Švédska mandľová torta

irenaw - fotkairenaw, 9. februára 2012
Švédska mandľová torta
Foto: irenaw

Recept mám z knihy "Pečieme s pôžitkom". Ja ju aj listujem s pôžitkom a vyberám čo v nedeľu napečiem. Exotické suroviny netreba, ani postup Zobraziť celý popisRecept mám z knihy "Pečieme s pôžitkom". Ja ju aj listujem s pôžitkom a vyberám čo v nedeľu napečiem. Exotické suroviny netreba, ani postup nie je zložitý. Tak som si ju aj prvýkrát vybrala, že nemám doma nič špeciálne a nechcem aby to dlho trvalo :O) Táto torta je jemná, vanilková, mandľová, citrónová...pre mňa je naozaj skvelá.

12-16
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

krehké cesto:
1 ks
150 g
40 g
štipka
2 ks
200 g
náplň:
2 ks
125 g
125 g
125 g
20 g




Postup

  1. 1

    Do misy vyškrabneme kaviár z vanilkového struku. Pridáme zmäknuté maslo, cukor, soľ, žĺtky a dobre vymiešame. Pridáme múku a vypracujeme krehké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladu.

  2. 2

    Ideme na náplň. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom na ľahkú penu. Po jednom zašľaháme vajcia. Po lyžiciach zľahka vmiešame olúpané a jemne zomleté mandle, múku a kôru z veľkého citróna.

  3. 3

    Rúru vyhrejeme na 200°C. Cesto rozvaľkáme tak, aby pokrylo dno a boky formy. (Väčšinou ale používam jednoduchší postup. Zamiesené cesto roztlačím prstami a dlaňou do formy, aby bolo rovnomerne po bokoch a na dne. Zabalím formu, aby mi cesto neoschlo a tak vložím do chladničky. Vyberiem keď je rúra vyhriata a plnka hotová.) Na cesto rozotrieme plnku. Pečieme na druhej priečke zospodu cca 45 minút do ružova. Necháme vychladnúť vo forme.

Diskusia k receptu

katkat
super, priatel je sved, tak mu skusim upiect, ze co na to povie :)
sovka62
Aj ja ju listujem s pôžitkom. Je to jeden z vydarených zahraničných prekladov. Zväčša dostupné suroviny, zrozumiteľné recepty, v prvej časti návody s obrázkom, aby sa do pečenia mohli pustiť aj tí menej skúsení.
Na túto tortičku som už viac razy pozerala, tak ju teraz skúsim, naštartovala si ma.
irenaw
dievčatá, ďakujem za komentáre :) @katkat možno aj povie, že o takej nikdy nepočul. tiež nevieme z akých zdrojov čerpajú autori kuchárskych kníh :))). @sovka62 z tejto knihy som asi vyskúšala najviac, lebo je naozaj moja obľúbená :)
cica2
tiež mám takú okrúhlu formu a páči sa mi aj tvoja tortička, určite je chuťovo výborná...kk:-)
sneica
receptik by som skusila,paci sa mi...:)kk


tatranka
Ja veľmi torty nepečiem,no tvoju som si uložila.Zlákala ma jej nenáročnosť.Už je v kk.
ola111
Aj mne sa páči,vyskúšam ju,tieto krehké cestá mám rada:-)))
evanaaa
Tortička je hodna vyskúšania, ako vidím, idú tam dve žĺtka a dve celé vajcia, čiže dva bielky zostanú? Tak tie si treba odložiť, zídu sa inde.
irenaw
ďakujem za komenáre, nech sa vám vydarí ak vyskúšate. @evanaaa dve bielka zostanú, ja ich zvyknem zamraziť a keď mám 5 spravím bielkový suchár :)
používateľ nemá avatar
luc
luc
vyskúšali sme ju a je naozaj skvelá :)
pivonka
Upiekla som túto tortu. Bola by dobrá, len plnka je dosť mastná. Naozaj tam ide iba 20 g múky?
irenaw
@pivonka naozaj iba toľko múky. ak ti stojí za druhý pokus, pokojne nabudúce uber masla ;-). vďaka za spätnú väzbu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia