Syrovo-hrášková ryža s kuracími kúskami

Autor receptu: martinis

Jednoduchá ryža s tvrdým a balkánskym syrom, premiešaná s hráškom a bylinkovými kuracími kúskami.

1
porcia
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V nedeľu som túto ryžu vyskúšal po prvýkrát, musím uznať, že ma veľmi milo prekvapila a veľmi chutila :) Je to vlastne také "rizoto" - nie však klasika zo školských jedální, táto ryža je jemná, trošku mazľavá od rozpusteného tvrdého syra, príjmne chutná po balkánskom syre, ozvláštni ju svieži hrášok a lahodné kuracie kúsky, udusené na olivovom oleji a posypané bylinkami. Obed nie len pre milovníkov dobrých syrov ;)
  2. Rizoto je veľmi chutné v oboch prevedeniach - mäsovom aj vegetariánskom. Toto je mäsitá verzia s dobrým, chudým kuracím mäskom, navyše dusenom na malom množstvo oleja, takže nie je to ani nijaká kalorická bomba, pričom máme zachované všetky tie skvelé chute ;) Mäsa použite toľko, koľko zjete. Ja som si pripravil - nevážil som ho, ale dohadom - 100 až 120 gramov prsíčok. Opláchneme ich pod vodou, nakrájame na rezančeky či kocky, osolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme lyžičkou provensálskej zmesi byliniek.
  3. Rukami dobre premiešame, opečieme na lyžici olivového oleja kým kúsky nezbelejú, potom podlejeme bylinkovým vývarom alebo vodou. Tekutinu pravidelne dolievame, aby sa mäso nepripálilo.
  4. Kým sa mäso dusí, pripravíme ryžu : na dno hrnca dáme kvapku oleja, rozotrieme, prisypeme 3/4 hrnčeka ryže, 1,5 hrnčeka vriacej vody, štipku soli a mletého čierneho korenia. Premiešame a necháme variť 15 minút.
  5. Až sa varenie ryže blíži ku koncu, pripravíme panvicu na jej zmiešanie s ostatnými surovinami. Lyžicu olivového oleja rozhorejeme na panvici a prisypeme plátky jedného strúčiku cesnaku a jednej jarnej cibuľky. Krátko orestujeme, znížime plameň a prisypeme hrsť mrazeného hrášku, ktorý necháme v priebehu 10 minút na panvici rozmraziť. Až je celkom mäkký, môžme pridať uvarenú ryžu, asi 50 g balkánskeho syra nakrájaného na malé kocky a zhruba rovnaké množstvo tvrdého syra, postrúhaného najemno. Ten sa v horúcej ryži rozpustí a dodá nezameniteľnú chuť ;)
  6. Do panvice zľahka primiešame kuracie kúsky a ihneď podávam teplé, ozdobené petržlenovou vňaťou a bazalkou, samozrejme posypané zvyškom syra. Ak ste aj "nekuchári", týmto jednoduchým a chutným jedlom prekvapíte priateľov, či rodinku, za to ručím :))