Foto: jody
Toto som nejedla hádam desať rokov. A veru neviem prečo. :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky obielime a požiadame ochotnú rodinu, aby ich nastrúhala a pritom aj pózovala pri fotení. :-)
-
2
Medzitým na oleji speníme nakrájanú cibuľku. Zasypeme lyžicou cukru a necháme skaramelizovať.
-
3
Pridáme nepremytú kyslú kapustu aj so šťavou, zasypeme lyžicou papriky a dusíme do mäkka.
-
4
Nakrájame slaninku na drobné kocky.
-
5
K zemiakom pridáme vajíčko, trošku soli a múku a vypracujeme polohusté cestíčko. (Pre ďalší recept si zo šesť lyžíc cesta odložíme bokom.)
-
6
Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu, poriadne posolíme a haluškovačom nahádžeme do vrelej vody halušky. Povaríme, kým nevyplávu hore.
-
7
Nakrájanú slaninku pomaly opekáme, aby pustila všetku masť.
-
8
Dierovanou varechou (v mojom prípade veľkým sitkom) povyberáme uvarené halušky, necháme trochu odkvapkať a hodíme ich rovno k udusenej kapuste. (Určite necedíme! A hlavne necháme vo vývare nejaké tie halušky na ďalší recept.) Na to vylejeme upraženú slaninu.
-
9
Všetko poriadne premiešame, naložíme kopcom tanier a zapíjame mliekom. Dobrú chuť!
Keď pražím slaninku na halušky, najprv dáv trochu - ozaj len trochu oleja a keď je slaninka už popražená, vypnem plyn a pridám za orech masla - slaninka dostane krásnu chuť a farbu.
Vdaka za napad.
...kým nevyplávu hore.
Otázka znie: kým nevyplávu alebo až keď vyplávu?
ked je poctive zemiakove cesto,tak ich treba po vyplavani este asi 2 minuty povarit,lebo budu polosurove.