Foto: evusik
Trochu netradičné spojenie šunky a chleba....
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
Údené mäso uvaríme, ja som použila br.plecko-šál. U nás varíme údené v tlakovom hrnci. Najprv dám variť vodu, keď zovrie pridám mäso, zavriem tlakový hrniec a keď začne pískať varím 10 minút. Potom vypnem ale nechám na plotničke kde sa mäso ešte varí (varím na elektrike), po 20-tich minutách mäso vyberiem, zabalím do alobalu a nechám vychladnúť. Na obrázku je už uvarené a vychladnuté mäso. Varila som ho večer. Chlieb som piekla na druhý deň.
-
2
Cesto na chlieb som zverila pekárničke, kde sa vymiesilo aj vykyslo...
-
3
vykysnuté cesto vyberieme na dosku, premiesime
-
4
a vyvaľkáme. Na cesto položíme údené mäso, ktoré sme dobre vysušili aby nebolo mokré
-
5
mäso zabalíme do chlebového cesta, snažíme sa dodržať podlhovastý tvar chleba, kúsok cesta si odložíme.... bochník preložíme na plech, na pečiaci papier
-
6
zo zbytkov cesta povykrajujeme kvietky a lístočky a pomocou vody ich nalepíme na vrch chleba. Bochník prikryjeme útierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Rúru rozohrejeme na 250°C. Chlieb tesne pred pečením potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry asi 10 minút na 250°C, potom zmiernime na 180°C a pečieme asi 50 minút. Ku koncu pečenia ešte raz potrieme osolenou vodou.
-
7
Upečený bochník znova potrieme osolenou vodou a ihneď preložíme na mriežku aby nezostal zo spodu mokrý. Necháme úplne vychladnúť. Pokiaľ to vydržíte :-)
-
8
Vychladnutý chlebík krájame na krajce, najlepšie pred návštevou ako prekvapenie. Návšteva si myslí, že dostane suchý chleba :-) a odrazu, nech sa páči 2v1 chlieb a fantastické, šťavnaté mäsko...
-
9
podávame s chrenom a úsmevom na tvári :-)
To s tým Hendrixom, Janis a Zeppelin si ma celkom dostala.
toto je skôr veľkonočný recept, ale na sviatky sme kúpili viac údeného a bolo ho treba zjesť (záruka) tak som si spravila radosť týmto receptom, aj keď je to skôr veľkonočný recept :-)
@eraserhead to vieš ja som stará korčuľa... za čias komančov sme počúvali všetko čo nám prišlo pod ruku a paradoxne sme sa dostali len k tej kvalite, ten balast nás obišiel. A ešte Colegium Musicum a Prúdy, ale to by bolo na dlhé rozprávanie...
jahňacina vyzerá super, také veľkonočné jarné jedlo, dobrá inšpirácia :-)
Krásny chlieb, výborný nápad!!!
to robím aj ja :) a pridávam aj kyslú kapustu je to veľmi dobré varecha.pravda.sk/recepty/klobaskovniky-fotorecept/7546-r...