Syrové pagáčiky s mandľou fotorecept
Foto: roxanne
Receptov na pagáče nikdy nie je dosť, a tak pridávam náš rodinný. Tieto pagáčiky síce nie sú veľmi trvanlivé, ale ako čerstvé chutia naozaj Zobraziť celý popisReceptov na pagáče nikdy nie je dosť, a tak pridávam náš rodinný. Tieto pagáčiky síce nie sú veľmi trvanlivé, ale ako čerstvé chutia naozaj veľmi dobre, a preto zvyčajne nemajú veľmi dlhé trvanie.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny.
-
2
Múku preosejeme, Heru posekáme na kúsky, pridáme tavený syr, nastrúhaný tvrdý syr, vajce, soľ a prášok do pečiva a všetko rukou zmiešame na polotuhé cesto. Cesto sa trošku lepí, ale nezľaknite sa toho, ono ešte poberie trochu múky, keď sa bude niekoľkokrát prekladať.
-
3
Cesto vyformujeme do kvádra a vyvaľkáme ho na obĺžnik približného formátu A4.
-
4
Preložíme ho štýlom: pravá tretina do stredu, ľavá tretina do stredu a potom ešte na polovicu. Vznikne nám zas kvádrik pôvodnej veľkosti. Tento zabalíme do potravinárskej fólie a cesto dáme oddýchnuť do chladničky. Po 30 min. ho zas osvedčeným postupom na pomúčenej doske vyvaľkáme a preložíme. A pre veľký úspech si to po 30 min. zopakujeme ešte raz, aby boli pagáčiky pekne navrstvené. Po ďalších 30 minútach cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme ho na hrúbku 1 - 1,5 cm. Keď sú pagáče príliš vysoké, majú tendenciu pri pečení sa zvaliť do strany a vyzerajú ako malí opilci:-) Pagáče vykrajujeme tým, čo doma máme - najlepšie na krúžky jednohubkovej veľkosti. Vykrojené pagáčiky potrieme rozšľahaným a posoleným vajcom. Na každý dáme štipku strúhaného syra, ktorý "pricvakneme" madľou (alebo aj dvomi, ako to máme my radi). Plech dáme do vyhriatej rúry.
-
5
Pagáče pečieme na 200 °C teplote, najskor 15 min. obojstranne a potom ešte 10 min. len s horným ohrevom, ale každý si pozná svoju rúru najlepšie, takže si to upravte podľa toho, ako sa pagáčiky ukazujú. Zhora by mali byť pekné zlatisté a aj mandličky by sa mali trochu zafarbiť do hneda, aby boli chrumkavé.
-
6
Pagáčiky sú najlepšie čerstvé, keď sú ešte chrumkavé, ale aj keď ostali na druhý deň, vždy sa u nás doma zjedli. Ak som niekoho z varecháčov inšpirovala, želám dobrú chuť!
Veľmi pekne Vám ďakujem za milé reakcie. Bol to môj prvý uverejnený recept, tak sa teším všetkým pozitívnym odozvám, ktoré určite povzbudia do ďalšieho varenia s foťákom v ruke:-)