Foto: diabambulka
:-)
8
porcií
porcií
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z kyslej kapusty zlejeme vodu, ktorú odložíme a v konečnej fáze môžeme použiť na okyslenie kapustnice. Kapustu premyjeme a vložíme do hrnca spolu s hríbami, zalejeme vodou, pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie. Všetko spolu varíme. Zatiaľ si očistíme a nakrájame zemiaky, ktoré varíme v druhom hrnci v slanej vode. Keď sú zemiačiky uvarené vlejeme ich ku kapuste a varíme. Z masla a hladkej múky si pripravíme svetlú a voňavú zásmažku, ktorú nalejeme do polievky. Nakoniec prilejeme smotanu a dosolíme, okoreníme poprípade dokyslíme vodou čo nám zostala z kapusty. Všetko spolu prevaríme a môžeme podávať.
- 2
Dobrú chuť:-)))
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ždý máme tú svoju zaužívanú.....
moja mama mala pod stromčekom aj pohar žita, vraj na urodu, mydlo, vraj na čistotu, vianočku a betlehem, mne už zostal len zvyk po nej, dať bankovku pod obrus a drobné mince na stol
s omrvinkami som behala aj ja za slobodna a z ktorej strany zaštekal prvý pes, na tu stranu som sa mala vydať a odpadky sa nesmeli po večeri vyhadzovať do koša,aby sme nevyniesli šťastie
a kto chce, pridá si aj smotanu do taniera.
Na rozdiel od Sovky u nás ju všetci jeme a keby som ju neuvarila, bolo by to pre všetkých veľké sklamanie. Robím jej 10 litrov, lebo ju pojedáme ešte 3-4 dni. Opekance s makom musia byť - ale nie originálne, tie sme už dávno nahradili pokrájanými rožkami a bez tých by sa mojej rodine ani nerátali Vianoce. Musia byť pokropené cukrovým sirupom a dobre posypané makom a osladené medom. Musím ich robiť toľko, aby zostali pre každého aj na druhý deň raňajky. Každá rodina má asi ten svoj recept na Štedrovečerné menu. Samozrejme máme aj oplátky s medom, vyprážaného kapra, šalát majonézový s mrkvičkou a hráškom a aj taký diétny na spôsob cibuľového ale len s kyslou uhorkou (bez cibule) kvôli nevestinmu žalúdku. No a na Božie narodenie rovnako ako u Sovky kotol slepačej polievky s rezancami, ako druhá polievka zasa tá kapustnica (ja ju už vynechávam) a potom poriadne šnicle, ale nie bravčové, najradšej z morčacích alebo kuracích pŕs. A na prídavok všetci pýtajú ešte aj zvyšok kapra. No a to už potom naozaj ideme prasknúť.