Strúhaný tvarožník fotorecept
z pekárne Keiks v Bratislave, 2. októbra 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Klasický strúhaný koláč plný poctivého tvarohu, masla a kakaa.
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
50 g |
|
375 g |
|
1 PL |
|
Na plnku: | |
1 kg |
|
150 g |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
z 1/2 citróna |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku.
-
2
Múku zmiešame s práškom do pečiva.
-
3
Pridáme práškový cukor a premiešame.
-
4
Pridáme, kakao a zmes dôkladne premiešame.
-
5
Pridáme vychladené maslo nakrájané na kocky. Premiešame.
-
6
Pridáme žĺtky.
-
7
Nalejeme vychladené mlieko. Chvíľu miešame, konzistencia má pripomínať mrvenicu, nemá vzniknúť kompaktné cesto. Cesto rozdelíme na polovice, jednu odložíme do chladničky.
-
8
Polovicu cesta nastrúhame na plech na pečenie (30 x 40 cm), nemusíme ho vymastiť ani vystlať papierom, cesto je dostatočne mastné. Strúhaným cestom rovnomerne pokryjeme celú plochu plechu. Je veľmi dôležité cesto pritlačiť dlaňou, nie však priveľmi. Ak spodnú časť cesta na plechu málo pritlačíme, môže sa stať, že sa zmieša s tvarohovou plnkou. Ak ho pritlačíme priveľmi, bude sa nám pri krájaní lepiť na plech.
-
9
Na plnku vyšľaháme 4 bielky na tuhý sneh. V mise zmiešame všetky suroviny, nakoniec primiešame aj sneh z bielkov. Hotovú plnku vylejeme na prvú vrstvu cesta. Dôkladne zarovnáme.
-
10
Navrch nastrúhame druhú polovicu kakaového cesta.
-
11
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 – 45 minút, podľa toho, ako pečie rúra. Upečený koláč necháme vychladnúť a na noc vložíme do chladničky. Na druhý deň nakrájame na kocky.
Diskusia k receptu