Sušená dulová pasta

irenaw - fotkairenaw, 31. októbra 2012
Sušená dulová pasta
Foto: irenaw

Používam ju namiesto sušeného alebo kandizovaného ovocia do zapekaných musli, keksíkov, na ozdobu dezertov, len tak ako maškrtu.

Suroviny

môže byť:
 iné




Postup

  1. 1

    Dulu očistíme, podlejeme troškou vody a uvaríme. Kto chce, môže pridať cukor alebo citrón alebo koreniny, sekané oriešky... Podľa chuti a podľa toho, či chce sušenú pastu aj maškrtiť. Čistá dulová pasta je kyslá. Ale práve tie kyslé kúsočky sú v musli tyčinkách alebo keksíkoch fajn. Uvarenú dulu rozmixujeme a rozotrieme na plech pokrytý voskovým papierom na pečenie. V hrúbke 5-7 mm. Sušíme v rúre na 50°C. Správne usušená pasta je trošku lepkavá. Pozor na presušenie, bola by veľmi tvrdá. Skladujem ju nakrájanú na menšie kusy v mrazničke. Pred použitím nechám povoliť a posekám na drobno. Keď si z ovocnej placky vykrojíte ozdobné tvary na dezerty, zvyšky tiež využijete do keksíkov ;-).

Diskusia k receptu

danda3
Irenka, to vyzerá úžasne, škoda, že nemám dule...
irenaw
@danielas :-) ďakujem @zdenkas nech sa vydarí @tiginko ja mám len taký polotovar na ďalšie použitie, čistinkina ovocná koža to je iná liga, mám ju tiež uloženú :-) @danda3 ani mne sa vždy nepodarí kúpiť, hádam natrafíš, držím ti palce @izabella929 robila som tie od @palokuchki , ešte nejaké mám dobre ukryté :-)
dajanca
skvelý vynález... tiež mám rada tie kúsky ovocia v koláčikoch... :-)
zoji
Akosi mi tam chýbajú množstvá. Dula - jedna? Prísady - podľa chuti? Takéto stručne napísané recepty sa mi nedaria .
evanaaa
@janyky , dula je voňavé ovocie podobné jablku, len sa surové nedá jesť, ale robia sa z neho džemy, zaváraniny a pod., čiže sa musí tepelne spracovať. Má peknú vôňu, moja mama ho dávala medzi prádlo, a nielen ona.
irenaw
@zoji ja to nemeriam, tento rok som použila asi 5 kg odhadujem podľa hrnca v ktorom bola rozmixovaná pasta, sušila som 6 plechov naraz, 4 veľké, 2 malé. na skúšku stačí 1 kg na jednu sušenú placku a keď to chceš osladiť alebo inak dochutiť, tak to naozaj podľa seba. @evanaaa ďakujem za odpoveď pre @janyky :-)
cinkla
Tiez ma zaujima, ako dlho sa ta pasta pri 50 st.C susi ?
modrykamen
Toto je naozaj recept, kde je potrebné improvizovať podľa toho, kto má čo a ako rád, ale aj podľa toho ako sú dule zrelé. Ja pridávam 1/3 cukru na kg šťavy, niekto 1,5 násobok. Oriešky, hrozienka tam pre mňa musia byť, a aj troch rumu. Citrón to dobre zahustí. Žiaľ pri tomto ovocí treba nadobudnúť vlastné skúsenosti, alebo si vypýtať recept od toho, kto vám dal ochutnať, a chutilo vám.
modrykamen
Pardon,zabudol som dodať, že na východe sa duliam nadáva bižovky, na strednom slovensku bižalmy, na západe neviem, tam je asi tá dula.
irenaw
@cinkla 6 plechov som sušila asi 2,5 dňa. ráno a večer tak dve hodiny v rúre, medzitým som plechy mala hore na skriniach. tiež to závisí od hrúbky, v akej je pasta na plechu a od množstva vody, teda hustoty pasty. nemala som sa kam ponáhľať, takto ma to nezaťažovalo. @modrykamen tiež mám rada s orieškami :-) táto je skôr polotovar na pečenie.
dvorka
Na záhrade mám obrovskú dulu s obrovským množstvom ovocia každý rok a robím z nich sirup, kompót, šťavu, džem, rôsol a taktiež túto "sušinu". Je to skvelé aj namočené v čokoláde. Pripomína mi to želé v čokoláde z detských čias, ktoré som zbožňovala.
irenaw
@dvorka želé v čokoláde si spravím čo najskôr, vďaka za tip. recept na sirup by si nevložila?