Foto: salinka
Je veľa receptov na kysnutý vianočný koláč. Pridávam svoj obľúbený.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
300 gr |
|
20 gr |
|
150 ml vlažné |
|
50 gr |
|
1 KL |
|
štipka |
|
1 KL strúhaná |
|
70 gr |
|
1 ks |
|
na vymazanie formy |
|
na potretie |
|
Tvarohová plnka: | |
200 gr |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1/2 KL strúhaná |
|
1 ks |
|
Maková plnka: | |
100 gr |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
2 PL horúce |
|
Orechová plnka: | |
100 gr |
|
2 PL horúce |
|
1 PL |
|
2 KL |
|
Lekvárová plnka: | |
100 gr |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások: 100 ml vlažného mlieka zmiešame s 20 gr droždia, 1 KL cukru a 1 KL hladkej múky. Necháme na teplom mieste 15 min. nakysnúť.
-
2
Preosiatu múku zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, osolíme, pridáme postrúhanú citrónovú kôru rozpustené maslo, žĺtok rozmiešaný vo zvyšnom mlieku a vykysnutý kvások.
-
3
Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 30 minút.
-
4
Medzitým si pripravíme plnky.Tvarohová: všetky prísady spolu vymiešame.
-
5
Maková plnka: všetky prísady spolu vymiešať.
-
6
Taktiež prísady na orechovú plnku zmiešame.
-
7
Vykysnuté cesto roztlačíme na vymastený plech do tvaru kruhu. Po obvode necháme mierne vyvýšené okraj. Na cesto kladieme plnky postupne od stredu lyžičkou. Okraj koláča potierme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 30 minút na 180-200 stupňov.
-
8
Kto ma rád hrozienka, môže si koláčik vylepšiť. Dobrú chuť.
Rada vrstvim plnky tymto sposobom.Vyzera, ako by tomu mojmu z oka vypadol. Len tento rok ho dam na plech do obdlznika.
ty nie si žena-ty si sen..!!
ako chodím sem /na VARECHU /
stále čosi varíš..pečieš..kumštuješ...
mňa svojími gastrovýtvormi celkom úspešne ohuruješ..
šikovná si..:-)
Robila si ho z dvojitej dávky, alebo menšie? No teda, píííha! Musím "sundať" klobúk a súhlasím s @rados ťou, že si šikovná a stíhaš:-)
@salinka , ja som ho dlho mala v pláne, no len vieš, teraz nie, inokedy, si človek pomyslí, cesto som robila od oka, do pol kila múky isto bolo, lebo som dva robila, priemer mali cez 30 cm niečo, riadne veľké na celý plech, ja už len takýto budem robiť, plnky som si redšie, nie moc, do vrecúšok dala a tlačila z vrecka
Použila som jemný tvaroh, lebo som pôvodne chcela plnku nanášať ozdobným vrecúškom, potom som zabudla:-)))
varecha.pravda.sk/recepty/stedrak-najuzasnejsi-vianocny-k...
Je výborný, robievam ho, je ho veľa, plný veľký hlboký plech. Naboku receptu "Pozrite aj toto" mi ponúklo tento tvoj štedrák a veľmi sa mi páči. Niekedy netreba takú veľkú dávku a tvoj štedrák je ako stvorený hocikedy si ho upiecť. Už je v kk a určite ho upečiem. Vďaka za recept.
tak toto by ani Leonardo nenamaloval, uz len schmatnut a hodovat :-)