Štedrovečerná pôstna kapustnica

diabambulka - fotkadiabambulka, 5. decembra 2011

:-)

8
porcií
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2-3 hrste
2 ks
3 ks
3 ks
1/4 ks
2 PL
4 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Z kyslej kapusty zlejeme vodu, ktorú odložíme a v konečnej fáze môžeme použiť na okyslenie kapustnice. Kapustu premyjeme a vložíme do hrnca spolu s hríbami, zalejeme vodou, pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie. Všetko spolu varíme. Zatiaľ si očistíme a nakrájame zemiaky, ktoré varíme v druhom hrnci v slanej vode. Keď sú zemiačiky uvarené vlejeme ich ku kapuste a varíme. Z masla a hladkej múky si pripravíme svetlú a voňavú zásmažku, ktorú nalejeme do polievky. Nakoniec prilejeme smotanu a dosolíme, okoreníme poprípade dokyslíme vodou čo nám zostala z kapusty. Všetko spolu prevaríme a môžeme podávať.

  2. 2

    Dobrú chuť:-)))

Diskusia k receptu

marianne69
ja este pridavam rozhabarkovane cele vajicka,moja dcera ju odmalicka volala sniezikova prave koli nim,Inak robime uuuplne rovnako,ale zemiaky varim zvlast,nie v kapustnici,kazdy si da na tanier kolko mu chuti.V takejto kapustici by aj byvali,keby mala okna:-DDD Uvarim vzdy 6l hrniec a ked je uz na dne tak sa o nu biju a na silvestra ju pytaju znovu.Ale to uz robim inu silvestrovku kapustnicu s maskom,klobasou,susenymi slivkami,ktoru varim v tom najvacsom hrnci co doma mam:-)
tinca
kedysi, keď žila starinka a trávila s nami sviatky, tak sa tiež robila takáto pôstna, ale potom neskôr a teraz už robím takú echtovnú aj s klobáskou a mäsom.
danculka
Ja si stále držim pôst v štedrý večer,akosi nedokázala by som to zjesť,bez výčitiek a pri spomienke na mamku a ten prázdny tanier vedľa mňa,tiež varím pôstnu, ale bez zemiakov,u nás sa varí taká a deti nereptajú aj vo svojich rodinách,každý má niečo z domu...super kapustnica bambuľka..:)))))))))
orchidea
Takúto pôstnu varím na Vianoce aj ja, len zemiaky nedávam a ešte na chuť hodím 2-3 sušené slivky. Ináč je to výborná kapustnica a bez nej si Vianoce nevieme ani predstaviť.
myalab
Ja pripravujem tiez podobne len pridavam aj susenen slivky, trosku ryze a zahustujem cibulovou zaprazkou. Zemiaky do nej davam uvarene na pare v supke, ktore na drobno pretlacim. No a nakoniec slahackova smotana. Dochutim cukrom a citronom.
diabambulka
myalab, ja v poslednej dobe veru obľubujem sušené slivky, pridávam ich skoro všade ( myslím tým do polievok ) je to výborné, aj tvoja verzia kapustnice vyzerá lákavo, veru už onedlho budeme z vesela vyvárať a rozvoniavať kapustnice a rybky a potajomky chodiť do krabice s koláčikmi :-)
mvrekova
Ak by som sa mohla podeliť, tak u nás na východe, ked je polievka pôstna, tak je bez masla a mlieka. Moja mamka varila aj ja som to po nej prebrala polievku iba z jušky z kapusty, jačmenné krupy, hríby, voda, soľ, čierne korenie, to je pôstna polievka. Jačmenné krupy ju aj trocha zahustia. Ale to je na každého aké tradície a aké recepty kto po kom prevzal a ujali sa. Ale každému prajem a žičím krásne a požehnané sviatky. Maja
sovka62
Takúto kapustu budem variť už štyridsiatyštvrtý raz, toľko som vydatá a takto ju varievala svokra. S malou odchýlkou, nie smotana ale mlieko, aby bola naozaj pôstna je bez smotany, len s mliekom. Nuž, ako v rozprávke, varíš, varíš, ale jesť ju nebudeš! Nemám rada kapustu a vlastne nič kyslé, nemám rada huby..... Teda nie že by som ju vôbec nejedla, naložím si symbolicky pol naberačky (bez húb) a nejako sa premôžem, ale že by som sa jej najedla, to sa povedať nedá. Nejedávam ani rybu, ale tá tiež tradične musí byť, takže si viete predstaviť net môj "štedrý večer".
myalab
Diabambulka si ma potesila, ze sa Ti moja verzia kapustnice paci. Dakujem.
diabambulka
sovka62, tak ty máš naozaj pôstny večer, ty musíš vidieť aj to povestné zlaté prasiatko :-) dúfam, že máte aspoň nejaké bobaľky- pupáky s makom, alebo niečo iné až sa troška naješ...ja si pamätám a doteraz sa smejem, keď som môjmu už manželovi rozprávala o našich zvykoch, tak sa začal báť, lebo naša starká mala pod stolom sekeru-aby bolo dosť dreva, pod stromčekom chlieb, aby bolo dosť celý rok, neznášal, keď nás moja mama začala rad-radom medovať na čelo, ja som po večeri hádzala do dverí papuču, či sa pôjdem z domu v ten rok-či sa vydám, každý rok zbieram omrvinky zo štedrovečerného stola do zásterky a bežím ich von vytriasať, aby som mala ľahší pôrod ( keby niečo )... to je len na zasmiatie, aké sú u nás trasdície a ešte jedna pikoška, keď som bola slobodná a bežala som von s tými omrvinkami, zobrala som so sebou aj nášho psíka, ktorého som slávnostne nahodila a uviazala som mu pod krkom mašľu ako mal P.O.Hviezdoslav, najlepšie je že som z bytovky a vždy hrozí že ma stretne nejaký sused a neviem, neviem...no sranda musí byť :-D
havino
@diabambulka ,dosť čo ma moja polovička volá bambulka, tak aj kapustnicu rovnakú veríme, ale ved nie sme daleko od seba, ja od Žiliny z Vrania, moja mama ju verievala bez smotany, ja už varievam každu aj v priebehu roka so smotanou, nechcu mi inu už, no len do štedrovečernej nedávam maso samozrejme a niekedy poruším a ked moj na mňa moc nalieha dám aj jednu klobásečku,ako on povie, ja klobásku nejem, viem,je tam vyvarená, no ale čo už, moj mi povie, že hriech ide z ust a nie do úst a som odzbrojená a urobím mu po voli
moja mama mala pod stromčekom aj pohar žita, vraj na urodu, mydlo, vraj na čistotu, vianočku a betlehem, mne už zostal len zvyk po nej, dať bankovku pod obrus a drobné mince na stol
s omrvinkami som behala aj ja za slobodna a z ktorej strany zaštekal prvý pes, na tu stranu som sa mala vydať a odpadky sa nesmeli po večeri vyhadzovať do koša,aby sme nevyniesli šťastie
sovka62
@diabambulka , bobaľky - u nás opekance som robievala prvé tri roky čo som bola vydatá. Okrem mňa sa ich nikto nechytil a spraviť ich jednu porciu sa naozaj nedá. Vždy som z nich vyhodila, tak som si povedala, že škoda surovín aj roboty a odvtedy ich nerobievam. Takže na Štedrý večer si dám oplátky s medom, majonézový šalát s kúskom chleba (a ten majonézový som si presadila, svokra robievala len cibuľový, na môj vkus kyslý) a teším sa na Božie narodenie, kedy prídu všetky deti s rodinami, navarím kotol slepačej polievky, šnicle ako hajzľový dekel, údené, klobásy, vajcia a to sa už potom najem.
mariadra
U nás je tiež na Štedrý večer pôst, preto varím túto kapustnicu  varecha.pravda.sk/recepty/postna-kapustnica/12512-recept....
a kto chce, pridá si aj smotanu do taniera.
Na rozdiel od Sovky u nás ju všetci jeme a keby som ju neuvarila, bolo by to pre všetkých veľké sklamanie. Robím jej 10 litrov, lebo ju pojedáme ešte 3-4 dni. Opekance s makom musia byť - ale nie originálne, tie sme už dávno nahradili pokrájanými rožkami a bez tých by sa mojej rodine ani nerátali Vianoce. Musia byť pokropené cukrovým sirupom a dobre posypané makom a osladené medom. Musím ich robiť toľko, aby zostali pre každého aj na druhý deň raňajky. Každá rodina má asi ten svoj recept na Štedrovečerné menu. Samozrejme máme aj oplátky s medom, vyprážaného kapra, šalát majonézový s mrkvičkou a hráškom a aj taký diétny na spôsob cibuľového ale len s kyslou uhorkou (bez cibule) kvôli nevestinmu žalúdku. No a na Božie narodenie rovnako ako u Sovky kotol slepačej polievky s rezancami, ako druhá polievka zasa tá kapustnica (ja ju už vynechávam) a potom poriadne šnicle, ale nie bravčové, najradšej z morčacích alebo kuracích pŕs. A na prídavok všetci pýtajú ešte aj zvyšok kapra. No a to už potom naozaj ideme prasknúť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia