Studeno fotorecept

Martin Frankl
šéfkuchár hotela FIS v Demänovskej Doline, 22. novembra 2012
Studeno (fotorecept)
Foto: Ivan Majerský

Huspeninu môžete uvariť aj kombinovaním čerstvého mäsa s údeným. Ak pridáte údené koleno, dávajte pozor, aby ste huspeninu nepresolili.

4
porcie
30 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
100 g
100 g
1 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Nožičky obvaríme a prvú vodu vylejeme. Pripravíme koreňovú zeleninu, cibuľu a koreniny. Obvarené nožičky vložíme spolu s koreňovou zeleninou, cibuľou a koreninami do studenej vody a varíme pomalým varom.

  2. 2

    Nožičky vyberieme, necháme vychladnúť a oberieme mäso. Vývar naďalej redukujeme, či nám hustne na požadovanú hustotu, zistíme tak, že trošku odlejeme na tanierik a dáme do chladničky. Podľa hustoty doriedime alebo ďalej odparujeme.

  3. 3

    Ochutíme kvapkou octu a dosolíme. Koreňovú zeleninu a mäso najemno nakrájame, vložíme do formičiek, zalejeme vývarom a necháme vychladnúť. Podávame s cibuľkou, octom a pečivom.

Diskusia k receptu

rea1
hm... toto má byť huspenina? to snáď pán šéfkuchár nemyslí vážne. :-(((
malroxa
a mne sa páči. inak huspeninu nemám rada ale táto vyzerá zdravšie ako klasická huspenina a je aj pekne naservírovaná.
ariela6
mne sa to tiež pači varievam huspeninu a tiež som radčej ked je dietnejšia ja tam neznašam tie kože len chude masko s kolena
bojar
pán šefkuchár prídi a ja ti ukážem ako variť studeno
rea1
@ariela , kože sa vyberú, huspenina sa precedí, do misiek dám naspodok varenú mrkvu a pre decká som dávala aj koliesko vajca na tvrdo. mäsko sa oberie a použije sa tiež iba chudé. táto huspenina, iba z nožičiek, mi pripadá taká - nijaká. najviac sa mi páči to "oberieme mäso z nožičiek" - tam ho teda naozaj je. :-) súhlasím s @bojarom , tento recept sa mi jednoducho nepozdáva.
evanaaa
Práve tie kože robia huspeninu huspeninou, treba dlho variť a nielen z jednej nožičky, no, možno je to len skúšobná vzorka alebo porcia pre jednu osobu.
1x apik
lianka
Ja tiež dávam 2 neúdené nožičky + údené koleno.Hoci je stými nožičkami babračka /treba to odchlpiť a povyrezovať/ v tej huspenine to má svoje čaro. Ono je to totiž aj zdravé pre naše kĺby, obsahujú látky, ktoré kĺbom prospievajú. A tiež sa huspenina lepšie sadá.
julia3210
to som teda ešte nevidela huspeninu len z nožičiek,nemusí byť zlá ale planá,ved huspenina je aj o mäse nie len o vode...
lianka
Mne to pripadá ako zeleninová polievka. Ja zeleninu nedávam vôbec. Iba keď je huspenina uvarená, maso vyberiem a poukladám na pekáč, ktorý potriem čerstvým pretlačeným cesnakom a zalejem vývarom. Na tom kolene je masa dosť. My sa jej nevieme dojesť.
aknimak
Na paprči - čiže nozičke samej som maso nikdy nemala. Treba poriadne koleno
ernest
Tak berte do úvahy že šéfkuchár nerobí zo svojho ale ma limity , to ked sme varili huspeninu u nás a stuhla udržala sa lyžica zapichnutá vodorovne a nespadla no a bez masa to byt určite nemohlo ,varila sa pomaličky aj 5 hodín aby sa nezakalila a bola nádherne číra inak pekne naservírované
anina6
aj my sme varili huspeninu pred Vianocami, a veru bola úžasná. samozrejme, že okrem nožičiek sme pridávali kolienko ale nie údené. po vychladnutí to bola úplná delikatesa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia