Štedrák - najúžasnejší vianočný koláč

Štedrák - najúžasnejší vianočný koláč
Foto: lelika23
lelika23Lelika23, recept pridal: 3. decembra 2009 17:03Ďalšie jeho recepty

Vianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného "koláčika". Čítala som už mnoho receptov a postupov na jeho prípravu ale po odskúšaní tohto som vedela, že už viac hľadať nemusím. Rada sa s vami podelím, aby ste si aj vy mohli dopriať vianočnú štedrosť v podobe chuťového pôžitku. ;-)

Suroviny

30
minút
príprava
60
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Ešte predtým ako sa spoločne pustíme do postupu,chcem vysvetliť prečo niekde chýba alebo je uvedené rozmedzie v množstve surovín. Ako všetci vieme varenie a pečenie nie je ako rátanie matematického príkladu kde musíte dosadzovať presné hodnoty. Pri varení a pečení sa oplatí sem-tam pridávať suroviny podľa odhadu, alebo ako hovoríme u nás doma "od oka".Čo z toho že sme jedlo pripravili presne podľa receptu ak nám tam stále "niečo chýba" či prekáža.(príliš slané,sladké,korenisté...)Skrátka chcem povedať,aby ste sa riadili podľa chuti.V tomto prípade tej vašej! Platí to hlavne pri množstve cukru v plnke. Niekto radšej sladšiu, iný nie.;) Ale teraz už späť k príprave! Z časti mlieka,lyžičky cukru, trocha múky a droždia pripravíme kvások. Po nakysnutí ho zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, cukrom, mliekom, nastrúhanou citrónovou kôrou a soľou. Vypracujeme polotuhé, vláčne a nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Zhruba 30-45min. Dávame však pozor aby neprekyslo.

2

Zatiaľ čo nám bude kysnúť cesto, pripravíme si plnky.Do zomletého maku pridáme balíček vanilkového a škoricového cukru, práškový cukor(podľa chuti a potreby-ak je mak horkastý), hrozienka(ja ich vždy zalejem trochou rumu a nechám prejsť varom,potom sú voňavé,šťavnaté a chutnejšie)a postupne pridávame prevarené mlieko. Treba dať pozor aby plnka nebola príliš riedka. S vynechaním škoricového cukru(samozrejme aj nemusíte),tento istý spôsob zopakujeme aj pri príprave orechovej plnky.

3

Po vykysnutí cesto ešte jemne premiesime a rozdelíme na tri rovnaké bochníčky. Z tých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme tri pláty. Na pomastený a múkou vysypaný plech(ja však najradšej používam papier na pečenie) položíme prvý rozvaľkaný plát. Natrieme naň plnku, preložíme druhým plátom a natrieme druhou plnkou. Nakoniec prikryjeme tretím plátom cesta, ktorý popicháme vidličkou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme približne 45-50min.

4

Zatiaľ čo sa nám koláčik bude piecť, vymiešame tvarohy(Bánovecký je naozaj najlepší, tie kelímkové ja osobne moc nemusím,sú akési kyslasté, ak však nezoženiete Bánovecký, skúste nejaký iný balený v "papieriku"), vanilkový a práškový cukor s trochou mlieka. Najlepši je na to použiť ponorný mixér.Tento tvarohový krém budeme striekať na koláč, preto mlieko prilievame opatrne, aby sa nám potom krém neroztekal. Do menšieho hrnca dáme slivkový lekvár, trochu škorice a rumu. Premiešame a zohrejeme do bodu varu. Lekvár budeme taktiež striekať na koláč, preto platí rovnaké upozornenie na jeho hustotu.

5

Po dopečení koláč vyberieme a pomocou curkárenského vrecúška(ak nemáte, postačí sáčok s odstrihnutým rožkom) naň nastriekame tvarohový krém v tvare šikmých pruhov. Medzi ne natesno,striedavo striekame ružice lekváru a tvarohu.Pokryjeme tak celú plochu cesta.Ozdobený koláč vložíme späť do rúry a necháme zapiecť. Približne 10min. Vzhľadom na to že plnky v štedráku neobsahujú žiadne rýchlo kaziace sa suroviny, má celkom dlhú trvácnosť. Toto však platí iba ak by ste ho zamkli v komore a tým ochránili pred mlsnými jazýčkami. Tie totiž jeho trvácnosť výrazne maria. Prajem dobrú chuť a štedré Vianoce! :o)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evas13, 5. decembra 2009 o 07:27
    Toto je úplná gastronomická lahôdka. Oceňujem presné a priame opísanie receptu. Mala som jeden recept štedráka z kalendára, nebol zlý, ale niečo tomu chýbalo. Nakoľko veľa nepečiem k vianociam toto by som spravila, je to typický vianočný recept. Mňam


  • lelika23, 5. decembra 2009 o 12:53
    Ďakujem, viem že na prvý pohľad tá hora písmenok vyzerá hrozivo.Samotný postup a príprava štedráku však vôbec nie je zložitá.Text je doplnený pár radami či typmi, aby sa každému koláčik podaril a bol jedinečný.;)


  • evas13, 12. januára 2010 o 09:26
    Ten najúžastnejši vianočný koláč si určite zaslúžil vyhrať, pretože ja som ho upiekla a bol fantatický a neopakovateľný. Chutil všetkým, ale hlavne neterkinmu manželovi, ktorému pri pečení je ťažko uľahodiť. Ďakujem @lelika23


  • pivonka, 1. októbra 2010 o 13:42
    Je fakt úžasný. Práve som ho odporúčala v diskusii na vianočné pečenie. Tam som sa rozpísala trošku viac, ale je fakt výborný. U dcérinho kolegu mám odvtedy povesť výbornej kuchárky :-).


  • klaura, 18. decembra 2010 o 09:26
    krásny štedrák, zrozumiteľne napísaný recept ... určite sa do neho pustím ... raz som už štedrák robila, ale akosi .... :( odvtedy som sa vrátila k tradičným závinom. Tieto Vianoce bude opäť štedrák .... :)


  • veronicka, 14. novembra 2012 o 09:26
    ja som sa snazila naist recept na tento kolac po tom ako som sa pytala priatela aky kolac by chcel na vianoce kedze sme v zahranici domov sa nedostaneme tak aby mal nieco co mu pripomina domovinu zaujimave je ze je tiez s topolcian :) mam len obavi ze kolacik nedopadne dobre som totizto pekar zaciatocnik ale dakujeme za recept


  • bela, 10. decembra 2012 o 20:29
    Výborný štedrák,minule Vianoce sa mi podaril,všetkým moc chutil.Už sa nan moc tešíme.


  • stacy77777, 14. decembra 2012 o 19:48
    krásne vydarený a vyzdobený


  • isabel2, 17. decembra 2012 o 13:13
    Práve sa pečie,verím že bude dobrý,dakujem za skvelý recept


  • anina6, 18. decembra 2012 o 04:51
    bez štedráka by sa mojej rodinke Vianoce ani nerátali. Pečiem ho každý rok. Raz som ho vyskúšala, a odvtedy nikdy nesmie chýbať na našom vianočnom stole. Cesto robíme podobne, len tie plnky dávam v inom poradí. No možno vyskúšam aj tú tvoju variantu, tiež sa mi zdá zaujímavá. Krásne a požehnané Vianoce.


  • herbik3, 18. decembra 2012 o 15:21
    Je neuveriteľne ako tento kolacik rozvoniava ale asi chyba bola robiť ho dnes do Vianoc asi budem musieť robiť ešte jeden xixi. Recept na jednotku s hviezdičkou ďakujeme krásne úžasné nám sprijemni Vianoce :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist