Štedrák

Autor receptu: salinka

Je veľa receptov na kysnutý vianočný koláč. Pridávam svoj obľúbený.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások: 100 ml vlažného mlieka zmiešame s 20 gr droždia, 1 KL cukru a 1 KL hladkej múky. Necháme na teplom mieste 15 min. nakysnúť.
  2. Preosiatu múku zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, osolíme, pridáme postrúhanú citrónovú kôru rozpustené maslo, žĺtok rozmiešaný vo zvyšnom mlieku a vykysnutý kvások.
  3. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 30 minút.
  4. Medzitým si pripravíme plnky.Tvarohová: všetky prísady spolu vymiešame.
  5. Maková plnka: všetky prísady spolu vymiešať.
  6. Taktiež prísady na orechovú plnku zmiešame.
  7. Vykysnuté cesto roztlačíme na vymastený plech do tvaru kruhu. Po obvode necháme mierne vyvýšené okraj. Na cesto kladieme plnky postupne od stredu lyžičkou. Okraj koláča potierme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 30 minút na 180-200 stupňov.
  8. Kto ma rád hrozienka, môže si koláčik vylepšiť. Dobrú chuť.