Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 16. februára 2014

Recept na tieto svadobné koláče som už dávnejšie objavila na http://www.peceni.info/kolacky-1, vydržia dlho vláčne a nie sú presladené

Suroviny

250 g
250 g
250 g
štipka
250 ml
2 ks
30 g
Okrem toho:
 na obaľovanie
 na obaľovanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja som piekla z dvojnásobnej dávky a tuk som upravila na 250 g Hery, 200 g masla a 50 g bravčovej masti. Najprv si pripravíme plnky. U mňa to bol slivkový lekvár, ktorý som trocha rozriedila umom, tvarohová plnka: 250 g tvarohu dobre vyžmýkať v plátenku, pridať 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, trocha citrónovej šťavy a jedno žĺtko, 2 KL solamylu. A ešte som robila tvarohovo - pudingovú - 1 ks pudingu bez varenia od Dr.Oetkera, 300 ml mlieka a 250 g tvarohu Kapucín, 1 PL práškového cukru, 2 KL solamylu. Puding pripraviť presne podľa návodu, potom pridať ostatné suroviny

    Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme smotanu na šľahanie, pridáme 2 KL kryštálového cukru, rozmiešame a dáme na sporák trocha zohriať. Pozor smotana musí byť len vlažná. Potom do nej rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme obe múky, nastrúhame tuk, pridáme žĺtky, osolíme a prilejeme vykysnutý kvások.

    Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme cesto, ktoré nenechávame kysnúť, ale ihneď z neho tvoríme koláče.

    Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyvaľkáme, ja som to robila po častiach a cesto, ktoré som práve nevaľkala som odložila do chladničky, pretože som nechcela aby kyslo. Vyvaľkané cesto radielkom nakrájame na štvorce - moje mali 3x3 cm.

    Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do stredu každého nanesieme plnky.

    Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A začneme tvarovať koláče, všetky rohy stlačíme

    Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A postupne jednotlivé cípy prekladáme

    Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečime pri teplote 180 C - pokiaľ koláče nerzrúžovejú. Po upečení ich ihneď obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre. Z dvojnásobnej dávky vyšli dve takéto misy.

    Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
mňa mama presne takto naučila piecť vianočné makovníky/orechovníky - cesto je síce s droždím, ale nedáva sa kysnúť, práve naopak udržiava sa v chlade. Mám takéto koláče omnoho radšej ako klasicky kysnuté. Batôžteky máš krásne, zaujímavý spôsob ich tvorenia
prosim ta,oni sa davaju do nevyhriatej rury alebo do studejej,alebo Rovno do horucej,lebo mam aj taky,, aj taky aj taky recept,nerozumiem kedy kysnu,inac su super urcite najblizsie ich urobim.Vdaka
Koláče takéhoto tvaru sa v Trnave a okolí volajú krafle. Málo ich pečiem (keď, tak z klasického kysnutého) a nikdy sa mi nepodarí mať ich rovnaké, jeden je ako vlas, druhý ako klas. Skúsim teda tieto tvoje a dám si záležať, ty máš tie štvorce úplne vzorne rovnaké, ako podľa pravítka.
krásne koláčiky si napiekla, tiež obdivujem, aké ich máš rovnaké, vidno, že to s kysnutým vieš a bavi ťa to, mám podobný recept tiež s kvasnicami, tiež sa cesto nedáva kysnúť, ale kysnú až hotové koláčiky na plechu, tieto tvoje sa mi veľmi páčia a aj si ich uložím
@medovnicek
Tieto koláčiky sú v Čechách na svadbách veľmi obľúbené. Aj ja mám tento recept. Keďže som tam dlhé roky býval, najedol som sa ich až až, takže môžem ostatným vrelo doporučiť. Sú naozaj vynikajúce.
Pekný recept.Mám rada takéto drobné koláčiky.Aj keď ich zjem viac,nemám pocit,že som voči sebe zhrešila.Ukladám do kk a dávam5*.
Recept sa mi veľmi páči, už som si ho aj uložila, len sa chcem opýtať @medovnicek , to si ich krájala ozaj také malinké 3x3 cm? Ja viem, že ešte nakysnú pri pečení, len sa mi to zdá ozaj drobné.
zaujímalo by ma, či po upečení sú koláčiky chrumkavé a také zostanú, alebo mäkké ako býva zvyčajne kysnuté cesto, mne vyhovuje tá I.verzia a samozrejme či do vyhriatej rúry?a vyvaľkať asi na akú hrúbku?, ukladám, 5*
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.
@aroooo koláče po upečení ostanú mäkké, piekla som včera do obeda, dnes som ich priniesla kolegyniam do práce a sú také ako by som ich práve vytiahla z rúry, pečú sa vo vyhriatej rúre na 180 C, vaľkala som pomerne na tenko, hrúbka mohla byť ta 0,5 cm
@siskam ozaj som krájala také malé štvorce - mám špeciálne radielko - naraz vyrežiem tri pruhy, sú to také jednohubky - neviem či poznáš moravské svadobné koláče, oni pečú také jednohubky
@margaretka28 @sovka62 to, že sú rovnaké nie je znakom mojej šikovnosti, ale vďačím za to môjmu špeciálnemu radielku:)
@jozka2 koláče som dávala do vyhriatej rúry
@ywett dohodnuté, keď budeš ženiť syna, tak to ja už budem určite na dôchodku a potom sa istotne dohodneme:)
Tyto koláčky se pečou na svatbu asi 14 dnů před termínem, dávají se sousedům a známým, cca 15 ks. Kde je v domě svobodné děvče nebo chlapec, dělají se ještě trochu větší se čtyřmi druhy náplně - do každého oka jinou - přidávají se s mašličkou a myrtou. A je zvykem za koláčky dát cukr, máslo, vejce apod.
@kopretina veľmi pekne ti ďakujem za informácie, mňa zaujíma všetko čo sa takýchto koláčov týka a ty si nám pekne vysvetlila, že ako a kedy sa piekli a určite vyskúšam aj to kropenie rumom
@elysa @orchidea veľmi pekne ďakujem
@hanula19 verím, že 100% tuk zaručí krehkosť koláčov, ale ja sa snažím takýmto tukom vyhýbať, radšej používam bravčovú masť:)

Tak to radielko ti, @medovn ícek, závidím. Objednala som si z ktorého zásielkového obchodu, videla som síce, že je to plastové, ale neodolala som. Šírka medzi šiestimi kolieskami mala byť nastaviteľná. Aj bola, kolieska sa posúvali po kovovej oske, ale vo zvolenej polohe sa nedali nijako zaistiť, takže sa posúvali autonómne, kam sa im chcelo. Okrem toho sa pri krájaní kývali sprava doľava,takže po prvom pokuse som ich odložila do šuplíka (a teraz mi napadá, prečo nie rovno do koša?).
@sovka62 ja mám aj to plastové ako píšeš a tiež mi trčí v šuplíku, pretože nie je dobré, ja mám toto  www.mimibazar.sk/recept.php?id=36424&user=11052...

kúpila mi ho kamarátka z Čiech niekde na nejakej výstave od nejakého uja, ktorý ich vyrába, firma Sonyx má bezkonkurenčné radielka, ktoré sa dajú kúpiť už aj u nás  www.peceniehrou.sk/sk/produkty/specialne-valceky-radielka-...
bohužiaľ viacradové radielka majú len profesionálne za vysoké ceny

Pridaj komentár k receptu: