Nie je to to môj recept, ale pripomienka po prvom uvedení na varechu ma prinútila ich upiecť. Ešte nikdy som nepracovala s takýmto cestom. Zobraziť celý popisNie je to to môj recept, ale pripomienka po prvom uvedení na varechu ma prinútila ich upiecť. Ešte nikdy som nepracovala s takýmto cestom. Bol to zážitok už len v tom čo sa mi pri spracovaní a pečení stane. A bola som milo prekvapená, celkom sa vydarili. Opravujem gramáž tuku, ináč celý ostáva v pôvodnom znení. Ak chceš vyskúšaj.
na 180 °C
Suroviny
| 600 g |
|
| 250 g |
|
| 100 ml |
|
| 100 g |
|
| 150 ml |
|
| 3 ks |
|
| 1 kocka |
|
|
|
|
| 1 ks |
|
|
|
|
| 1 PL |
|
| 1 ks |
|
| trochu |
|
| Plnky: | |
| Maková plnka a Orechová plnka: | |
| 150 g |
|
| 2 ks |
|
| 1 ks |
|
| podľa chuti |
|
| 100 g |
|
| 200 ml |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 200 g |
|
| trocha |
|
| 50-100 g |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
| 1 kopcovitá PL |
|
Postup
-
1
Zo surovín spracujeme vláčne nelepivé cesto a hneď môžeme robiť koláčiky. Vždy odoberieme kus cesta a ostatné vložíme do chladničky, aby sa spomalilo kysnutie. Cesto je mastné, ale to nech nikoho nemýli, koláčiky sú po upečení krehúčke a jemné.
- 2
Cesto vyvaľkáme a malou guľatou formičkou vykrajujeme koláčiky, dáme na plech s papierom na pečenie, koláčiky potrieme s vajcom rošľahaným v mlieku a na vrch dáme makovú, orechovú alebo tvarohovú plnku. Plnku pripravíme klasickú, ako do závinov a tú striekame na koláčiky cukrárským vreckom, sú úhľadnejšie.
- 3
Pečieme na 180°C do zlatista. Horúce potrieme 33% smotanou a 1 PL rumu. Posypeme práškovým cukrom. Táto jedna dávka mi trvala dohromady do dvoch hodín a vyhotovila som cca 40-50 ks.
- 4
Na žiadosť varecháča pridávam plnky na svadobníky: Maková plnka - 150g mletého maku, jeden bal vanil. cukru a 1 bal škoricového cukru, 100g hrozienok namočených v Ume, ktoré najprv prevaríme, sú mäkšie. Pridáme prevarené mlieko, treba dávať pozor, aby nebola plnka riedka. Orechová plnka - pripravíme ju tak isto,len nedáme škoricový cukor. Tvarohová plnka - 200g tvarohu dobre zmiešame s mliekom cukrom vanil. cukrom a solamylom. Plnky som pripravovala podla receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/stedrak-najuzasnejsi-vianocny-kolac/3119-recept.html ktorí pripravila @lelika23
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









A kedy sa plnia? ...vykrojiť, dať na plech, potrieť vajcom. Plníme... Pečieme...