Švédska mandľová torta

Autor receptu: irenaw

Recept mám z knihy "Pečieme s pôžitkom". Ja ju aj listujem s pôžitkom a vyberám čo v nedeľu napečiem. Exotické suroviny netreba, ani postup nie je zložitý. Tak som si ju aj prvýkrát vybrala, že nemám doma nič špeciálne a nechcem aby to dlho trvalo :O) Táto torta je jemná, vanilková, mandľová, citrónová...pre mňa je naozaj skvelá.

12-16
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy vyškrabneme kaviár z vanilkového struku. Pridáme zmäknuté maslo, cukor, soľ, žĺtky a dobre vymiešame. Pridáme múku a vypracujeme krehké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladu.
  2. Ideme na náplň. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom na ľahkú penu. Po jednom zašľaháme vajcia. Po lyžiciach zľahka vmiešame olúpané a jemne zomleté mandle, múku a kôru z veľkého citróna.
  3. Rúru vyhrejeme na 200°C. Cesto rozvaľkáme tak, aby pokrylo dno a boky formy. (Väčšinou ale používam jednoduchší postup. Zamiesené cesto roztlačím prstami a dlaňou do formy, aby bolo rovnomerne po bokoch a na dne. Zabalím formu, aby mi cesto neoschlo a tak vložím do chladničky. Vyberiem keď je rúra vyhriata a plnka hotová.) Na cesto rozotrieme plnku. Pečieme na druhej priečke zospodu cca 45 minút do ružova. Necháme vychladnúť vo forme.