Foto: katarina22
Kapustnica je u nás považovaná za sviatočné jedlo, myslím si , že nielen vo mne, evokuje Vianoce. Tu je verzia tej mojej, Zobraziť celý popisKapustnica je u nás považovaná za sviatočné jedlo, myslím si , že nielen vo mne, evokuje Vianoce. Tu je verzia tej mojej, inšpirovala som sa asi všetkými kapustnicami, aké som kedy jedla.
príprava
na 90 °C
Postup
-
1
V mäsiarni som si ráno vybrala krásne údené rebro, pôsobí mohutne, ale nebolo na ňom veľa mäsa, ozaj len toľko, koľko som písala v recepte. Trošku som ho osolila a nechala dobre vyvariť, kým sa mäso neoddeľovalo od rebier.
-
2
V ďalšom hrnci som si po čase začala pripravovať kapustu. Teda na rozpustenej masti som si len zľahka osmahla cibuľku a pridala kyslú kapustu. Tú som zalialala vývarom z údeného rebra a nechala variť. Pridala som bobkový list a nechala variť.
- 3
Ku kapuste, kde som pravidelne prilievala vývar, som pridala klobásu a huby, nech sa mi pekne vyvarí. Keďže varenie kapustnice bol spontánny nápad, ktorý ma nechal nepripravenú a ja som nemala doma sušené huby, dala som tam čerstvé (preto tá veľká gramáž v recepte, sušených by bolo menej). Ja som konkrétne dávala hnedé šampiňóny.
- 4
Do kapustnice som pridala aj krúpy, výborne sa tam hodia a zahustia ju určite lepšie ako múka (tou zahusťujem veľmi nerada, radšej použijem nastrúhaný zemiak).
- 5
20 minút pred dovarením som polievku dochutila čiernym korením, údeným mäsom z rebra a vhodila som do nej aj pár zemiakov vcelku. Pre mňa to je na kapustnici tá úplne najlepšia vec. Kyslosť polievky vytvorí na zemiaku ako keby kôrku, zemiak je krásne mäkký a má výbornú chuť.
- 6
Kto chce, môže si pridať na vrch kyslú smotanu, ja si ju dávam tiež :) Dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Zemiaky vařím zvlášť. Na konci je přidám do hotové polévky i s vývarem /nebo bez/. Od té doby nemám problém s tvrdými bramborami v kapustnici. Některé druhy zemiakou tak reagují s kyslou kapustou.
Nepovedala by som,ze sa MUSIA varit zvlast. Ja som ich zvlast nikdy nevarila a este nikdy mi nestvrdli a krasne domäkka sa uvarili. Pekny den
Mne sa to nikdy nestalo,ale skud ich varit zvlast ako Varechaci spominaju nizsie,no podla mna uz tak specificku chut mat nebudu. Existuje viac typov varnych zemiakov,mozno je to tym,neviem. A mozno som len ja mala doteraz stastie,ale ozaj sa mi to nestalo.
Ja som len raz dala bežné zemiaky (nie typ na šalát) ku kys. kapuste pri varení kapustnici a veru boli tvrdé, akoby sklovité, radšej už neriskujem.
Moja mama si varila kapustu (naozaj len pre seba ako pochúťku), s krúpami a zahusťovala ju strúhaným zemiakom. Keď varím ja kapustnicu iba ako kyslú polievku, stále pridávam krúpy a nazahusťujem ju. Pri naozajstnej kapustnici krúpy nedávam, ale dám domácu mrveničku. Ako napísala @deny , každá máme tú svoju naj...