Zemiaky

Strašanka (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Je to jednoduchý, ale za to veľmi chutný a sýty receptík. Tento recept pochádza z tých babičkovských, ktoré sa varili voľakedy za čias, keď bolo treba nasýtiť veľa hladných krkov a rýchlo. Určite sa varilo všade na Slovensku, nielen u nás na Spiši a malo to asi podobný názov. Dá sa toto jedlo aj prispôsobiť našej dobe. Ja som to už robila aj ako prílohu k mäsu a bolo to výborné. Nechajte sa inšpirovať.

4
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Do hrnca si dáme variť zamiaky v šupke. Množstvo si samozrejme treba prispôsobiť podľa počtu osôb. Necháme vychladiť, očistíme a pokrájame buď na kocky alebo na kolieska, keď sú zemiaky menšie. Podľa chuti ich osolíme a okoreníme.
  2. Na troche masti si osmažíme cibuľu do zlatohneda.
  3. Kyslú kapustu si premyjeme a vytlačíme z vody. Keď už má cibuľka peknú zlatohnedú farbu, pridáme k nej kyslú kapustu. Dochutíme mletou paprikou, mletým čiernym korením a troškou soli.
  4. Na panvicu si dáme ďalšiu cibuľku, ku ktorej pridáme nakrájanú slaninku. Opražíme podľa potreby. (Kto si to chce ešte spestriť, môže pridať nakrájanú na kolieska údenú klobásku.)
  5. Keď je všetko hotové, na zemiaky vysypeme kapustu a opraženú slaninku.
  6. Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali – preto ten názov “strašanka”.
  7. Ak vám niečo zvýši na druhý deň, takto “odležané” jedlo bude chutiť ešte lepšie, pretože všetky chute sa dokonale spoja a ponúknu vám tak nezabudnuteľný kulinársky zážitok.