Strašanka fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 20. novembra 2017
Strašanka (fotorecept)
Foto: ancicka

Je to jednoduchý, ale za to veľmi chutný a sýty receptík. Tento recept pochádza z tých babičkovských, ktoré sa varili voľakedy za čias, Zobraziť celý popis Je to jednoduchý, ale za to veľmi chutný a sýty receptík. Tento recept pochádza z tých babičkovských, ktoré sa varili voľakedy za čias, keď bolo treba nasýtiť veľa hladných krkov a rýchlo. Určite sa varilo všade na Slovensku, nielen u nás na Spiši a malo to asi podobný názov. Dá sa toto jedlo aj prispôsobiť našej dobe. Ja som to už robila aj ako prílohu k mäsu a bolo to výborné. Nechajte sa inšpirovať.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1,5 kg (varené v šupke)
2 väčšie ks
1 kg
200 - 300 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca si dáme variť zamiaky v šupke. Množstvo si samozrejme treba prispôsobiť podľa počtu osôb. Necháme vychladiť, očistíme a pokrájame buď na kocky alebo na kolieska, keď sú zemiaky menšie. Podľa chuti ich osolíme a okoreníme.

    Strašanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na troche masti si osmažíme cibuľu do zlatohneda.

    Strašanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kyslú kapustu si premyjeme a vytlačíme z vody. Keď už má cibuľka peknú zlatohnedú farbu, pridáme k nej kyslú kapustu. Dochutíme mletou paprikou, mletým čiernym korením a troškou soli.

    Strašanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvicu si dáme ďalšiu cibuľku, ku ktorej pridáme nakrájanú slaninku. Opražíme podľa potreby. (Kto si to chce ešte spestriť, môže pridať nakrájanú na kolieska údenú klobásku.)

    Strašanka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je všetko hotové, na zemiaky vysypeme kapustu a opraženú slaninku.

    Strašanka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali – preto ten názov “strašanka”.

    Strašanka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak vám niečo zvýši na druhý deň, takto “odležané” jedlo bude chutiť ešte lepšie, pretože všetky chute sa dokonale spoja a ponúknu vám tak nezabudnuteľný kulinársky zážitok.

Diskusia k receptu

izabella929
@ancicka , juj tak to fajnotka.-)u nás dole na maďaroch ich robíme tak, že k nim miešame i zemiakové halušky, ale musia byť zemiaky strúhané na očkách na mrkvu..posypať kapustou a opečenými škvarkami..núž, veľká fajnotka tiež recept od mojej babky..)určite vyskúšam, len ja nemôžem jesť zemiaky varené v šupke..budem inovovať a uvarím nakrájané na kocky vo vode.
mijaita
@Izabella ja bramburky peču v troubě a jen hodně malinke. Varene ve slupce chutnaji jinak, to te chapu. Peču je s kminem, na kousku sádla.
2x babav a mc1
izabella929
@mijaita , vďaka za radu určite vyskúšam..potom ti dám vedieť či mi aj takto robia problémy..kvôli tomu nemôžem zemiakový šalát..
motyka
U nás to voláme "striasky". Môžem to jesť v kuse tri dni. Niekedy pridám aj zvyšnú cestovinu. Už som nerobila dlhšie. Najbližšie urobím. Výborný recept našich materí.
ancicka
Vdaka za nahliadnutie receptu a za Vaše komentáre.
sara8
Zbožňujem takéto jedlá. Čím som staršia, tým viac inklinujem j jednoduchším jedlám :)
luda4
Musí to byť žůžo -mám rada takéto jedlá. Fajnotka.

cumibrcko
mám toto jedlo veľmi rada, varilo sa väčšinou na fašiangy..... tam odkiaľ pochádzam, zo stredoslovenského kraja sme ho volali ,, husté motochy,, , a okrem zemiakov, kyslej kapusty, domácej udenej slaniny tam dávame aj domácu udenú klobásku a zakaždým to odstonám, pretože neviem prestať jesť..... ale muž a deti to moc nemusia, ich škoda.........:D
1x bubaya
deria
Kedysi som to jedlo milovala, jednoduché, voňavé, chutné a sýte. U nás na Východe sa mu hovorilo "trešenô" že sa všetky ingrediencie poriadne "potriasli" a bolo hotovo!
klukodvody
Zdravíme, krásný recept a já jen dodám jak u nás. Pokud se ty brambory rozšťouchnou a jinak stejně, je to lepenice. Já je ještě narovnal na pánev nebo do pekáče a na chvíli zprudka zapekl. Ale tenhle vypadá moc dobře.
havino
Anička, u nás úhrabky to voláme, ale zemiaky uvarené a málo popučené, nie na kašu, kyslá kapusta prehriatá a slanina s cibuľou usmažená, hrče za ušami
1x frezia