Stehienka s hľuzovkou a hruškovým želé
Martin Kovarský
šéfkuchár hotela Mercure Centrum Bratislava, 29. mája 2011
šéfkuchár hotela Mercure Centrum Bratislava, 29. mája 2011
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Postup
-
1
Kuracie stehná osolíme, okoreníme a upečieme s maslom a šalotkou v rúre. Do nádoby nalejeme kurací výpek, do ktorého pridáme hľuzovku. Hotovú omáčku dochutíme soľou, korením a necháme zhustnúť.
- 2
Hrušky očistíme, nakrájame na kúsky a povaríme v hruškovom sirupe. Dôkladne vymixujeme, pridáme agar a cukor a poriadne premiešame. Ocukrujeme a necháme vychladnúť.
- 3
Hotové želé servírujeme ako náhradu kompótu spolu s kuracím stehienkom, ktoré pred podávaním krátko prehrejeme v hľuzovkovej omáčke a servírujeme spolu so zemiakovým pyré.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja ešte stále hľadám tú hľuzovku, a ani neviem, aká je to vlastne tá banánová šalotka, čítam prvý krát. Skôr by bola datlová, taká podlhovastá, vy tam, poznáte to ?
Ja po dôkladnom preštudovaní príspevkov všetkých zúčastnených aj tak bohužiaľ musím konštatovať, že z takejto výživy by Slovákovi nestál ani golier na košeli. Veď doteraz sa nenašlo zemiakové pyré a v Malackách chýba dokonca aj banánová šalotka.
Vopred sa ospravedlňujem pánovi Martinovi Kovarskému, šéfkuchárovi hotela Mercure Centrum v Bratislave za túto diskusiu.
@bozulka , @evanaaa , @vcelka , skuste zohnat hluzovkovy olivovy olej ( black/white truffle infused olive oil) a ziskate velmi dobru predstavu o com hluzovka je. Je dost silny, niekolko kvapiek na porciu bohato postaci. Ja ho mam najradsej zmiesany s normalnym olivovym olejom a do toho namacat teply, opeceny chlieb, zamiesany do zemiakovej kase, alebo dochucovat s nim cokolvek hribove.
Je to naozaj drahota, za 5 rokov pohybu v profesionalnych londynskych kuchyniach som doteraz nemal moznost ochutnat ani omrvinku. Kuchari ich strazia ako oko v hlave.