Sultánova pochúťka - jahňací perkelt na baklažánovom pyré
Foto: tassiedevil
Táto špecialita je údajne veľmi populárna v jednej tureckej reštauráci v Bostone/USA/. Stojí za vyskúšanie...
porcie
Suroviny
1,5 kg alebo pliecko |
|
50 g |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
1 ČL |
|
4 ks |
|
1/2 ks |
|
štipka |
|
2 ČL |
|
300 ml |
|
|
|
1 PL namočené v čaji |
|
2 ČL |
|
Postup
-
1
V panvici predhrejeme maslo a olej.Pridáme na 1,5 cm kocky nakrájané mäso a opekáme na strednom ohni 5-6 min. Pridáme na jemno nakrájanú cibulu a cesnak, a pražíme 2-3 min. Potom pridáme červenú papriku, paradajkový pretlak, na drobno nakrájané ošúpané a jadier zbavebé paradajky, oregáno, harissa korenie a na drobno nakrájanú papriku. Podlejeme asi tretinou vývaru , osolíme a prikryté pomaly dusíme na malom ohni asi hodinu, kým nám mäso nezmäkne. sem tam podlievame vývarom. Pri konci zamiešame hrozienka.
- 2
Pokiaľ neviete zohnať harissa korenie tak si môžete pripraviť sami.
65g turecké paprikové vločky
6g údená španielska červená paprika
4g sladká červená paprika
1g cayenne korenie
6g mletá rímska rasca
2,5g mletá rasca
15 g sušený cesnakový granulát
7g sumac
4g soľ
Všetky koreniny spolu zamiešame.- 3
Baklažánové pyré si pripravíme deň dopredu.
2ks baklažán
150ml olivový olej
soľ, čierne korenie,citronová šťava
Baklažány popicháme, trochu z každej strany grilujeme nad otvoreným ohňom a pečieme v 200 C predhriatej rúre asi 20 min. Necháme trochu vychladnúť, ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a na panvici trochu popražíme , pokiaľ sa nám vlhkosť odparí. Necháme vychladnúť. Tyčovým mixerom rozmixujeme a postupne pridávame olej a citr.šťavu, pridáme soľ a korenie a vypracujeme na jemné pyré. Môžme pridať aj trochu na jemno nakrájanú cibuľu. Zakryté uložíme do chladničky.- 4
Spôsob servovania.
Na baklažánové pyré, nakladieme kúsky mäsa a pooblievame omáčkou, zdobíme petržlenovou alebo korianderovou vňaťou. Ja som ešte k tomu spravil aj nokedle, nakoľko poniektorí členovia rodiny ohrňali nosom nad baklažánovým pyré...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a celý recept ako celok na 100%
5*
@lucicik ako hovoris, muka, maslo a syr do pyre tak som to jedol v turecku,aby malo pyre hladku konzistenciu:-)
almostturkish.blogspot.com.au/2008/11/sultans-delight-hnkar-beendi.ht...
nechala som sa inspirovat, ale samozrejme som pyre urobila s besamelom a syrom... exzellent! K tomu jahnacie ragu...
Dakujem za recept.
@porzellanka , sorry, nemohol som Ti včas odpovedať,ale podľa receptu to pyré bolo servirované studené...neviem ako je to v originály?...som rád že chutilo..:) aj ja dakujem.
Bola som totiz u turka kupit jahnacinu a povedala som mu, co idem varit. Sa mu rozziarili oci ako baterky a povedal mi, ako varia "Sultan´s Entzucken" oni doma. Na horuce pyre potom jahnacinu. Ani nevies, ako som ti bola vdacna za ten recept. :-)
takto pripravený baklažán: najskôr nad ohniskom opečený, ošúpaný a v alobale ďalej robený na záhradnom grile, s olivovým olejom a citrónom (nemáš ho v surovinách) - podávala som teplý, takže nestihol zoxidovať - výýýbornééé, voňalo ohniskom ešte na tanieri :-) korenie podľa bodu 2, okrem granulátu...
@tassiedevil , nemusíš, ale ak chceš - môžeš :-)... skôr som myslela, že polovička tej baklažánovej zmesi bude na odskúšanie s bešamelom a syrom, ale horkýžeslíže - zblajzlo sa všetko, také to bolo dobré .-) okrem toho, že takto sa to dá považovať za oddelenú stravu, čo pre trávenie nikdy nie je na škodu :-) ďakujem za poklonu, Ty mne prídeš taký gentleman :-))) nie je ich tu veľa...