Syrek

Syrek na Veľkú noc zo Šariša (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Syrek je jedlo, ktoré nesmie na Šariši na stole pri veľkonočných raňajkách chýbať. Je súčasťou veľkonočnej misy spolu so šunkou, klobásou a vajíčkami.* Táto tradícia sa dodržiava dodnes. Syrek robíme v sobotu, aby bol na veľkonočnú nedeľu čerstvý.

2 ks
porcie
60 (+ odtekanie srvá minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do studeného mlieka pridáme vajcia a dobre ich rozhabarkujem (nešľaháme!). Pridáme klinčeky, cukor a mierne osolíme (syrek nesmie byť slaný).
  2. Za stáleho miešania zohrievame na sporáku, kým sa syrek nevyzráža a neurobí sa srvátka.
  3. Na čistý hrniec dáme sitko (aby sme zachytili srvátku), do neho rozložíme veľký kus gázy (alebo riedke plátno) a naberačkou naložíme obsah vyzrážaného syrka aj so srvátkou. Obsah vystačí na 2 hrudky, takže na jedenkrát dáme do sitka polovicu masy.
  4. Necháme väčšiu časť srvátky otiecť a gázu previažeme, rovnako keď robíme tvaroh.
  5. Potom zviazaný "batôžtek" zavesíme, pod neho dáme hrnček, aby mala kde srvátka odtekať, a necháme do druhého dňa odtiecť všetku srvátku.
  6. Potom syrek vyberieme z gázy a môžeme ho krájať. Nakrájaný syrek servírujeme na misu spolu s nakrájanou šunkou, klobásou a vajíčkami.
  7. Poznámka: Srvátku použijeme na pečenie alebo ju jednoducho vypijeme. Syrek, ktorý sa nezje na raňajky, sa uloží na tanier a dá do chladničky. V pohode vydrží na obe veľkonočné raňajky, ale aj niekoľko dní, ak sa nezje.