Svadobníky

Autor receptu: evas13

Nie je to to môj recept, ale pripomienka po prvom uvedení na varechu ma prinútila ich upiecť. Ešte nikdy som nepracovala s takýmto cestom. Bol to zážitok už len v tom čo sa mi pri spracovaní a pečení stane. A bola som milo prekvapená, celkom sa vydarili. Opravujem gramáž tuku, ináč celý ostáva v pôvodnom znení. Ak chceš vyskúšaj.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín spracujeme vláčne nelepivé cesto a hneď môžeme robiť koláčiky. Vždy odoberieme kus cesta a ostatné vložíme do chladničky, aby sa spomalilo kysnutie. Cesto je mastné, ale to nech nikoho nemýli, koláčiky sú po upečení krehúčke a jemné.
  2. Cesto vyvaľkáme a malou guľatou formičkou vykrajujeme koláčiky, dáme na plech s papierom na pečenie, koláčiky potrieme s vajcom rošľahaným v mlieku a na vrch dáme makovú, orechovú alebo tvarohovú plnku. Plnku pripravíme klasickú, ako do závinov a tú striekame na koláčiky cukrárským vreckom, sú úhľadnejšie.
  3. Pečieme na 180°C do zlatista. Horúce potrieme 33% smotanou a 1 PL rumu. Posypeme práškovým cukrom. Táto jedna dávka mi trvala dohromady do dvoch hodín a vyhotovila som cca 40-50 ks.
  4. Na žiadosť varecháča pridávam plnky na svadobníky: Maková plnka - 150g mletého maku, jeden bal vanil. cukru a 1 bal škoricového cukru, 100g hrozienok namočených v Ume, ktoré najprv prevaríme, sú mäkšie. Pridáme prevarené mlieko, treba dávať pozor, aby nebola plnka riedka. Orechová plnka - pripravíme ju tak isto,len nedáme škoricový cukor. Tvarohová plnka - 200g tvarohu dobre zmiešame s mliekom cukrom vanil. cukrom a solamylom. Plnky som pripravovala podla receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/stedrak-najuzasnejsi-vianocny-kolac/3119-recept.html ktorí pripravila @lelika23