Šunka v chlebe (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Trochu netradičné spojenie šunky a chleba....

5
porcií
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Údené mäso uvaríme, ja som použila br.plecko-šál. U nás varíme údené v tlakovom hrnci. Najprv dám variť vodu, keď zovrie pridám mäso, zavriem tlakový hrniec a keď začne pískať varím 10 minút. Potom vypnem ale nechám na plotničke kde sa mäso ešte varí (varím na elektrike), po 20-tich minutách mäso vyberiem, zabalím do alobalu a nechám vychladnúť. Na obrázku je už uvarené a vychladnuté mäso. Varila som ho večer. Chlieb som piekla na druhý deň.
  2. Cesto na chlieb som zverila pekárničke, kde sa vymiesilo aj vykyslo...
  3. vykysnuté cesto vyberieme na dosku, premiesime
  4. a vyvaľkáme. Na cesto položíme údené mäso, ktoré sme dobre vysušili aby nebolo mokré
  5. mäso zabalíme do chlebového cesta, snažíme sa dodržať podlhovastý tvar chleba, kúsok cesta si odložíme.... bochník preložíme na plech, na pečiaci papier
  6. zo zbytkov cesta povykrajujeme kvietky a lístočky a pomocou vody ich nalepíme na vrch chleba. Bochník prikryjeme útierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Rúru rozohrejeme na 250°C. Chlieb tesne pred pečením potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry asi 10 minút na 250°C, potom zmiernime na 180°C a pečieme asi 50 minút. Ku koncu pečenia ešte raz potrieme osolenou vodou.
  7. Upečený bochník znova potrieme osolenou vodou a ihneď preložíme na mriežku aby nezostal zo spodu mokrý. Necháme úplne vychladnúť. Pokiaľ to vydržíte :-)
  8. Vychladnutý chlebík krájame na krajce, najlepšie pred návštevou ako prekvapenie. Návšteva si myslí, že dostane suchý chleba :-) a odrazu, nech sa páči 2v1 chlieb a fantastické, šťavnaté mäsko...
  9. podávame s chrenom a úsmevom na tvári :-)