Štedrák

salinka - fotkasalinka, 23. decembra 2011
Štedrák
Foto: salinka

Je veľa receptov na kysnutý vianočný koláč. Pridávam svoj obľúbený.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

300 gr
20 gr
150 ml vlažné
50 gr
1 KL
 štipka
1 KL strúhaná
70 gr
1 ks
 na vymazanie formy
  na potretie
Tvarohová plnka:
200 gr
2 PL
1 KL
1/2 KL strúhaná
1 ks
Maková plnka:
100 gr
2 PL
1 KL
2 PL horúce
Orechová plnka:
100 gr
2 PL horúce
1 PL
2 KL
Lekvárová plnka:
100 gr




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások: 100 ml vlažného mlieka zmiešame s 20 gr droždia, 1 KL cukru a 1 KL hladkej múky. Necháme na teplom mieste 15 min. nakysnúť.

    Štedrák - obrázok 1
  2. 2

    Preosiatu múku zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, osolíme, pridáme postrúhanú citrónovú kôru rozpustené maslo, žĺtok rozmiešaný vo zvyšnom mlieku a vykysnutý kvások.

    Štedrák - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 30 minút.

    Štedrák - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme plnky.Tvarohová: všetky prísady spolu vymiešame.

    Štedrák - obrázok 4
  5. 5

    Maková plnka: všetky prísady spolu vymiešať.

    Štedrák - obrázok 5
  6. 6

    Taktiež prísady na orechovú plnku zmiešame.

    Štedrák - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto roztlačíme na vymastený plech do tvaru kruhu. Po obvode necháme mierne vyvýšené okraj. Na cesto kladieme plnky postupne od stredu lyžičkou. Okraj koláča potierme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 30 minút na 180-200 stupňov.

    Štedrák - obrázok 7
  8. 8

    Kto ma rád hrozienka, môže si koláčik vylepšiť. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

marianne69
Tak toto je stedrak aky ja robim,si ma trosicku predbehla,ale to nevadi.:-)
Rada vrstvim plnky tymto sposobom.Vyzera, ako by tomu mojmu z oka vypadol. Len tento rok ho dam na plech do obdlznika.
salinka
To je dobry napad, dat ho na cely plech. Nabuduce vyskusam.
ainy
mňam, už roky som ho nejedla....skúsim :-)
danila
kráásny,škoda že si ho nedala skôr,ale ukladám a upečiem
betul
..pekný,určite vyskúšam,ukladám do KK..
1ariana
Krásny, aj ja každoročne pečiem štedrák, ale trocha inak a na celý plech... ja rozotieram plnku po celom plechu a medzi každú samozrejme vložím rozvaľkaný plát cesta a recept mám od kolegyne, ktorá ho zdedila po svojej starkej a je z hrubej múky. Najprv sa dáva lekvárová plnka, potom orechová, maková a vrchná je tvarohová a na tvarohovú robím ešte mriežku z cesta. Ale pre menšiu rodinu je tento Tvoj skvelý nápad. Je tam všetko ,č o do štedráka patrí. Veľmi chválim.
salinka
Dakujem pekne. Da sa este prizdobit hrozienkami a mandlami. A je to naozaj mensia porcia. Dlho neostane:-)
salinka
Cica 2, dakujem. Ja som zalubena do tvojej mandarinkovej rolady:-)
zuzibubu
VyskušaLA som!!!-MNAMKAAAAA!!!-aj detičkám to velmi-velmi chutilo,a ja som bola velmi štastná lebo sa mi pekne a chutne podarilo!!!-jednoducho NO1!!!!!
salinka
To som velmi rada, ze sa podarilo a si spokojna. Tak vy mate vianoce:-) Ale nie, tento kolacik sa da papkat kedykolvek.
havino
@salinka moja, dva roky čakal na realizáciu, dva roky, ale dočkala som sa, keby som sa nemerkovala, tak polku zjem ako nič, to je labúžo, ked zahryzneš a plnka a zase plnka a zase plnka a medzitým len kúsok cesta, urobím ho aj na sviatky



2x haji a frezia
radost
@havino
ty nie si žena-ty si sen..!!
ako chodím sem /na VARECHU /
stále čosi varíš..pečieš..kumštuješ...
mňa svojími gastrovýtvormi celkom úspešne ohuruješ..
šikovná si..:-)
salinka
Tak teda @havinko , teraz mi padla sánka! Vydaril sa ti lepšie ako mne, ja som ho málo zapiekla. Parádny, narobila si mi chúťky:-) Ale aby som nezabudla: ďakujem, že si ho vyskúšala, bola spokojná a dala vedieť:-)))
Robila si ho z dvojitej dávky, alebo menšie? No teda, píííha! Musím "sundať" klobúk a súhlasím s @rados ťou, že si šikovná a stíhaš:-)
salinka
Som z toho celá rozrušená:-))) Zabudla som dodať, že mne tento štedrák lepšie chutí ako ten na seba navrstvený, lebo sa nebijú chute.
eviana
...a de som ja mala oči, že mi tento koláč ušiel @salinka , nevieš? No nádhera... super nápad ho takto spraviť, tiež mi vždy na štedráku vadilo, že to mám jesť všetko dohromady... všetko mám rada, to pokoj, ale niekedy si treba vychutnať každú chuť jednotlivo, bo spoločne až tak nevyznejú... a takto je poriešené, si hlavička, veľmi Ťa chválim... a samozrejme aj pani umelkyňu @havino , parádne si napiekla Táni, ako vždy... byť pri Tebe, zožeriem tú druhú polovicu jak nič :))) 5* @salinka a KK samoška tiež :)
salinka
@evianka , ďakujem za pochvalu:-) Tento štedrák som pridala pred dvoma rokmi, ale mne sa to tiež stáva, že narazím na výborný recept len náhodou, vďaka komentárom. A ty ešte k tomu stále vyváraš a vypekáš dobroty, tak nemôžeš zaregistrovať všetko:-) Aj tak ťa obdivujem, ako si mohla za tak krátky čas uverejniť toľko receptov:-) Ty budeš mať na to nejaké zaklínadlo:-)))
havino
@radost naša zlatá, ty si prípad, že gastrovýtvory :-), tvoje písmenka tak vedia potešiť, dakujem
@salinka , ja som ho dlho mala v pláne, no len vieš, teraz nie, inokedy, si človek pomyslí, cesto som robila od oka, do pol kila múky isto bolo, lebo som dva robila, priemer mali cez 30 cm niečo, riadne veľké na celý plech, ja už len takýto budem robiť, plnky som si redšie, nie moc, do vrecúšok dala a tlačila z vrecka
salinka
@havino , minulý rok, ked som uz mala napečené, som si slúbila, ze nabudúce ozdobne natlačím tie plnky vrecúškom. Teraz by som zase zabudla, dobre, ze si pripomenula. Hádam si to udrzím dva týzdne v pamäti:-))) Paron za chyby, hapruje mi klávesnica:-(
citroen
aký druh tvarohu si použila?hrudkovitý alebo jemný
salinka
Ahoj @citroen , teba ešte nepoznám, vitaj na Vareche:-)
Použila som jemný tvaroh, lebo som pôvodne chcela plnku nanášať ozdobným vrecúškom, potom som zabudla:-)))
citroen
@salinka ďakujem za privítanie ale mám ešte jednu otázku:môžem to cesto robiť aj v pekárničke alebo musí kysnúť iba 30min
salinka
S pekárničkou nemám skúsenosti, nemôžem ti zodpovedne poradiť:-(
havino
@salinka , nehod po mne niečo, :-) ale zastarám sa, poradím @citroen , z mužstva môjho manžela z MŠK Žilina, ja som dávala zrnitý tvaroh, do vrecka mikrotenového, žiadne špičky, na čo?? dierka akurat, aby vyšiel, ved nestriekame tenučké pásiky a je hotovo, vymalováno
salinka
@havinko , ja som nie som vzťahovačná:-))))) Každá rada a skúsenosť je vítaná. A nevieš poradiť s tou pekárničkou?
havino
@saline čka moja, preto som to tak srandovne napísala, šak ťa poznám, že nie si, s pekárničkou neviem, nemám, bola by som múdrovala, keby, že mám :-)
pivonka
Práve sa mi pečie v rúre štedrák od Lelika23
 varecha.pravda.sk/recepty/stedrak-najuzasnejsi-vianocny-k...

Je výborný, robievam ho, je ho veľa, plný veľký hlboký plech. Naboku receptu "Pozrite aj toto" mi ponúklo tento tvoj štedrák a veľmi sa mi páči. Niekedy netreba takú veľkú dávku a tvoj štedrák je ako stvorený hocikedy si ho upiecť. Už je v kk a určite ho upečiem. Vďaka za recept.
salinka
@pivonka , ďakujem za pochvalu, som rada, že ťa zaujal:-) My sme prešli na menšie porcie, takže aj tento koláčik je tak akurát:-)
havino
@Salinka , cica moja, kukaj, ako to vyzerá u mňa, ked na grilovačke sa stretnú priatelia, čo majú rovnako radi, ako aj my, či orechy, či mak, či lekvár, či tvaroh, či je leto nevadilo, ale chutilo, pozdravujem Ťa


salinka
@havinko , ty si ma ale potesila :-) Popravde, v lete by by ma nenapadlo piect tento kolacik, ale preco nie?! Vyborny napad. A ked si k tomu ponukala vonavu grilovacku a tvoj optimizmus....to muselo byt skvele posedenie.
afataga
@Havino (1.9.2016 22:09)

tak toto by ani Leonardo nenamaloval, uz len schmatnut a hodovat :-)
sovka62
No, pekný a ste aj dobrý, akurát to nie je štedrák. Valasi tomuto hovoria frgál.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia