Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy fotorecept

mirusia - bez fotkymirusia, 22. marca 2013
Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy (fotorecept)
Foto: mirusia

Určite je tu tento recept niekoľko krát vložený ale možno sa zíde na pripomenutie si:) Mali sme doma pár obitých jabĺk a každý mal chuť na niečo svieže, tak prečo nie? :)

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
200 g
4 ks
250 g
1/5 ks
Plnka:
1 kg
4 ks
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy (netreba vyťahovať veľké ťažké dosky) si nakrájame zmäknuté maslo, preosejeme múku spolu s kypr. práškom, práškový cukor, žĺtka a rukami vypracujeme cesto.

    Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pre tých, ktorí ozaj nemajú najmenšieho poňatia o procese tvorby cesta, maslo sa pri práci s rukami roztopí a postupne bude lepiť a tvoriť tú veľkú ,,guču,, zvanú cesto. Netreba to vzdávať keď sú z toho stále ,,otrusinky,, ono sa to zlepí :) Časť cesta, asi tak akurát do ruky, si odložíme do chladničky aby trocha stuhlo.

    Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech si vymastíme maslom a či už rozvaľkáme cesto valčekom alebo rukami roztlačíme...

    Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto si rozotrieme džem. Keďže sme mali sladké jablká a chcelo to trochu kyslosti, dala som domáci ríbezľový (nevarený). Kto má kyslé jablká, môže dať sladký alebo potom to vyvážiť cukrom v jablkách.

    Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablká umyjeme, nakrájame na štvrtinky a postrúhame na najväčšom. Netreba to vlastne ani šúpať, ako to strúhate, tak šupka vám ostane v ruke pekne. Tie potom pojedli zajace ;) Vrch pokvapkať šťavou z citróna, posypať škoricou (vanilkovým cukrom a pod.).

    Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No, ďalší krok je vyšľahať si z bielkov a práškového cukru sneh. Lenže, to by nebolo s kostolným poriadkom aby mi raz niečo vyšlo ,,normálne,, tak sa mi zlomila rúčka na ručnom šľahači bielok. Veď čo, máme radi umelú hmotu. Tak šup to do klasického elektrického, ktorý mi bielka nevyšľahá ani keď sa na hlavu postavím ale spraví z toho akúsi krémovú zmes. Vyzerá to ako vyšľahaná šľahačka. Natrieť na jablká.

    Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A už len ten kúsok cesta, ktorý sme si odložili nastrúhať (na veľkom strúhadle ako jablká) na sneh z bielok kade tade. Alebo rozvaľkať, nakrájať pásy a tie poukladať krížom. Pečieme na 180° C cca 40 min. Nakoniec to divne vyšľahané bielko bolo veľmi chutné, pekne sa lámalo a porobilo ,,snehové záveje,, :)

    Strúhaný jablkový koláč - Barónkine rezy (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

cesminaz
Ten lekvar tam moze byt perfektny,mnam ;-) odkladam a urcite vyskusam,dakujem :-)
ursula4
tento koláč je u nás veľmi obľúbený.Ja do postruhaných jabĺk pridávam hrsť sekaných vlaš.orechov.
stacy77777
robievam aj ja, do vyšľahaného snehu pridávam kokosovú múčku, je to vďačný koláčik
babav
Pekne prezentovaný recept.Taky jablcnik som ešte nepiekla,ale určite
upeciem ;-)
babav
@mirusia ,práve som vytiahla z rúry jablkovy kolac podla tvojho receptu.
S cestom sa pracovalo ľahko ,ako základ pod jablka som použila citronovy lekvar (lemon curd )a do postruhanych jablk som namiesto cukru pridala osladenu kokosovu mucku.Dakujem za inšpiráciu ,určite si ho zopakujem
aj s iným dzemom ,hrozienkami , orieskami......chuti výborne.
Teším sa na ďalšie tvoje recepty ;-)
mysiacik79
Tento recept je skutocne uzasny a mozem povedat ,ze som si ho velmi oblubila a peciem ho casto.Dokonca uz ani jablkovy mrezovnik, co som kedysi piekla uz nepeciem.Kolacik je skutocne nie len vynikajuci,ale aj dobre vyzera, ked ho dam na tanierik skutocny skvost.Aj dnes som si ho upiekla a este za horuca ho muz aj krajal ani nevydrzal :) Urcite odporucam perfektny a jednoduchy
mesiar50
Keď si sa rozhodla pre rastlinné tuky tak možeš použiť aj Heru,Palmarin.Čauko.
1x jalavi
lindastuly
ehm, dnes som spravila tento koláčik, no nejak sa mi rozsypáva, najmä ten spodok. Viete poradiť čo som spravila zle? Išla som podľa receptu :)
ally258
zajtra idem skusit upiect vyzera to bohovsky dobre.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha