Svadobníky

evas13 - fotkaevas13, 17. februára 2010
Svadobníky
Foto: evas13

Nie je to to môj recept, ale pripomienka po prvom uvedení na varechu ma prinútila ich upiecť. Ešte nikdy som nepracovala s takýmto cestom. Zobraziť celý popisNie je to to môj recept, ale pripomienka po prvom uvedení na varechu ma prinútila ich upiecť. Ešte nikdy som nepracovala s takýmto cestom. Bol to zážitok už len v tom čo sa mi pri spracovaní a pečení stane. A bola som milo prekvapená, celkom sa vydarili. Opravujem gramáž tuku, ináč celý ostáva v pôvodnom znení. Ak chceš vyskúšaj.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
250 g
100 ml
100 g
150 ml
3 ks
1 kocka
1 ks
1 PL
1 ks
trochu
Plnky:
Maková plnka a Orechová plnka:
150 g
2 ks
1 ks
podľa chuti
100 g
200 ml
Tvarohová plnka:
200 g
trocha
50-100 g
1 ks
1 kopcovitá PL




Postup

  1. 1

    Zo surovín spracujeme vláčne nelepivé cesto a hneď môžeme robiť koláčiky. Vždy odoberieme kus cesta a ostatné vložíme do chladničky, aby sa spomalilo kysnutie. Cesto je mastné, ale to nech nikoho nemýli, koláčiky sú po upečení krehúčke a jemné.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme a malou guľatou formičkou vykrajujeme koláčiky, dáme na plech s papierom na pečenie, koláčiky potrieme s vajcom rošľahaným v mlieku a na vrch dáme makovú, orechovú alebo tvarohovú plnku. Plnku pripravíme klasickú, ako do závinov a tú striekame na koláčiky cukrárským vreckom, sú úhľadnejšie.

  3. 3

    Pečieme na 180°C do zlatista. Horúce potrieme 33% smotanou a 1 PL rumu. Posypeme práškovým cukrom. Táto jedna dávka mi trvala dohromady do dvoch hodín a vyhotovila som cca 40-50 ks.

  4. 4

    Na žiadosť varecháča pridávam plnky na svadobníky: Maková plnka - 150g mletého maku, jeden bal vanil. cukru a 1 bal škoricového cukru, 100g hrozienok namočených v Ume, ktoré najprv prevaríme, sú mäkšie. Pridáme prevarené mlieko, treba dávať pozor, aby nebola plnka riedka. Orechová plnka - pripravíme ju tak isto,len nedáme škoricový cukor. Tvarohová plnka - 200g tvarohu dobre zmiešame s mliekom cukrom vanil. cukrom a solamylom. Plnky som pripravovala podla receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/stedrak-najuzasnejsi-vianocny-kolac/3119-recept.html ktorí pripravila @lelika23

Diskusia k receptu

isar
Mne sa vidí, že je tam priveľa mastného - na 600 g múky 450 g omastku, je na mňa priveľa.
A kedy sa plnia? ...vykrojiť, dať na plech, potrieť vajcom. Plníme... Pečieme...
evas13
Omastku je tam 350g a plnia sa keď sa potrú na plechu s vajcom rozšľahaným v mlieku. Plnka ako do závinov. Potom sa pečú.
fajnsmekker
Ja by som tento recept skompletizoval aj o recepty na príslušné plnky,resp potierky.Povcšinou tieto recepty používajú radi najmä začiatočníci, ktorí by nemuseli hľadať ďaľšie recepty.
evas13
@fajnsmekker trošku mi to trvalo ale je to tam, plnky sú vložené v recepte. Dúfam, že to bude stačiť. Dobrú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia