Sušené jablká

Autor receptu: fialka49

K napísaniu tohto receptu ma inšpirovala diskusia na tému: Už sa vás zima opýtala? Okrem rôznych zaváranín a džemov spracovávame i jablká, ktoré nie sú súce na dlhé skladovanie, lebo sú nejako poškodené či červivé. Tento rok sme nerobili ani nastrúhané jablká vo vlastnej šťave na plnky do koláčov, ale ani sušené jablká, lebo tento sme mali neúrodu jabĺk. Postup na sušené jablká je veľmi jednoduchý a určite zrozumiteľný aj bez fotodokumentácie.

Postup

  1. Jablká umyjeme, povykrajujeme a šupku necháme. Jablká pokrájané na kúsky (lepšie sa dávajú do mlynčeka) zomelieme na mäsovom mlynčeku s väčšími otvormi na koliečku (aké sa používa pri mletí mäsa na klobásky, inak by sme získali kašu). Podľa chuti zamiešame do zmesi sekané orechy, ovsené vločky, kandinzovanú pomarančovú kôrku alebo necháme iba čisté jablká. Na plech dáme papier na pečenie zložený dvojmo po dĺžke, jablká rozvrstvíme asi v hrúbke 1 cm, urovnáme nielen povrch, ale aj boky a dáme do rúry a sušíme pri teplote asi 80 stupňov, dvierka necháme pootvorené. Keď zmes už nie je mokrá- neblyští sa, papier s jablkami prenesieme na radiátor a dosušíme. Pružnú sušeninu pokrájame nožíkom na úhľadné kúsky či tyčinky. Na jeden plech dávame dva pásy. Naraz sušíme aj na štyroch - piatich plechoch, ktoré počas sušenia prekladáme. Papier používame viackrát, kým slúži. Pôvodný recept odporúčal sušiť na alobale potretom olejom. Nám ale lepšie vyhovuje papier na pečenie, lebo jablká nenasajú olejovú chuť a aj manipulácia je ľahšia.