Svadobné koláče, ktoré kysnú až v rúre fotorecept
Foto: medovnicek
Recept na tieto svadobné koláče som už dávnejšie objavila na http://www.peceni.info/kolacky-1, vydržia dlho vláčne a nie sú presladené
Postup
-
1
Ja som piekla z dvojnásobnej dávky a tuk som upravila na 250 g Hery, 200 g masla a 50 g bravčovej masti. Najprv si pripravíme plnky. U mňa to bol slivkový lekvár, ktorý som trocha rozriedila umom, tvarohová plnka: 250 g tvarohu dobre vyžmýkať v plátenku, pridať 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, trocha citrónovej šťavy a jedno žĺtko, 2 KL solamylu. A ešte som robila tvarohovo - pudingovú - 1 ks pudingu bez varenia od Dr.Oetkera, 300 ml mlieka a 250 g tvarohu Kapucín, 1 PL práškového cukru, 2 KL solamylu. Puding pripraviť presne podľa návodu, potom pridať ostatné suroviny
-
2
Do hrnca dáme smotanu na šľahanie, pridáme 2 KL kryštálového cukru, rozmiešame a dáme na sporák trocha zohriať. Pozor smotana musí byť len vlažná. Potom do nej rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme obe múky, nastrúhame tuk, pridáme žĺtky, osolíme a prilejeme vykysnutý kvások.
-
3
Vypracujeme cesto, ktoré nenechávame kysnúť, ale ihneď z neho tvoríme koláče.
-
4
Cesto vyvaľkáme, ja som to robila po častiach a cesto, ktoré som práve nevaľkala som odložila do chladničky, pretože som nechcela aby kyslo. Vyvaľkané cesto radielkom nakrájame na štvorce - moje mali 3x3 cm.
-
5
Do stredu každého nanesieme plnky.
-
6
A začneme tvarovať koláče, všetky rohy stlačíme
-
7
A postupne jednotlivé cípy prekladáme
-
8
Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečime pri teplote 180 C - pokiaľ koláče nerzrúžovejú. Po upečení ich ihneď obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre. Z dvojnásobnej dávky vyšli dve takéto misy.
Tieto koláčiky sú v Čechách na svadbách veľmi obľúbené. Aj ja mám tento recept. Keďže som tam dlhé roky býval, najedol som sa ich až až, takže môžem ostatným vrelo doporučiť. Sú naozaj vynikajúce.
@motamita3 mrkni sa na moje recepty tam mám dosť slaného ale viac menej kysnuté a vrele odporúčam "Vynikajúce syrové slimáky" od @Esi sú naozaj dobré a je ich veľa.
@motamita3 mrkni sa na moje recepty tam mám dosť slaného ale viac menej kysnuté a vrele odporúčam "Vynikajúce syrové slimáky" od @Esi sú naozaj dobré a je ich veľa.
@aroooo koláče po upečení ostanú mäkké, piekla som včera do obeda, dnes som ich priniesla kolegyniam do práce a sú také ako by som ich práve vytiahla z rúry, pečú sa vo vyhriatej rúre na 180 C, vaľkala som pomerne na tenko, hrúbka mohla byť ta 0,5 cm
@siskam ozaj som krájala také malé štvorce - mám špeciálne radielko - naraz vyrežiem tri pruhy, sú to také jednohubky - neviem či poznáš moravské svadobné koláče, oni pečú také jednohubky
@margaretka28 @sovka62 to, že sú rovnaké nie je znakom mojej šikovnosti, ale vďačím za to môjmu špeciálnemu radielku:)
@jozka2 koláče som dávala do vyhriatej rúry
@ywett dohodnuté, keď budeš ženiť syna, tak to ja už budem určite na dôchodku a potom sa istotne dohodneme:)
Maminka dávala kdysi místo Hery ztužený tuk-Ceres.Koláče byly ještě křehčí. Díky za připomenutí receptu.
@elysa @orchidea veľmi pekne ďakujem
@hanula19 verím, že 100% tuk zaručí krehkosť koláčov, ale ja sa snažím takýmto tukom vyhýbať, radšej používam bravčovú masť:)
kúpila mi ho kamarátka z Čiech niekde na nejakej výstave od nejakého uja, ktorý ich vyrába, firma Sonyx má bezkonkurenčné radielka, ktoré sa dajú kúpiť už aj u nás www.peceniehrou.sk/sk/produkty/specialne-valceky-radielka-...
bohužiaľ viacradové radielka majú len profesionálne za vysoké ceny
medovníček,17 mája 2014 vynikajúci recept super koláčiky