Sviatočná kapustnica (fotorecept)

Autor receptu: katarina22

Kapustnica je u nás považovaná za sviatočné jedlo, myslím si , že nielen vo mne, evokuje Vianoce. Tu je verzia tej mojej, inšpirovala som sa asi všetkými kapustnicami, aké som kedy jedla.

30 minút
príprava
150 minút
na 90 °C

Postup

  1. V mäsiarni som si ráno vybrala krásne údené rebro, pôsobí mohutne, ale nebolo na ňom veľa mäsa, ozaj len toľko, koľko som písala v recepte. Trošku som ho osolila a nechala dobre vyvariť, kým sa mäso neoddeľovalo od rebier.
  2. V ďalšom hrnci som si po čase začala pripravovať kapustu. Teda na rozpustenej masti som si len zľahka osmahla cibuľku a pridala kyslú kapustu. Tú som zalialala vývarom z údeného rebra a nechala variť. Pridala som bobkový list a nechala variť.
  3. Ku kapuste, kde som pravidelne prilievala vývar, som pridala klobásu a huby, nech sa mi pekne vyvarí. Keďže varenie kapustnice bol spontánny nápad, ktorý ma nechal nepripravenú a ja som nemala doma sušené huby, dala som tam čerstvé (preto tá veľká gramáž v recepte, sušených by bolo menej). Ja som konkrétne dávala hnedé šampiňóny.
  4. Do kapustnice som pridala aj krúpy, výborne sa tam hodia a zahustia ju určite lepšie ako múka (tou zahusťujem veľmi nerada, radšej použijem nastrúhaný zemiak).
  5. 20 minút pred dovarením som polievku dochutila čiernym korením, údeným mäsom z rebra a vhodila som do nej aj pár zemiakov vcelku. Pre mňa to je na kapustnici tá úplne najlepšia vec. Kyslosť polievky vytvorí na zemiaku ako keby kôrku, zemiak je krásne mäkký a má výbornú chuť.
  6. Kto chce, môže si pridať na vrch kyslú smotanu, ja si ju dávam tiež :) Dobrú chuť :)