Syrové pagáčiky s mandľou fotorecept

roxanne - bez fotkyroxanne, 13. septembra 2017
Syrové pagáčiky s mandľou (fotorecept)
Foto: roxanne

Receptov na pagáče nikdy nie je dosť, a tak pridávam náš rodinný. Tieto pagáčiky síce nie sú veľmi trvanlivé, ale ako čerstvé chutia naozaj Zobraziť celý popisReceptov na pagáče nikdy nie je dosť, a tak pridávam náš rodinný. Tieto pagáčiky síce nie sú veľmi trvanlivé, ale ako čerstvé chutia naozaj veľmi dobre, a preto zvyčajne nemajú veľmi dlhé trvanie.

60
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
200 g
150 g
1,5 ČL
300 g
1 ks
1/2 bal
Na ozdobenie:
1 ks
100 g
150 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Syrové pagáčiky s mandľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme, Heru posekáme na kúsky, pridáme tavený syr, nastrúhaný tvrdý syr, vajce, soľ a prášok do pečiva a všetko rukou zmiešame na polotuhé cesto. Cesto sa trošku lepí, ale nezľaknite sa toho, ono ešte poberie trochu múky, keď sa bude niekoľkokrát prekladať.

    Syrové pagáčiky s mandľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyformujeme do kvádra a vyvaľkáme ho na obĺžnik približného formátu A4.

    Syrové pagáčiky s mandľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložíme ho štýlom: pravá tretina do stredu, ľavá tretina do stredu a potom ešte na polovicu. Vznikne nám zas kvádrik pôvodnej veľkosti. Tento zabalíme do potravinárskej fólie a cesto dáme oddýchnuť do chladničky. Po 30 min. ho zas osvedčeným postupom na pomúčenej doske vyvaľkáme a preložíme. A pre veľký úspech si to po 30 min. zopakujeme ešte raz, aby boli pagáčiky pekne navrstvené. Po ďalších 30 minútach cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme ho na hrúbku 1 - 1,5 cm. Keď sú pagáče príliš vysoké, majú tendenciu pri pečení sa zvaliť do strany a vyzerajú ako malí opilci:-) Pagáče vykrajujeme tým, čo doma máme - najlepšie na krúžky jednohubkovej veľkosti. Vykrojené pagáčiky potrieme rozšľahaným a posoleným vajcom. Na každý dáme štipku strúhaného syra, ktorý "pricvakneme" madľou (alebo aj dvomi, ako to máme my radi). Plech dáme do vyhriatej rúry.

    Syrové pagáčiky s mandľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pagáče pečieme na 200 °C teplote, najskor 15 min. obojstranne a potom ešte 10 min. len s horným ohrevom, ale každý si pozná svoju rúru najlepšie, takže si to upravte podľa toho, ako sa pagáčiky ukazujú. Zhora by mali byť pekné zlatisté a aj mandličky by sa mali trochu zafarbiť do hneda, aby boli chrumkavé.

    Syrové pagáčiky s mandľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pagáčiky sú najlepšie čerstvé, keď sú ešte chrumkavé, ale aj keď ostali na druhý deň, vždy sa u nás doma zjedli. Ak som niekoho z varecháčov inšpirovala, želám dobrú chuť!

    Syrové pagáčiky s mandľou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Smekám, toto se musí umět!!
babkamt
Pagáčiky vyzerajú chutne. Verím tomu, čo píšeš v úvode, že nemajú dlhé trvanie:-)
roxanne
@Tatranka (13.9.2017 17:30)

Veľmi pekne Vám ďakujem za milé reakcie. Bol to môj prvý uverejnený recept, tak sa teším všetkým pozitívnym odozvám, ktoré určite povzbudia do ďalšieho varenia s foťákom v ruke:-)
1x haji
patroveckypitrs
Paráda, neostalo ešte? ja by som dobehol na ne s košíkom. Dal by som si hneď, také sú utešené chrumkavé.