Foto: evusik
Klobáskové buchty, ako im hovorili naše deti pečiem už takých dvadsať - dvadsaťpäť rokov a vždy mali úspech.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Z kvasníc, mlieka a štipky cukru zarobíme kvások a spolu z ostatnými ingredienciami zarobíme vláčne cesto, necháme prikryté nakysnúť. Pripravíme si ostatné ingrediencie: kyslú kapustu môžete prepláchnuť, je to nerobím mám rada keď sa kyselosť kapusty pomieša z chuťou klobásky a vsiakne do cesta. Klobásku nakrájame na hrubšie kolieska, syr na malé plátky, alebo ho nastrúhame.
-
2
Cesto aspoň 2x premiesime a necháme nakysnúť vždy aspoň 30 minút. Potom cesto dobre premiesime, aby sme z neho vytlačili všetok vzduch a vyvaľkáme ho na tenko. Z cesta vykrajujeme väčšie kolieska, na každé dáme kôpku kapusty a koliesko klobásy, preložíme a poukladáme na plech. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme strúhaným syrom, alebo malými plátkami syra, sezamom, kmínom alebo inými semiačkami. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 220°C asi 15 minút.
-
3
Ak nám zostane cesto, alebo sa nám nechce vykrajovať, na plát cesta dáme vrstvu kapusty, na ňu celú klobásu a zavinieme ako rohlík.
-
4
Potrieme vajcom, posypeme syrom a semiačkami a dáme piecť. Mne ešte zostalo cesto a tak som spravila jednu pletenku. Dáme piecť do rozohriatej rúry.
-
5
Na záver by som ešte chcela poradiť s výberom klobásy, mne sa teraz ako na potvoru stalo že som použila nie tú najvhodnejšiu klobásu bola príliš "suchá" ale keď v obchode do nej človek nevidí. Najlepšia je pikantná, taká čo si pri pečení pustí trochu šťavy a tá keď sa zmieša s kapustou a ešte sa pri pečení vpije do cesta, tak je to to pravé orechové.
teraz tu mne robite chute odkladam,
diki
@sracz , ja kupujem na tento recept take dlhe klobasky, len si nespomeniem nazov - robene na portugalsky sposob, alebo HOT LINKS sausage. Tie su super pretych co maju radi skutocne ostre.
som rada, že chutilo, potešila si ma :-))))
chutné papaníčko , dá sa aj k fazuľovici na kyselo,prikladám dokument:
S cestom sa výborne pracovalo, jedna radosť. Len neviem prečo som ho akosi nahrubo vyvaľkala, nabudúce skúsim tenšie. Ja som dávala neúdenú klobásku.
Všetci sme si pochutili. Ďakujem za recept.
ďakujem za foto, krásne sa ti vydarili :-) to hrušie cesto asi nevadí, niekto to má tak radšej, dôležité je aby bolo na zakúsnutie dosť cesta aj klobásky aj kapusty, ale najdôležitejšie je, že chutili...
u nás je to tak, že aj keď robím furt rovnako aj tak sú vždy trochu iné, všetko záleží od klobásky a aj od kapusty... u nás momentálne fičí meteník aj práve teraz ho raňajkujem, robím ho aj 2x do týždňa, máme vlastnú kapustu tak ju treba míňať :-)
prajem krásny deň
Otepľuje sa, bude treba rázne zakročiť proti súdku s kyslou kapustou, čo skladujeme vonku na terase, aby prirýchlo nekvasila a neskazila sa. Minulý rok sme zvyšok naložili do zaváračiek a zasterilizovali, ale príliš ma to nenadchlo.
Pripomenula si mi meteník, dávno som ho nerobila. A pretože bratovi kolegovia z práce naznačovali, "že už dávno nič neupiekol" (haha), plánujem v najbližšej dobe spáchať toto "nebíčko v papuľke" a odošlem ho po ňom na atestáciu. Mám pocit, že jeho prevažne mužská kolegovská základňa tú klobásu ocení.
tak, chlapom sa určite zavďačíš :-) ako môj muž hovorí - toto je najlepší zákusok