Šťavnatý orechovník

mimitje - fotkamimitje, 2. februára 2012
Šťavnatý orechovník
Foto: mimitje

Kto má rád orechy a kombináciu mäkučkého cesta a šťavnatej plnky, ten si príde na svoje. Tento recept pochádza z tradičnej "Hájkovej", ale keďže Zobraziť celý popisKto má rád orechy a kombináciu mäkučkého cesta a šťavnatej plnky, ten si príde na svoje. Tento recept pochádza z tradičnej "Hájkovej", ale keďže u nás majú všetci radi viac plnky, trošku som pôvodný rozpis upravila podľa nášho gusta. A veru, dobre sa stalo. :)

8
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
25 g
30 g
60 ml vlažné
1
15 g
 štipka
PLNKA:
100 ml
250 g
200 g
(balíček)
50 g /nemusia byť/




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia a 10g práškového cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Múku so soľou preosejeme, pridáme zvyšok cukru, roztopené, vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru (trochu), žĺtok a nakysnutý kvások. (Rozpis je na jeden závin, takže podľa počtu maškrtníkov, môžeme použiť adekvátne násobky všetkých surovín). Cesto klasicky dobre vypracujeme a poprášime múkou (ak viete poradiť famózne nemiesené kysnuté cesto nielen na chlieb, ale aj na všetky záviny, buchty atď.., dajte rýchlo vedieť! :) ). Necháme vykysnúť na teplom mieste, cca 1 hodinku.

  2. 2

    Medzičasom si pripravíme plnku tak, že v mlieku rozmiešame cukor (krupicu, aj vanilkový), necháme zovrieť, prisypeme orechy a hrozienka (môžu byť vopred namočené v rume). Kto nemá rád hrozienka, je ich možné, samozrejme, vynechať. Všetko spolu zmiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na podložku (v mojom prípade na silikónovú, ktorá mi dobre poslúžila aj na zavinutie cesta, aj na následné pečenie). Cesto nevaľkáme, len trochu roztiahneme do obdĺžnika a natrieme plnkou.

    Šťavnatý orechovník - obrázok 2
  3. 3

    Cesto s plnkou stočíme (pomocou silikónovej podložky to ide famózne, lebo cesto je dosť krehké). Necháme ešte asi 30 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a "krásavec" je pripravený na pečenie, priamo na silikónovej podložke.

    Šťavnatý orechovník - obrázok 3
  4. 4

    Závin upečieme vo vyhriatej rúre, cca 25-30 minút, 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke a pocukrujeme. No a potom krájame, papáme a rozplývame sa nad jeho úžasnými vlastnosťami.. Veď takto to tí naši krásavci majú radi, či nie? :)

    Šťavnatý orechovník - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
Krásny koláč: tak to má byť málo cesta, veľa plnky. Máš ho krásne upečený, plnka ti nevytiekla (ako mne). Pekný a určite aj dobručký koláčik. Uložím si ho, páči sa mi ale ....
škoda že sú tie orechy tak nehorázne drahé, voľakedy lemovali každú poľnú cestu a mávali sme celé ruky od nich čierne.
klaura
hneď by som si dala ... krásne vyzerá ...
dorisa
Orechy sa minuli:(((( koláčik by sa hodil:)
serchan
vyzerá pekne ,ja robím tiež záviny z kysnutého ale skoro vždy mi popraska na boku .Vie mi niekto poradiť prečo?
mimitje
Čo sa týka popraskania, ja mám skúsenosť, že keď je kysnuté cesto vyvaľkané príliš na tenko, vtedy mi záviny praskajú. A takisto záleží od plnky - čokoládové a makové plnky majú väčšiu tendenciu praskať. Ale napríklad, tento závin som robila už aj z makovou plnkou a nepraskal mi. Taktiež som však cesto nevaľkala, ale len natiahla do obdĺžnika. No môže to byť závisle aj od pomeru a skladby surovín. A koláčik zásadne potieram pred pečením žĺtkom, nie celým vajíčkom.
Ďakujem za krásne komentáre!
marijanka712
krásný, a hlavne šťavnatý na tento by som sa dala nemám rada suché koláčiky a tento tak rozhodne nevypadá -dobrá receptúra a hlavne zaujímave , že nevalkáš ale rozťahuješ cesto tak ho zbytočne nezatláčaš. - vynikajúci....
luckaprima
tento koláčik ma hneď zaujal, cestíčko pri miesení vypadalo že bude ťažšie a mastné, ale keď nakyslo je ľahušké ako pierko, práve sa pečie dvojitá dávka a už teraz vidím že budem poobede pre návštevu hviezda :) - super receptík, ďakujem za všetky kucháročky