Štedrák

salinka - fotkasalinka, 23. decembra 2011
Štedrák
Foto: salinka

Je veľa receptov na kysnutý vianočný koláč. Pridávam svoj obľúbený.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

300 gr
20 gr
150 ml vlažné
50 gr
1 KL
 štipka
1 KL strúhaná
70 gr
1 ks
 na vymazanie formy
  na potretie
Tvarohová plnka:
200 gr
2 PL
1 KL
1/2 KL strúhaná
1 ks
Maková plnka:
100 gr
2 PL
1 KL
2 PL horúce
Orechová plnka:
100 gr
2 PL horúce
1 PL
2 KL
Lekvárová plnka:
100 gr

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások: 100 ml vlažného mlieka zmiešame s 20 gr droždia, 1 KL cukru a 1 KL hladkej múky. Necháme na teplom mieste 15 min. nakysnúť.

    Štedrák - obrázok 1
  2. 2

    Preosiatu múku zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, osolíme, pridáme postrúhanú citrónovú kôru rozpustené maslo, žĺtok rozmiešaný vo zvyšnom mlieku a vykysnutý kvások.

    Štedrák - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 30 minút.

    Štedrák - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme plnky.Tvarohová: všetky prísady spolu vymiešame.

    Štedrák - obrázok 4
  5. 5

    Maková plnka: všetky prísady spolu vymiešať.

    Štedrák - obrázok 5
  6. 6

    Taktiež prísady na orechovú plnku zmiešame.

    Štedrák - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto roztlačíme na vymastený plech do tvaru kruhu. Po obvode necháme mierne vyvýšené okraj. Na cesto kladieme plnky postupne od stredu lyžičkou. Okraj koláča potierme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 30 minút na 180-200 stupňov.

    Štedrák - obrázok 7
  8. 8

    Kto ma rád hrozienka, môže si koláčik vylepšiť. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
Tak toto je stedrak aky ja robim,si ma trosicku predbehla,ale to nevadi.:-)
Rada vrstvim plnky tymto sposobom.Vyzera, ako by tomu mojmu z oka vypadol. Len tento rok ho dam na plech do obdlznika.
Krásny, aj ja každoročne pečiem štedrák, ale trocha inak a na celý plech... ja rozotieram plnku po celom plechu a medzi každú samozrejme vložím rozvaľkaný plát cesta a recept mám od kolegyne, ktorá ho zdedila po svojej starkej a je z hrubej múky. Najprv sa dáva lekvárová plnka, potom orechová, maková a vrchná je tvarohová a na tvarohovú robím ešte mriežku z cesta. Ale pre menšiu rodinu je tento Tvoj skvelý nápad. Je tam všetko ,č o do štedráka patrí. Veľmi chválim.
VyskušaLA som!!!-MNAMKAAAAA!!!-aj detičkám to velmi-velmi chutilo,a ja som bola velmi štastná lebo sa mi pekne a chutne podarilo!!!-jednoducho NO1!!!!!
@salinka moja, dva roky čakal na realizáciu, dva roky, ale dočkala som sa, keby som sa nemerkovala, tak polku zjem ako nič, to je labúžo, ked zahryzneš a plnka a zase plnka a zase plnka a medzitým len kúsok cesta, urobím ho aj na sviatky



@havino
ty nie si žena-ty si sen..!!
ako chodím sem /na VARECHU /
stále čosi varíš..pečieš..kumštuješ...
mňa svojími gastrovýtvormi celkom úspešne ohuruješ..
šikovná si..:-)
Tak teda @havinko , teraz mi padla sánka! Vydaril sa ti lepšie ako mne, ja som ho málo zapiekla. Parádny, narobila si mi chúťky:-) Ale aby som nezabudla: ďakujem, že si ho vyskúšala, bola spokojná a dala vedieť:-)))
Robila si ho z dvojitej dávky, alebo menšie? No teda, píííha! Musím "sundať" klobúk a súhlasím s @rados ťou, že si šikovná a stíhaš:-)
Som z toho celá rozrušená:-))) Zabudla som dodať, že mne tento štedrák lepšie chutí ako ten na seba navrstvený, lebo sa nebijú chute.
...a de som ja mala oči, že mi tento koláč ušiel @salinka , nevieš? No nádhera... super nápad ho takto spraviť, tiež mi vždy na štedráku vadilo, že to mám jesť všetko dohromady... všetko mám rada, to pokoj, ale niekedy si treba vychutnať každú chuť jednotlivo, bo spoločne až tak nevyznejú... a takto je poriešené, si hlavička, veľmi Ťa chválim... a samozrejme aj pani umelkyňu @havino , parádne si napiekla Táni, ako vždy... byť pri Tebe, zožeriem tú druhú polovicu jak nič :))) 5* @salinka a KK samoška tiež :)
@evianka , ďakujem za pochvalu:-) Tento štedrák som pridala pred dvoma rokmi, ale mne sa to tiež stáva, že narazím na výborný recept len náhodou, vďaka komentárom. A ty ešte k tomu stále vyváraš a vypekáš dobroty, tak nemôžeš zaregistrovať všetko:-) Aj tak ťa obdivujem, ako si mohla za tak krátky čas uverejniť toľko receptov:-) Ty budeš mať na to nejaké zaklínadlo:-)))
@radost naša zlatá, ty si prípad, že gastrovýtvory :-), tvoje písmenka tak vedia potešiť, dakujem
@salinka , ja som ho dlho mala v pláne, no len vieš, teraz nie, inokedy, si človek pomyslí, cesto som robila od oka, do pol kila múky isto bolo, lebo som dva robila, priemer mali cez 30 cm niečo, riadne veľké na celý plech, ja už len takýto budem robiť, plnky som si redšie, nie moc, do vrecúšok dala a tlačila z vrecka
@havino , minulý rok, ked som uz mala napečené, som si slúbila, ze nabudúce ozdobne natlačím tie plnky vrecúškom. Teraz by som zase zabudla, dobre, ze si pripomenula. Hádam si to udrzím dva týzdne v pamäti:-))) Paron za chyby, hapruje mi klávesnica:-(
@salinka , nehod po mne niečo, :-) ale zastarám sa, poradím @citroen , z mužstva môjho manžela z MŠK Žilina, ja som dávala zrnitý tvaroh, do vrecka mikrotenového, žiadne špičky, na čo?? dierka akurat, aby vyšiel, ved nestriekame tenučké pásiky a je hotovo, vymalováno
@saline čka moja, preto som to tak srandovne napísala, šak ťa poznám, že nie si, s pekárničkou neviem, nemám, bola by som múdrovala, keby, že mám :-)
@Salinka , cica moja, kukaj, ako to vyzerá u mňa, ked na grilovačke sa stretnú priatelia, čo majú rovnako radi, ako aj my, či orechy, či mak, či lekvár, či tvaroh, či je leto nevadilo, ale chutilo, pozdravujem Ťa


@havinko , ty si ma ale potesila :-) Popravde, v lete by by ma nenapadlo piect tento kolacik, ale preco nie?! Vyborny napad. A ked si k tomu ponukala vonavu grilovacku a tvoj optimizmus....to muselo byt skvele posedenie.

Pridaj komentár k receptu: