Foto: ailuj82
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
350 g |
|
25 g čerstvé |
|
150-200 ml |
|
50 g |
|
|
|
|
|
1 ks |
|
, mandlová aroma |
|
100 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
100 g |
|
2 pl |
|
5 kvapiek |
|
na potretie |
|
na posypenie |
|
Postup
-
1
V teplej smotane rozmrvíme droždie, pridáme trochu cukru a necháme vykysnúť. V mise zmiešame múku, cukor, citrónovú kôru a perníkové korenie, pridáme kvások, vajce, rum /2PL/, mandlovú arómu /4 kvapky/ a zmäknuté maslo. Vypracujeme vláčne cesto, prípadne pridáme smotanu alebo trochu múky. Necháme v teple kysnúť 30 min.
-
2
Do vykysnutého cesta pridáme sekané mandle, kandizované ovocie, hrozienka /ja som dala aj goji/ a premiesime. Necháme kysnúť ďalších 30 min.
-
3
Do najemno pomletých mandlí pridáme med a pár kvapiek oleja /ja som pridala slnečnicový, ale má tam ísť olej z marhuľových jadierok :O/. Rukou vymiesime a urobíme guľky menšie ako orech - 12ks.
-
4
Ruky si namočíme a z cesta odoberáme kusy, do stredu vložíme mandľovú guličku, zakrútime a
-
5
dáme do muffinovej formy /dno som potrela maslom/. 20 min necháme podkysnúť. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme prvých 15 min pri teplote 190°C, potom teplotu znížime na 150°C a pečieme 30-40 minút.
-
6
Horúce koláčiky potrieme maslom 2-3x.
-
7
A posypeme hojne práškovým cukrom.
-
8
Vychladnuté môžeme zabaliť do celofánu....
Diskusia k receptu