K napísaniu tohto receptu ma inšpirovala diskusia na tému: Už sa vás zima opýtala? Okrem rôznych zaváranín a džemov spracovávame i jablká, ktoré nie sú Zobraziť celý popisK napísaniu tohto receptu ma inšpirovala diskusia na tému: Už sa vás zima opýtala? Okrem rôznych zaváranín a džemov spracovávame i jablká, ktoré nie sú súce na dlhé skladovanie, lebo sú nejako poškodené či červivé. Tento rok sme nerobili ani nastrúhané jablká vo vlastnej šťave na plnky do koláčov, ale ani sušené jablká, lebo tento sme mali neúrodu jabĺk. Postup na sušené jablká je veľmi jednoduchý a určite zrozumiteľný aj bez fotodokumentácie.
Postup
-
1
Jablká umyjeme, povykrajujeme a šupku necháme. Jablká pokrájané na kúsky (lepšie sa dávajú do mlynčeka) zomelieme na mäsovom mlynčeku s väčšími otvormi na koliečku (aké sa používa pri mletí mäsa na klobásky, inak by sme získali kašu). Podľa chuti zamiešame do zmesi sekané orechy, ovsené vločky, kandinzovanú pomarančovú kôrku alebo necháme iba čisté jablká. Na plech dáme papier na pečenie zložený dvojmo po dĺžke, jablká rozvrstvíme asi v hrúbke 1 cm, urovnáme nielen povrch, ale aj boky a dáme do rúry a sušíme pri teplote asi 80 stupňov, dvierka necháme pootvorené. Keď zmes už nie je mokrá- neblyští sa, papier s jablkami prenesieme na radiátor a dosušíme. Pružnú sušeninu pokrájame nožíkom na úhľadné kúsky či tyčinky. Na jeden plech dávame dva pásy. Naraz sušíme aj na štyroch - piatich plechoch, ktoré počas sušenia prekladáme. Papier používame viackrát, kým slúži. Pôvodný recept odporúčal sušiť na alobale potretom olejom. Nám ale lepšie vyhovuje papier na pečenie, lebo jablká nenasajú olejovú chuť a aj manipulácia je ľahšia.
Každý si však môže základný recept prispôsobiť podľa vlastnej chuti a fantázie.
Vždy je to však iba v jednej vrstve.
Pokojne to suš na pečiacej fólii. V tom prípade celý proces vykonáš iba v rúre a nebudeš dosúšať na radiátore, ak nemáš vyrobené nejaké špeciálne rámiky na upevnenie na radiátor. Na pečiacej fólii sa nemá krájať, potom rátaj s tým!
Však si odskúšaj postrúhať jablká na veľkých slzičkách, neviem, či masu nebudeš mať potom moc kašovitú a tým viac šťavnatú a predĺži sa tak doba sušenia. Ja meliem, takto sami to osvedčilo.
Základný recept sa dá variovať, upravovať, vylepšovať. Potom informuj.