Studený boršč / Šaltibarščiai fotorecept

rusaliena - fotkarusaliena, 4. mája 2012
Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept)
Foto: rusaliena

Tradičná litovská studená polievka. Nepoznám nič lepšie do sparných letných dní.

6
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

300 g
1
3
3
0,5 l
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nakrájame si repu (zaváranú, alebo varenú) na tenké pásiky, uhorku na malé kocky, cibuľku na kolieska. Poriadne zasypeme kôprom (naozaj ním netreba šetriť).

    Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme tri vajíčka, nakrájame na malé kocky a pridáme k zelenine.

    Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme kefírom (vznike úžasná ružová farba) a pridáme približne 3 dcl vody. Ak je polievka veľmi hustá, pridávame vodu, naopak, ak je riedka, dáme viac kefíru. Pridáme pol kelímka smotany, poriadne osolíme a necháme v chladničke pár hodín odležať.

    Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame so smotanou a pečenými zemiakmi (hladoš si, samozrejme, musel upiecť aj klobásku:D).

    Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
ííha, zeleninový boršč? Ech, uložím do KK aj keď nemám záhradu, určite raz bude a potom si takúto krásu navarím. Vďaka za recept
supeeer, urobím si :-), včera som si tiež robila cviklovú dobrotu, uvarenú, postrúhanú cviklu som zmiešala s postrúhaným, naloženým chrenom a kyslou smotanou pomiešanou s tatrskou(vlastnou) v pomere 1:1. Budem to aj o chvíľu raňajkovať, mňaaam :-)
No to je teda super recept. Obsahuje všetko, čo mám rada, kôpor, uhorky, vajce, no najmä cviklu! Nedávno som pikla aj brownies, do ktorého šlo pol kila cvikly, naozaj vydarené.
@laali áno, polievka sa jedáva aj v Lotyšsku (tam pod názvom aukstā zupa). Lotyši do nej ale často pridávajú varené zemiaky. Mne viac chutí takto s varenými ako prílohou:).
keby som mala v chladničke kefír,uhorku a kôpor tak si ju urobím aj hneď...škoda takto musím čakať na pondelkový nákup...ale už teraz sa teším ako ochutnám :P
tak som si spomenula,stale som rozmyslala,kde som to uz videla,,toto si nosila koleginka-Litovka v krabicke na break,recept som nevypytala a som rada,ze si ho tu dala,tlacim a v tyzdni bude...
Konečne som ju našla!!!!! Túto polievku hľadám už asi 13 rokov, vtedy sme boli s dcérou a deckami zo súboru na festivale Ežeru sietuva v Litve. Toto sme tam jedli a veľmi nám chutilo. Ďakujem za receptík!
O tejto polievke som sa dozvedela až toto leto a je super :) ... Len by som chcela dodať, že niektorí Litovci ju robia aj na trošilinku iný spôsob (aspoň tí, s ktorými sme ju robili). A to s postrúhanou repou a varenými zemiakmi. Od tej viac nastrúhanej repy (aj so šťavou/kompótovým nálevom) chytí polievka ešte krajšiu farbu. Smotana sa priamo do polievky nedávala vôbec, len na vrch do taniera ako dekorácia. A môže sa riediť aj mliekom miesto vody.. Ale to sú naozaj len detaily a záleží od toho ako komu chutí :) ...
A takto vyzerala tá "naša":

Pridaj komentár k receptu: