Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. augusta 2014
Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept)
Foto: pusta

Nick Stellino je vynikajúci šéfkuchár americko-talianskej kuchyne, tento recept je z jeho kuchárskej knihy "Varenie s Nick Stellino", je to úžasná a mimoriadne chutná základná talianska paradajková omáčka s čerstvou bazalkou bez zahusťovania múkou, ide o základný predpis, ktorý má mnohoraké využitie v domácej kuchyni. Recept som len nepatrne upravila.

4
porcie
10 minút
príprava
30-40 minút
na 80-90 °C

Suroviny

3 konzervy
8 PL
6 veľkých strúčikov
500 ml
1/2 PL, nemusí byť - voliteľné
1/2 ČL
1/2 ČL
1 a 1/2 ČL
1/2 ČL
8 PL
Na fašírky:
500 g
podľa potreby
1 ks
podľa chuti
3 veľké strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
200 ml na vyprážanie (domáca bravčová masť)
2 ks
600 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som paradajkové konzervy.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obsah som vyliala do cuttera a rozkutrovala na kašu. nie úplne na jemno, nechala som maličké kúsky - my máme radi trocha rustikálnu paradajkovú omáčku.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som olivový olej Extra Virgine.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstrihla som niekoľko vetvičiek čerstvej bazalky, otrhala som z nich lístky, pokládla na seba, stočila ako cigáro a pokrájala na jemno.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a chilli vločky, cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priliala som rozkutrované paradajky, soľ a varila som prikryté pokrievkou na miernom ohni.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ som uvarila v slanej vriacej vode pokrájané zemiaky, dala do misy pomleté bravčové pliecko, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majorán, prelisovaný cesnak, vajce, vo vode namočené a dobre vytlačené žemle...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetko som dôkladne spracovala rukami, podľa potreby zahustila jemnou strúhankou na tvárnu fašírkovú mäsovú hmotu,...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...z ktorej som navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti mojej dlane,...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ....rukami som ich jemne sploštila, obalila v strúhanke,...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vypražila som ich z oboch strán v horúcom oleji do červena a do chrumkava, hotové fašírky som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Asi 15 minút pred dokončením som pridala do pardajkovej omáčky oregáno, čerstvo mleté čierne korenie, ja som cukor nepridávala, kto chce, ten môže,...

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som pokrájanú čerstvú bazalku a nechala som omáčku zredukovať na požadovanú hustotu. Celková doba dusenia trvá 30 - 40 minút, táto omáčka sa môže podávať ako omáčka k mäsovým guliam, k polpette a polpettone, k fašírkam, k plneným paprikám ako príloha alebo sa môže použiť ako základ na pizzu, spagetti a iné cestoviny, tiež ako základ k iným jedlám a aj samostatne je vynikajúca - má mnohoraké využitie.Kto ju chce mať zvlášť jemnú, môže ju podľa autora ešte rozmixovať hotovú na jemno, zmení sa síce jej krásna červená farba o niečo, avšak jej úžasná chuť zostane nezmenená. Autor ju odporúča skladovať maximálne 3 dni v chladničke, v mrazničke vydrží bezo zmeny v zásobe asi 1 mesiac.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som túto skvelú omáčku výraznej chuti s vyprážanou fašírkou a s varenými zemiakmi, u nás sa veľmi rýchlo minula, tak nám chutila, len ja som si bláhovo myslela, že je jej veľa a dám aj zmraziť, ani do chladničky sa neušlo :-) Táto omáčka sa nezahusťuje ničím, žiadnou múkou, zredukuje sa na požadovanú hustotu. V tagoch hodnotím paradajkovú omáčku, nie prílohu a fašírku.

    Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Toto je klasicka Sicilska omacka 5*, Nick je z Palerma a kazdy si ju prisposobuju svojim chutiam, aj ja som zacal pred rokmi s malo cesnakom a teraz davam celu palicu aj pollizicky chilli fliackov. A pre @meggeniusa musim ho sklamat ten roztopeny syr nie je bambino ale mozarella.