Strúhané šťavnaté jablkové rezy

matus113 - fotkamatus113, 14. júna 2010
Strúhané šťavnaté jablkové rezy
Foto: matus113

Pochúťka na zamľasknutie

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
150 g
4 ks
1/2 ks
250 g
1 kg
4 ks
150 g




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto si spolu zmiešame: 250 g rastlinného tuku, 450 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 4 žĺtky, polovicu prášku do pečiva. tuk, aby sa nám lepšie miešal si môžeme postrúhať.

  2. 2

    Jednu tretinu cesta si odoberieme a odložíme do chladničky. Zvyšok cesta si rozvalkáme a položíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Jablká ošúpeme, nahrubo postrúhame a dáme na cesto. Navrch posypeme škoricou.

  3. 3

    Zo 4 bielkov a 150 g práškového cukru si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý rozotrieme na jablká. Na sneh postrúhame zvyšok cesta. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov asi na 25 minút.

Diskusia k receptu

Vymazať
1956
Áno je veľmi dobrý,poznám ho pod názvoml Grófkin koláč. Na jablká dávam hrozienka namočené v rume a posypem posekanými orechami.
Vymazať
haston
práca by sa dala zjednodušiť tak, že by sa aj spodné cesto nastrúhalo rovnomerne na plech a "uťapkalo", aby šťava z jabĺk nepresakovala pomedzi strúhance a nelepila koláč po upečení.
Vymazať
babav
Vyborny kolac !Pred chvilou som ho vytiahla z rury.Jedine co zmenim nabuduce ,pouzijem kyslejsie jablka ; ten napad od @156 , pridat hrozienka a posekane orechy je tiez dobry!
Vymazať
zlata2
Ja ho robím aj s rôznym ovocím, aj z kompótu.Do snehu skúste dať 1 - 2 polievkové lyžice pudingového prášku - akej farby je puding, takej bude sneh, z kiwi dokonca zelenej farby.
Vymazať
backa2
Jablkove koláče zbožnujeme celá rodina.škoda, že tie jablká su drahšie.
Vymazať
akive
Tiež poznám tento koláč, dávam posekané opražené orechy pod aj na jablká, nedávam hrozienka, ale škoricu. Spodné cesto jednoducho utľapkám na plech a vrchné nastrúham. Kyslé jablká sú na to úplne super.
Vymazať
eskoda
Super koláčik. Tiež som pridala posekané vl. orechy a ďeťom veľmi chutil.
Vymazať
yohanka2
vyskusala som tento kolacik ...nema chybu vazne je dobry...dakujem za vyborny recept do mojej zbierky...vsetko dobre prajem...
Vymazať
tomas2009
vyskúšala som veľa druhov koláčov s jablkami , ale tento recept nemá absolutne žiadnú konkurenciu,OHROMNÝ behom pol hodinky bolo po ňom, moj chlap ho začal jesť lyžičkou z plechu..... a to on vačšinou všetko ofrfle....ďakujem za báječný receptík
Vymazať
cizmarka
mam veľa zavarenych jablk /nastruhanych/ takže kolač vyskušam,robievam jablk.kolač tiež veľmi dobry,kde sa jablka miešaju do cesta vrch natiram lekvarom a polievam čokol. ,no takyto bude isto tiež vyborny...
Vymazať
janka273
Také dělám dávám posekané vlašské ořechy a můj vnouček má rád místo ořechů kokos je to také moc dobré
Vymazať
luckala1
Keď ho budem robiť nabudúce, tak dám trošku menej cukru, lebo som mala menej kyslé jablká. Ale inak je výborný, všetkým veľmi chutí :)
Vymazať
klekipetra
Matúš, však by mali by kuchrár-experti rozlišovať ingrediencie a suroviny?
Múka nebude nikdy ingredienciou, škorica surovinou. Ani amatéri by si to nemali pliesť.
Vymazať
lavacka
Matus, Tvoje recepty mam najradsej.Su vecne, presne a maju spravny popis, a vobec mi nevadia nejake ingrediencie, alebo suroviny. Vynikajuci kolacik.
Vymazať
klekipetra
lavacka, alebo ľaváčka či ľavačka
V prvom rade, ja o voze, ty o koze. Ja som vôbec nehovoril o tom či jedlá podľa Matúšovich receptov sú dobré alebo nie. Náš dedo hovorieva - niekomu farár, niekomu farárova kuchárka.
Neviem, čo Ti "vadí" alebo "nevadí", ale mne prekáža, ak niekto przní slovenčinu. A z časopisu gymnazistov v L. pridávam odkaz redakčnej rady spolužiakom: nezabudni, že presnosť a správnosť vyjadrovania, slovom či písmom, zodpovedá úrovni tvojho myslenia, úrovni tvojho intelektu. Bože, bože, čo nám to na niektorých gymnáziách vyrastá? Ja sa teším.
Vymazať
jody
1. múka môže byť ingredienciou
2. "matúšovich" mi vyklalo oči
Vymazať
kmotra7
U nás je tento koláč najoblúbenejší za posledný čas....už som ho piekla 4x po sebe :D
Vymazať
frezia
Tento kolac poznam, robievam ho, ale trocha inak. Vyskusam teraz tvoj postup. Paci sa mi, uz je ulozeny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia