Šunka v chlebe (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Trochu netradičné spojenie šunky a chleba....
5 porcií |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Údené mäso uvaríme, ja som použila br.plecko-šál. U nás varíme údené v tlakovom hrnci. Najprv dám variť vodu, keď zovrie pridám mäso, zavriem tlakový hrniec a keď začne pískať varím 10 minút. Potom vypnem ale nechám na plotničke kde sa mäso ešte varí (varím na elektrike), po 20-tich minutách mäso vyberiem, zabalím do alobalu a nechám vychladnúť. Na obrázku je už uvarené a vychladnuté mäso. Varila som ho večer. Chlieb som piekla na druhý deň.
- Cesto na chlieb som zverila pekárničke, kde sa vymiesilo aj vykyslo...
- vykysnuté cesto vyberieme na dosku, premiesime
- a vyvaľkáme. Na cesto položíme údené mäso, ktoré sme dobre vysušili aby nebolo mokré
- mäso zabalíme do chlebového cesta, snažíme sa dodržať podlhovastý tvar chleba, kúsok cesta si odložíme.... bochník preložíme na plech, na pečiaci papier
- zo zbytkov cesta povykrajujeme kvietky a lístočky a pomocou vody ich nalepíme na vrch chleba. Bochník prikryjeme útierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Rúru rozohrejeme na 250°C. Chlieb tesne pred pečením potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry asi 10 minút na 250°C, potom zmiernime na 180°C a pečieme asi 50 minút. Ku koncu pečenia ešte raz potrieme osolenou vodou.
- Upečený bochník znova potrieme osolenou vodou a ihneď preložíme na mriežku aby nezostal zo spodu mokrý. Necháme úplne vychladnúť. Pokiaľ to vydržíte :-)
- Vychladnutý chlebík krájame na krajce, najlepšie pred návštevou ako prekvapenie. Návšteva si myslí, že dostane suchý chleba :-) a odrazu, nech sa páči 2v1 chlieb a fantastické, šťavnaté mäsko...
- podávame s chrenom a úsmevom na tvári :-)