Suché/staré pečivo, čo s ním? Turčianske lokše fotorecept
Foto: mirko67
Toto jedlo bolo u nás ako prvé na vianočnom stole. Jedli sme ich z misy, v ktorej boli pripravené. Čo spadlo na stôl, ostalo Zobraziť celý popisToto jedlo bolo u nás ako prvé na vianočnom stole. Jedli sme ich z misy, v ktorej boli pripravené. Čo spadlo na stôl, ostalo anjelikom. Pripravovali sme ho z vianočky, lúpačiek, prípadne rožkov. Dá sa použiť, aj keď ostané pečivo. Ja používam suché rožky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nakrájam rožky.
-
2
Mak kupujem pomletý, orechy povaľkám v sáčku.
-
3
Polovicu rožkov posypem polovicou maku, orechov a tretinou cukru.
-
4
Pridám druhú vrstvu. Mlieko dám prevariť s tretinou cukru a maslom.
-
5
Prelejem. Zakryjem, nechám 10 minút "zapariť". Keď dávam staré pečivo, mlieka dám len liter. Cukor podľa chuti, môžte si pridať aj vanilkový. Dobrú chuť.
Popýtam sa.
@Mirko nemá vydarenú fotku, ťažko si chuť predstaviť, kto nepozná. s orechami nepoznám, nejedla som, nerobila, kedysi som aj bobalky na to piekla, ale nechutilo nám to, bolo to viac suché, alebo až moc rozmočené, ako ked mama robila z rožkov a teraz už aj ja, čo rožky doma pečiem 5 rokov, na tento účel som musela vždy kupiť, domáce sa rozmočili až moc, viac maku do nich, ja aj medu, cukru, aj masla, rožky krájať na hrubšie kolieska, aby konce bolo cítiť a striedka sa zvlhčila horúcim mliekom, takže aj kúsky, aj kaša, ale aká dobrá na sladko s makom a musí ostať aj na Božie narodenie na raňajky na studeno, ako koláč :-) sa delíme s mladším synom