Foto: ancicka
Je to jednoduchý, ale za to veľmi chutný a sýty receptík. Tento recept pochádza z tých babičkovských, ktoré sa varili voľakedy za čias, Zobraziť celý popis Je to jednoduchý, ale za to veľmi chutný a sýty receptík. Tento recept pochádza z tých babičkovských, ktoré sa varili voľakedy za čias, keď bolo treba nasýtiť veľa hladných krkov a rýchlo. Určite sa varilo všade na Slovensku, nielen u nás na Spiši a malo to asi podobný názov. Dá sa toto jedlo aj prispôsobiť našej dobe. Ja som to už robila aj ako prílohu k mäsu a bolo to výborné. Nechajte sa inšpirovať.
porcie
príprava
Postup
-
1
Do hrnca si dáme variť zamiaky v šupke. Množstvo si samozrejme treba prispôsobiť podľa počtu osôb. Necháme vychladiť, očistíme a pokrájame buď na kocky alebo na kolieska, keď sú zemiaky menšie. Podľa chuti ich osolíme a okoreníme.
-
2
Na troche masti si osmažíme cibuľu do zlatohneda.
-
3
Kyslú kapustu si premyjeme a vytlačíme z vody. Keď už má cibuľka peknú zlatohnedú farbu, pridáme k nej kyslú kapustu. Dochutíme mletou paprikou, mletým čiernym korením a troškou soli.
-
4
Na panvicu si dáme ďalšiu cibuľku, ku ktorej pridáme nakrájanú slaninku. Opražíme podľa potreby. (Kto si to chce ešte spestriť, môže pridať nakrájanú na kolieska údenú klobásku.)
-
5
Keď je všetko hotové, na zemiaky vysypeme kapustu a opraženú slaninku.
-
6
Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali – preto ten názov “strašanka”.
-
7
Ak vám niečo zvýši na druhý deň, takto “odležané” jedlo bude chutiť ešte lepšie, pretože všetky chute sa dokonale spoja a ponúknu vám tak nezabudnuteľný kulinársky zážitok.
Trešenina je huspenina