Foto: tizian1cat
Tak a tu nasleduje sľúbený recept s novým kváskom. Piekla som ich včera v noci, nechala do rána nezakryté na mriežke, lebo som už Zobraziť celý popisTak a tu nasleduje sľúbený recept s novým kváskom. Piekla som ich včera v noci, nechala do rána nezakryté na mriežke, lebo som už zaspávala a ráno neboli vôbec vysušené, chutili báječne. Jednoduchá a rýchla príprava, výborná chuť.
príprava
na 175 °C
Suroviny
190 g |
|
250 g |
|
100 ml, teplé |
|
1 ks |
|
75 g |
|
1 KL |
|
2 KL |
|
1/2 kocky alebo 6g sušené |
|
45 g, roztopené |
|
sušená alebo čerstvá |
|
strúhaný na posypanie |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Vymiesime spolu múku, droždie rozdrobené v mlieku, maslo, kvások, vajíčko, cukor a soľ. vypracujeme elastické cesto.
-
2
Vypracujeme elastické cesto.
-
3
Vymiesené cesto dáme do olejom vymazanej misky ( aby sa cesto nelepilo na steny) a dáme na teplé miesto na 1-1 a pol hodiny vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 11 bochníčkov. Necháme odkryté 10 minút odpočívať.
-
4
Vyformujeme z nich rožky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme prikryté utierkou kysnúť v teple ešte 40-60 minút.
-
5
20 minút pred začiatkom pečenia rozohrejeme rúru na 175 stupňov Celsia. Rozšlaháme si vajíčko, pridáme k nemu strúhaný syr a posekanú pažítku. Potrieme touto zmesou rožky a šups s nimi do pece.
-
6
Pečieme asi 15-20 minút. Vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku.
-
7
Vychladnuté buď zjeme alebo môžme aj zamraziť. Výhodou pri tomto type kvásku je predĺžená čerstvosť pečiva. Aj napriek tomu, že som ich cez noc zabudla na linke, ráno neboli vysušené a zachovali si takú tú "žuvaciu" elasticitu ako si pamätám z tých klasických bielych rožkov z mojej mladosti.
Diskusia k receptu