Sušené jablká

fialka49 - fotkafialka49, 2. februára 2012

K napísaniu tohto receptu ma inšpirovala diskusia na tému: Už sa vás zima opýtala? Okrem rôznych zaváranín a džemov spracovávame i jablká, ktoré nie sú Zobraziť celý popisK napísaniu tohto receptu ma inšpirovala diskusia na tému: Už sa vás zima opýtala? Okrem rôznych zaváranín a džemov spracovávame i jablká, ktoré nie sú súce na dlhé skladovanie, lebo sú nejako poškodené či červivé. Tento rok sme nerobili ani nastrúhané jablká vo vlastnej šťave na plnky do koláčov, ale ani sušené jablká, lebo tento sme mali neúrodu jabĺk. Postup na sušené jablká je veľmi jednoduchý a určite zrozumiteľný aj bez fotodokumentácie.

Suroviny

 Sekané
 mleté




Postup

  1. 1

    Jablká umyjeme, povykrajujeme a šupku necháme. Jablká pokrájané na kúsky (lepšie sa dávajú do mlynčeka) zomelieme na mäsovom mlynčeku s väčšími otvormi na koliečku (aké sa používa pri mletí mäsa na klobásky, inak by sme získali kašu). Podľa chuti zamiešame do zmesi sekané orechy, ovsené vločky, kandinzovanú pomarančovú kôrku alebo necháme iba čisté jablká. Na plech dáme papier na pečenie zložený dvojmo po dĺžke, jablká rozvrstvíme asi v hrúbke 1 cm, urovnáme nielen povrch, ale aj boky a dáme do rúry a sušíme pri teplote asi 80 stupňov, dvierka necháme pootvorené. Keď zmes už nie je mokrá- neblyští sa, papier s jablkami prenesieme na radiátor a dosušíme. Pružnú sušeninu pokrájame nožíkom na úhľadné kúsky či tyčinky. Na jeden plech dávame dva pásy. Naraz sušíme aj na štyroch - piatich plechoch, ktoré počas sušenia prekladáme. Papier používame viackrát, kým slúži. Pôvodný recept odporúčal sušiť na alobale potretom olejom. Nám ale lepšie vyhovuje papier na pečenie, lebo jablká nenasajú olejovú chuť a aj manipulácia je ľahšia.

Diskusia k receptu

marijanka712
zdlhavé, ale zaujímavé ja tak suším vegetu až do zblbnutia prekladám a sušim. Ale narozdiel od toho od tychto jablk je velmi príjemná vôna v byte .-zaujímavý recept.
irenaw
podobne suším na fóliových miskách v sušičke, ovocné aj zeleninové placky. okrem maškrtenia ich používam posekané aj do koláčov namiesto sušeného ovocia. tiež mám väčšinou základnú hmotu z jabĺk. je to mňam
jody
Hm, toto je vlastne jablkove musli a vyzera to prudko jedle. Ale susene jablka su nieco ine...
fialka49
Množstvá si miešam odhadom a tipovaním, že asi takéto by nám chutilo. Ani v origináli receptu nebolo presné dávkovanie.
Každý si však môže základný recept prispôsobiť podľa vlastnej chuti a fantázie.

evanaaa
@fialka49 a nedali by sa strúhať na veľkých slzičkách? Počítam s tým, že by to mali byť tvrdšie jablká, aby neboli príliš šťavnaté. Páči sa mi to, je to aj zdravšie. Píšeš,že na jeden plech dávaš dva pásy, tomu úplne nerozumiem, myslíš dve vrstvy, lebo ako? A mohla by sa dať aj pečiaca fólia miesto papiera? Samé otázky.....
klaura
toto je výborný nápad, doteraz som jablká sušila len nakrájané na sitách nad šporákom (na chate) ... tvoj recept stojí za vyskúšanie ...
fialka49
evanaaa, možno to pomôže aj ďalším, práve som pridala na recepty foto, ako umiestňujem pásy papiera, na ktorom suším jablká.
Vždy je to však iba v jednej vrstve.
Pokojne to suš na pečiacej fólii. V tom prípade celý proces vykonáš iba v rúre a nebudeš dosúšať na radiátore, ak nemáš vyrobené nejaké špeciálne rámiky na upevnenie na radiátor. Na pečiacej fólii sa nemá krájať, potom rátaj s tým!
Však si odskúšaj postrúhať jablká na veľkých slzičkách, neviem, či masu nebudeš mať potom moc kašovitú a tým viac šťavnatú a predĺži sa tak doba sušenia. Ja meliem, takto sami to osvedčilo.
Základný recept sa dá variovať, upravovať, vylepšovať. Potom informuj.
babinka
@fialka49 , pises, ze si pridala foto a nikde ho nevidim, chcela by som sa inspirovat, prave susim vela hrusiek a malo jablk, ale urcite by sa nieco take zdrave dalo z toho urobit :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia