Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. augusta 2014
Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept)
Foto: pusta

Nick Stellino je vynikajúci šéfkuchár americko-talianskej kuchyne, tento recept je z jeho kuchárskej knihy "Varenie s Nick Stellino", je to úžasná a mimoriadne chutná základná talianska paradajková omáčka s čerstvou bazalkou bez zahusťovania múkou, ide o základný predpis, ktorý má mnohoraké využitie v domácej kuchyni. Recept som len nepatrne upravila.

4
porcie
10 minút
príprava
30-40 minút
na 80-90 °C

Suroviny

3 konzervy
8 PL
6 veľkých strúčikov
500 ml
1/2 PL, nemusí byť - voliteľné
1/2 ČL
1/2 ČL
1 a 1/2 ČL
1/2 ČL
8 PL
Na fašírky:
500 g
podľa potreby
1 ks
podľa chuti
3 veľké strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
200 ml na vyprážanie (domáca bravčová masť)
2 ks
600 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som paradajkové konzervy.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obsah som vyliala do cuttera a rozkutrovala na kašu. nie úplne na jemno, nechala som maličké kúsky - my máme radi trocha rustikálnu paradajkovú omáčku.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som olivový olej Extra Virgine.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstrihla som niekoľko vetvičiek čerstvej bazalky, otrhala som z nich lístky, pokládla na seba, stočila ako cigáro a pokrájala na jemno.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a chilli vločky, cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priliala som rozkutrované paradajky, soľ a varila som prikryté pokrievkou na miernom ohni.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ som uvarila v slanej vriacej vode pokrájané zemiaky, dala do misy pomleté bravčové pliecko, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majorán, prelisovaný cesnak, vajce, vo vode namočené a dobre vytlačené žemle...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetko som dôkladne spracovala rukami, podľa potreby zahustila jemnou strúhankou na tvárnu fašírkovú mäsovú hmotu,...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...z ktorej som navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti mojej dlane,...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ....rukami som ich jemne sploštila, obalila v strúhanke,...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vypražila som ich z oboch strán v horúcom oleji do červena a do chrumkava, hotové fašírky som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Asi 15 minút pred dokončením som pridala do pardajkovej omáčky oregáno, čerstvo mleté čierne korenie, ja som cukor nepridávala, kto chce, ten môže,...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som pokrájanú čerstvú bazalku a nechala som omáčku zredukovať na požadovanú hustotu. Celková doba dusenia trvá 30 - 40 minút, táto omáčka sa môže podávať ako omáčka k mäsovým guliam, k polpette a polpettone, k fašírkam, k plneným paprikám ako príloha alebo sa môže použiť ako základ na pizzu, spagetti a iné cestoviny, tiež ako základ k iným jedlám a aj samostatne je vynikajúca - má mnohoraké využitie.Kto ju chce mať zvlášť jemnú, môže ju podľa autora ešte rozmixovať hotovú na jemno, zmení sa síce jej krásna červená farba o niečo, avšak jej úžasná chuť zostane nezmenená. Autor ju odporúča skladovať maximálne 3 dni v chladničke, v mrazničke vydrží bezo zmeny v zásobe asi 1 mesiac.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som túto skvelú omáčku výraznej chuti s vyprážanou fašírkou a s varenými zemiakmi, u nás sa veľmi rýchlo minula, tak nám chutila, len ja som si bláhovo myslela, že je jej veľa a dám aj zmraziť, ani do chladničky sa neušlo :-) Táto omáčka sa nezahusťuje ničím, žiadnou múkou, zredukuje sa na požadovanú hustotu. V tagoch hodnotím paradajkovú omáčku, nie prílohu a fašírku.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

72 komentárov k receptu
To je zas čo za výtvor? Veď je to cesnakovo-paradajková omáčka. Dať do paradajkovej omáčky 12 veľkých strúčikov cesnaku je veľmi veľa.
@vydra , ľutujem, tento skvelý výtvor je receptom šéfkuchára Nick Stellino, nie je to môj recept. svoje námietky musíš adresovať jemu.
v recepte nie je 12 veľkých strúčikov cesnaku, ale len 6 strúčikov. cesnak dlhším varením stráca na pôvodnej ostrosti a stáva sa lahodným. v danom prípade je to až 40 minút
ty túto omáčku nemusíš robiť, ak sa tebe nepáči, var si kľudne tú svoju - nenamietam.
@kukulienka71 , neboj, budeš ju variť ešte a určite častejšie, ked tvoji stravnníci ochutnajú. tú našu klasickú ani nebudú chcieť :-)
dakujem za pochvalu, najmä fotky,čo ma veľmi teší a aj za 5*
@vydra , asi som slepá. prešla som celé 2x a v rozpise surovín čítam ako 3. položku 6 veľkých strúčikov cesnaku.
mne sa to zobrazuje takto, neviem, čo sa zobrazuje tebe.
@pusta pravdu ma @vydra. Mas v rozpise 2x cesnak. Kazdy po 6 strucikov. Ale to by mi nevadilo....

Mna by skor zaujimalo, ked si pisala @vydre :
"cesnak dlhším varením stráca na pôvodnej ostrosti a stáva sa lahodným. v danom prípade je to až 40 minút"

a v postupe mas:
"Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a chilli vločky, cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania."

ako mohol cesnak nezhorknut a "stať sa lahodným"...
@megdesigne , dakujem, zároveň sa ospravedlňujem @vydra , nižšie som už nečítala, idem opraviť suroviny v recepte.
áno, najprv sa cesnak restuje 15 minút na miernom ohni za častého miešania, potom sa varí 40 minút v paradajkovej omáčke tých 40 minút - teda nezhorkol.
ešte niečo je nejasné? napíš, vysvetlím.
@pusta ,3. a7. položka je cesnak. Poradie mám paradajky,olej, 6 cesnak, cibuľa, cukor, soľ, 6 cesnak, korenie, čili, oregano, bazalka. Ďalej to je Ok vo fabrikách 3 strúčiky cesnaku.
@2010 :DDD No google ma nastaveny merchant system podla toho, ake stranky uzivatel daneho PC najcastejsie navstevuje :)) Mne tam vyhodilo mimo vykladu slova "restovani" aj:

Emballage sous vide
Machines, accessoires, sachets pour le conditionnement sous vide

Ak tebe vyhodilo to, co pises...... kazdy mame ine zaluby ;)
Vážení, Pusta pridala recept, komu sa páči tak ho použije, niekto si ho upraví podľa seba a svojich chutí a komu sa nepáči, nech nerobí. Čo tu riešite? Ja osobne vyskúšam a ďakujem za krásne podaný recept s polopatistickým postupom včetne fotografií. Pusta provokatérov nerieš, robí im to iba dobre :-), prajem pekný deň.
Nezavisle na tebe som v mensich obmenach robila takuto omacku vcera na ,,veal parmigiana",je uzasnej chuti.Roztlaceny cesnak som zlahka osmahla pred koncom ked cibula bola skoro hotova a potom som spojila s omackou.Ty si dodrziavala cas podla receptu Nicka Stellino,ale pre mna je 15 min.dlho takze Stellino- ne Stelinno cas si upravujem ako mne vyhovuje.Dat tuto omacku na varechu bol dobry napad a mnozstvo a cas si kazdy prisposobivy prisposobi podla seba.Davam Stellino i tebe 5*.
@marianne , no nedá sa, pomaly aby som sa bála pridať dobrý recept :-)
tá omáčka je výborná skutočne, a dá sa pripraviť aj do zásoby do mrazáku, na budúce spravím určite aspoň dvojitú dávku i viac - bude po ruke.
teší ma, že tebe sa recept páči.
dakujem.
@jozka2 ,jasne, že si môže každý prispôsobiť základnú omáčku podľa seba, to nie je problém.
mne sa rp od Nick Stellino páčil, vyskúšala som, je vynikajúca.
5* patrí však po zásluhe jemu, nie mne, ale aj tak dakujem a dakujem najmä za pochvalu.
predsa som si zámienku k vyskúšaniu našla:-) k syrovým lievancom sa táto omáčka náramne hodila. Robila som 1/3 dávky, z čerstvých rajčín ale zo sušenej bazalky, lebo moja nevyšla. Je fantastická, dcéra ju jedla aj samú, ďakujem za recept.

@kukulienka71 , samozrejme sa dá aj tak, miesto čerstvej bazalky môžeš použiť aj sušenú, podľa autora na celkové množstvo surovín ide 2 a 1/2 CL sušenej bazalky miesto čerstvej.
má mnohoraké využitie, ja som len k vôli ilustrácii na fotke spravila ešte fašírky a varené zemiaky. verím, že ti túto skvelú omáčku vyjedali doma samotnú, u nás do vtedy chodili len po omáčku v hrnci, kým ju všetku nezjedli :-)))
si neuveriteľne rýchla a perfektne si skombinovala omáčku so syrovými lievancami.
dakujem za vyskúšanie i nádherné foto.
@kukulienka71 , chcela som ešte povedať, že sa dá spraviť kľudne aj z čerstvých paradajok, ktoré treba najprv zblanšírovať a olúpať, postup dalej je rovnaký ako v pôvodnom recepte.
@kukulienka71 , niet za čo dakovať, rado sa stalo :-)
však je sezóna a dá sa aj zmraziť alebo zasterilizovať, ev. suchý dunst a fľaše zavareného môžu čakať v pohotovosti v špajzi :-)
@2010 , pravdu máš :-)
Nick je z Palerma - Siciliano uno vero:-))))
a vieš, že by som spokojne pridala aj celú palicu cesnaku + ešte viac chilli vločiek, len bude omáčka ešte lepšia. :- )
dakujem za nádherné foto + mozarellu. :-)
Ano tak ako pises @pusta ,ze chodila tvoja rodina vylizovat hrniec,aj ja som sa nevedela dojest I ked som si zobrala maly kusok maska,ale o to viac omacky s postruhanym parmesanom,no vy ste sikovni uz mate aj navarene,myslim@Kukulienka a @2010 ,vyzera to neskutocne lakavo.Tato omacka je taj variabilna,ze s mensimi obmenami sa da pouzit na vsetko mozne I nemozne a da jedlu ten spravny smrnc.
@havino - všimla som si tvoju Arrabiatu, v tom linku, ktorý si pridala, sa cibuľa nekrája, ale aj mixuje, pridáva sa na záver aj s cesnakom a varí sa.
poznám viac eceptov na Arrabiatu, ale všade sa cibuľa a cesnak ako prvé osmažia na olivovom oleji.
samozrejme si môžeš ochutiť podľa seba.
Arrabiatta neznamená, že by išlo o arabskú omáčku, ide o taliansku omáčku, ktorá sa používa predovšetkým na penne a pizzu.
@havino - tánička moja, dobre si zavarila :-)
info z wiki:
Arrabiata omáčka - Sugo all´arrabiata je v taliančine pikantná omáčka na cestoviny, vyrobená z cesnaku, čerstvých paradajok a červených chilli papričiek, varená v olivovom oleji. "Arrabiata" v taliančine znamená doslova"hnevať" a názov je vdaka teplu z chilli papričiek.
@danka006 , tak ty si tiež veľmi rýchla,verím, že to bolo vynikajúce pohostenie pre návštevu a veľmi chutné. :-)
dakujem za úžasnú správu, teším sa s tebou :-)
@pusta v oboch tebou pridanych duplicitnych linkoch Nick pise o:

2 cups onion, chopped

2 salky cibule, nasekanej

Tak sa tu neprs, ze si mi to natrela.

@2010. sakra.... A ja som sa tesil, ze tam konecne pre mna Bambino slahnes a ty nic. No nepotěšil ste mně, ani já vás nepotěším. Zabudol si na tych rajcinach stonky dat dole pred pecenim.

Zas si bou "natrundžený" a "troška si sa zdržal"?



@megaloman , ty ma trolluješ zbytočne, napísala som v úvode, že som recept nepatrne upravila :-)))
u mňa je jedna šálka 250 ml a dve sú 500 ml
ako si sa o mne vyjadril, že starého psa novým kúskom nenaučíš :-)
veru nie a najmä nie aké havkajúce šteňa ako si ty, ma učiť nebude.
svoje provokácie si nechaj pre seba, ty súdruh @BAMBINO.
nezaujímaš ma! pán @mregagenius DDDDD
capišto??? :-)))))
Pusta: žasnem akí sme ľudia rôzni. Niektorých motivuje závisť a niektorí rýpu len z pasie. Tvoj recept mi pripomína to, čo ma učila moja španielska svokra. Takáto omáčka je v stredomorskej kuchyni základ. Moja svokra ju dokonca robila do zásoby a držala ju v chladničke pre prípad. Bola jednoduchá žena a môžem povedať že jedlá, ktoré pripravovala, boli autentické. Cesnaku nikdy nebolo dosť a nikdy nebol horký. Vďaka, pripomenula si mi časy mladosti.
Aj ty @megasaso vylez od vas s dediny a over si fakty pretym ako trepes
In the Commonwealth of Nations (such as the United Kingdom, Canada, Australia, New Zealand, Indian Subcontinent, South Africa, ...), Latin America and Lebanon, the metric one cup i.e. 250 milliliters is rarely used as it has been replaced by the metric system.[citation needed]
1 cup = 250 millilitres
= 162⁄3 international tablespoons (15 mL each)
= 12.5 Australian tablespoons (20 mL each)
≈ 8.80 imperial fluid ounces
≈ 8.45 U.S. customary fluid ounce
@marianne , máš úplnú pravdu...sú tu aj takí utkvelí takí trottli, ktorým sa ničím a nikdy nezavďačíš - no čo už...:-)))
trošku výstižnejšie sú presne ako "Kráľ bez kráľovstva" :-)))
@mshacon , tvoja pani svokra je múdra žena, však ide o veľmi starý recept, ešte z čias, ked sme o mrazničkách ani nechyrovali.
som rada, že som ti ten úžasný recept pripomenula :-)
dakujem za pochvalu.
Mne sa recept páči. Pri varení je dobre mať recept, ale dochutím podľa seba. Potom sa riadim aj tým, ak jedlo jedia deti. Osolím,okorením menej. Vyzerá to veľmi dobre, chutne. Určite podľa tohto receptu budem pripravovať. Paradajkové polievky, omáčky mám rada.
Obdivujem ľudí, ktorí si dajú toľko námahy a tak podrobne to popíšu, pofotia.myslím tým aj teba pusta. Tvoje recepty sa mi páčia, až na tie komentáre niektorých čo sa nevedia vpratať do kože. *****
@marika21 , samozrejme, že si môžeš dochutiť podľa seba :-)
no to vieš, sú aj takí, čo sa nevedia vpratať do kože...
som rada,že sa ti moje recepty páčia, tiež si vážim varecháčov, ktorí uvaria, podrobne popíšu, pofotia, tak ako aj ty, vážim si aj tých, čo pridajú slušné komenty výlučne k receptu, nie k osobe autora či inému.
dakujem za tvoje pekné a milé hodnotenie mojej práce :-)
Já nevím jak kdo ,ale já si ukládám do k.k a hvězdičky dávám také i když jak říkáš by je měl dostat pan šéfkuchař .Fotodokumentace naprosto dokonalá a také nevím proč tolik zloby .Každý kdo dává recepty je sem dává proto ,aby dal inspiraci a nikdo nikoho nenutí aby to vařil a nebo aby si to neupravil podle sebe .Někdo nemá rád nebo nemůže určitou surovinu ,tak pokud není zásadní tak ji tam nedá .Já například nemohu tymián a když někde je tak ho prostě nedám a také si raději koření míchám aby tam nebyl .Mám s ním zdravotní problém .Moc se mně tu líbí ale beru to jako zábavu a poučení tak proč se takhle vytáčet .Vařme pro radost a potěšení .Možná jsem si teď proti sobě někoho naštval ale s tím nehnu .U mých jídel rád odpovím na dotaz ,za pěkný komentář poděkuji a když bude zle ,tak prostě nebudu žádné recepty přidávat ale když tohle uděláme všichni tak nebude nic a to by byla škoda .Přeji všem krásný slunečný den .
Milý@klukovody , v plnej miere zdieľam tvoj názor na celé. dakujem ti za úžasné hodnotenie receptu, za hviezdičky, ktoré si pridal mne, aj ked si i teraz myslím, že po zásluhe patria stále pánovi šéfkuchárovi Nick Stellino, za pochvalu fotodokumentácie a za tvoj otvorený komentár smerujúci k ostatným, obdivujem tvoju odvahu a priamočiarosť, veľmi si to všetko od teba vážim a dakujem.
tiež ti prajem krásny slnečný deň :-)

Pridaj komentár k receptu: