Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept)

Autor receptu: rusaliena

Tradičná litovská studená polievka. Nepoznám nič lepšie do sparných letných dní.

6
porcií
20 minút
príprava

Postup

  1. Nakrájame si repu (zaváranú, alebo varenú) na tenké pásiky, uhorku na malé kocky, cibuľku na kolieska. Poriadne zasypeme kôprom (naozaj ním netreba šetriť).
  2. Uvaríme tri vajíčka, nakrájame na malé kocky a pridáme k zelenine.
  3. Zalejeme kefírom (vznike úžasná ružová farba) a pridáme približne 3 dcl vody. Ak je polievka veľmi hustá, pridávame vodu, naopak, ak je riedka, dáme viac kefíru. Pridáme pol kelímka smotany, poriadne osolíme a necháme v chladničke pár hodín odležať.
  4. Podávame so smotanou a pečenými zemiakmi (hladoš si, samozrejme, musel upiecť aj klobásku:D).