Sviatočná kapustnica fotorecept

katarina22 - bez fotkykatarina22, 12. októbra 2016
Sviatočná kapustnica (fotorecept)
Foto: katarina22

Kapustnica je u nás považovaná za sviatočné jedlo, myslím si , že nielen vo mne, evokuje Vianoce. Tu je verzia tej mojej, Zobraziť celý popisKapustnica je u nás považovaná za sviatočné jedlo, myslím si , že nielen vo mne, evokuje Vianoce. Tu je verzia tej mojej, inšpirovala som sa asi všetkými kapustnicami, aké som kedy jedla.

30 minút
príprava
150 minút
na 90 °C

Suroviny

300-400 g
1 kg
150 g
150 g
2 ks
štipka
1 PL
5-6 ks




Postup

  1. 1

    V mäsiarni som si ráno vybrala krásne údené rebro, pôsobí mohutne, ale nebolo na ňom veľa mäsa, ozaj len toľko, koľko som písala v recepte. Trošku som ho osolila a nechala dobre vyvariť, kým sa mäso neoddeľovalo od rebier.

    Sviatočná kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V ďalšom hrnci som si po čase začala pripravovať kapustu. Teda na rozpustenej masti som si len zľahka osmahla cibuľku a pridala kyslú kapustu. Tú som zalialala vývarom z údeného rebra a nechala variť. Pridala som bobkový list a nechala variť.

  3. 3

    Ku kapuste, kde som pravidelne prilievala vývar, som pridala klobásu a huby, nech sa mi pekne vyvarí. Keďže varenie kapustnice bol spontánny nápad, ktorý ma nechal nepripravenú a ja som nemala doma sušené huby, dala som tam čerstvé (preto tá veľká gramáž v recepte, sušených by bolo menej). Ja som konkrétne dávala hnedé šampiňóny.

    Sviatočná kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do kapustnice som pridala aj krúpy, výborne sa tam hodia a zahustia ju určite lepšie ako múka (tou zahusťujem veľmi nerada, radšej použijem nastrúhaný zemiak).

  5. 5

    20 minút pred dovarením som polievku dochutila čiernym korením, údeným mäsom z rebra a vhodila som do nej aj pár zemiakov vcelku. Pre mňa to je na kapustnici tá úplne najlepšia vec. Kyslosť polievky vytvorí na zemiaku ako keby kôrku, zemiak je krásne mäkký a má výbornú chuť.

    Sviatočná kapustnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kto chce, môže si pridať na vrch kyslú smotanu, ja si ju dávam tiež :) Dobrú chuť :)

    Sviatočná kapustnica (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

denyany
Kapustnicu sme mali minulý týždeň, pre mňa je to husté sýte jedlo kedykoľvek, keď máme chuť. Varím ju bez krúp a zemiakov, bez smotany, zato s cesnakom a pár lyžicami paradajkového pretlaku. Ale každý máme tú svoju naj, však?
monty469
Kapustnicu máme radi, ja krúpy nedávam, ale zemiaky áno. 13 rokov sme bývali v Kvetnici a tak ju tam varila mamka a mne to ostalo doteraz. Tak som zvyknutá, hoc tu , kde bývam teraz sa varí ináč :-)
farbuska
Tie krúpy ma zaujali. Mám ich veľmi rada a skúsim ich teda pridať do kapustnice aj ja. Vďaka za inšpiráciu.
haji
@Beliana (14.10.2016 09:36)
Zemiaky vařím zvlášť. Na konci je přidám do hotové polévky i s vývarem /nebo bez/. Od té doby nemám problém s tvrdými bramborami v kapustnici. Některé druhy zemiakou tak reagují s kyslou kapustou.
radox1
lebo sa varia k kyslom prostredi,vzdy sa musia varit zvlast.ja bez zemiakov,lebo polovicu kapustnice davam do mrazaku,a tam zemiakove jedla nepatria.
katarina22
@Radox1 (14.10.2016 13:31)

Nepovedala by som,ze sa MUSIA varit zvlast. Ja som ich zvlast nikdy nevarila a este nikdy mi nestvrdli a krasne domäkka sa uvarili. Pekny den
katarina22
@Beliana (14.10.2016 09:36)

Mne sa to nikdy nestalo,ale skud ich varit zvlast ako Varechaci spominaju nizsie,no podla mna uz tak specificku chut mat nebudu. Existuje viac typov varnych zemiakov,mozno je to tym,neviem. A mozno som len ja mala doteraz stastie,ale ozaj sa mi to nestalo.
patroveckypitrs
Ja tak isto varím zemiaky v kapustnici. Ako sa vytvorí kôrka na pečenom mäse, tak sa vytvorí kôrka na zemiakoch varených v kapuste. No pod kôrkou sú mäkké. Treba len dať zemiaky skôr variť a nie až na konci varenia, potom sa ta kôrka stráca. Pravé tie zemiaky majú fantastickú chuť uvarené v kapuste. Dobrá kapustnica je vynikajúce jedlo a je mu treba venovať čas. Dobrú kapustnicu si navarila.
garanco
@Farbuska (13.10.2016 17:45)

Moja mama si varila kapustu (naozaj len pre seba ako pochúťku), s krúpami a zahusťovala ju strúhaným zemiakom. Keď varím ja kapustnicu iba ako kyslú polievku, stále pridávam krúpy a nazahusťujem ju. Pri naozajstnej kapustnici krúpy nedávam, ale dám domácu mrveničku. Ako napísala @deny , každá máme tú svoju naj...
ivav
Kapustnica vyzerá výborne. Aj ja pridávam krúpy, sušené huby a nezahusťujem. Varím neúdené pliecko vcelku, kosť z krkovičky a údené len klobásy. Nakoniec dávam smotanu. Nedávam zemiaky. Je výborná!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia