Stehienka s hľuzovkou a hruškovým želé

Martin Kovarský
šéfkuchár hotela Mercure Centrum Bratislava, 29. mája 2011
Stehienka s hľuzovkou a hruškovým želé
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

400 g
5 g
1 g
120 g
15 g
110 g
30 g
2 g
25 g
20 g
35 g
150 g




Postup

  1. 1

    Kuracie stehná osolíme, okoreníme a upečieme s maslom a šalotkou v rúre. Do nádoby nalejeme kurací výpek, do ktorého pridáme hľuzovku. Hotovú omáčku dochutíme soľou, korením a necháme zhustnúť.

  2. 2

    Hrušky očistíme, nakrájame na kúsky a povaríme v hruškovom sirupe. Dôkladne vymixujeme, pridáme agar a cukor a poriadne premiešame. Ocukrujeme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Hotové želé servírujeme ako náhradu kompótu spolu s kuracím stehienkom, ktoré pred podávaním krátko prehrejeme v hľuzovkovej omáčke a servírujeme spolu so zemiakovým pyré.

Diskusia k receptu

vcelka
Toto áno... a chlap si môže so mnou robiť, čo chce..
hubata
Mohlo by to byť dobré, keby to nebolo také malé: kuriatko ešte nemali zabiť keď malo také maličké stehienko, hruštičkové želé som zbadala až som si požičala od starého brýle a zemiakové pyré som doteraz nenašla ..........
alexola
@hubata to pyré je asi len ten fľak rozotretý v strede taniera medzi stehienkom a hruštičkovým želé...... :/
bozulka
Hľuzovku som nikdy ani neovoňala a rada by som.Obetovala by som aj tie financie,ale doteraz sa mi nezadarilo.
evanaaa
No, ako vidím, tento recept je len na prečítanie - najesť sa z toho nedá a ako píše Hubata, tak aj ja sa dívam na to s lupou. Načo vôbec a pre koho sa sem dávajú také recepty. Už len tá hľuzovka.......to je skôr pre horných desaťticíc chuťovka, pre pracujúceho človeka len na pozretie.
vcelka
No to je práve ten rozdiel. Načo mi je recept a obrázok szegedínu alebo bôčika s cibuľkovými zemiakmi - to je predsa na jedenie a toto zase na pozeranie... :-))
marianne69
....ukazala som ho mojej polovicke,ze vraj skoda hubu mazat:-DDDD,ale musim uznat, ze na oko je to pekne a urcite aj dobre:-)....
hubata
@alexola : môj starý ti odkazuje, že on má inú predstavu o fľaku medzi stehienkami....... A @evanaaa zasa odkazuje že on chce radšej na desiatu do roboty medzi dva tenké chleby jeden hrubý.
marianne69
:-DDDDD@hubata priznaj,ze si mu to uvarila ,ked ma teraz taku predstavivost?:-))))len neviem ci by ta porcia stacila....pre mojho urcite nie...nosi bryle, ale ten flak nevidel:-DDDD
evanaaa
Hubata, snáď by si ho neposlúchla, ako pracujúci človek, sa potrebuje aj primerane najesť, daj ty mu len dva chleby a medzi ne kus bôčika.
Ja ešte stále hľadám tú hľuzovku, a ani neviem, aká je to vlastne tá banánová šalotka, čítam prvý krát. Skôr by bola datlová, taká podlhovastá, vy tam, poznáte to ?
alexola
@hubata ďakujem, no a nezabúdajte, že tento recept bol v Pravde s názvom "jedlo a sex" :))
marianne69
....ja som tu hluzovku asi nasla,to bude asi hned to naspodu prikrite tym zelenym agar-agar a este bude asi aj kusok na tom hruskovom zele....ved ho je len 15g,mozno sa mylim...
vcelka
Hľuzovka je vo výpeku a tá omáčka je pod tým stehienkom. A chlap, čo sa pred sexonm nadlabne bôčikom... no, tak to potom aj vyzerá...
hubata
@vcelka no co tým chceš povedať he ????
Ja po dôkladnom preštudovaní príspevkov všetkých zúčastnených aj tak bohužiaľ musím konštatovať, že z takejto výživy by Slovákovi nestál ani golier na košeli. Veď doteraz sa nenašlo zemiakové pyré a v Malackách chýba dokonca aj banánová šalotka.

Vopred sa ospravedlňujem pánovi Martinovi Kovarskému, šéfkuchárovi hotela Mercure Centrum v Bratislave za túto diskusiu.
nbert
@redakcia - predpokladam ze hluzovka je nastruhana ?

@bozulka , @evanaaa , @vcelka , skuste zohnat hluzovkovy olivovy olej ( black/white truffle infused olive oil) a ziskate velmi dobru predstavu o com hluzovka je. Je dost silny, niekolko kvapiek na porciu bohato postaci. Ja ho mam najradsej zmiesany s normalnym olivovym olejom a do toho namacat teply, opeceny chlieb, zamiesany do zemiakovej kase, alebo dochucovat s nim cokolvek hribove.
Je to naozaj drahota, za 5 rokov pohybu v profesionalnych londynskych kuchyniach som doteraz nemal moznost ochutnat ani omrvinku. Kuchari ich strazia ako oko v hlave.


concord
Takéto recepty nech ponúkajú družke jedného známeho politika, ktorý si len tak cvične odskočí"súkromným "lietadlom kdesi do Salzburgu na večeru a späť. Tá má na to aby mu uvarila takéto jedlo. Túto stránku čítajú obyčajní ľudia, ktorí sú väčšinou odchovaní na fazuľovej polievke s údeným kolenom alebo granatíre. Nemám slov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia