Šťavnatý orechovník

Autor receptu: mimitje

Kto má rád orechy a kombináciu mäkučkého cesta a šťavnatej plnky, ten si príde na svoje. Tento recept pochádza z tradičnej "Hájkovej", ale keďže u nás majú všetci radi viac plnky, trošku som pôvodný rozpis upravila podľa nášho gusta. A veru, dobre sa stalo. :)

8
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, droždia a 10g práškového cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Múku so soľou preosejeme, pridáme zvyšok cukru, roztopené, vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru (trochu), žĺtok a nakysnutý kvások. (Rozpis je na jeden závin, takže podľa počtu maškrtníkov, môžeme použiť adekvátne násobky všetkých surovín). Cesto klasicky dobre vypracujeme a poprášime múkou (ak viete poradiť famózne nemiesené kysnuté cesto nielen na chlieb, ale aj na všetky záviny, buchty atď.., dajte rýchlo vedieť! :) ). Necháme vykysnúť na teplom mieste, cca 1 hodinku.
  2. Medzičasom si pripravíme plnku tak, že v mlieku rozmiešame cukor (krupicu, aj vanilkový), necháme zovrieť, prisypeme orechy a hrozienka (môžu byť vopred namočené v rume). Kto nemá rád hrozienka, je ich možné, samozrejme, vynechať. Všetko spolu zmiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na podložku (v mojom prípade na silikónovú, ktorá mi dobre poslúžila aj na zavinutie cesta, aj na následné pečenie). Cesto nevaľkáme, len trochu roztiahneme do obdĺžnika a natrieme plnkou.
  3. Cesto s plnkou stočíme (pomocou silikónovej podložky to ide famózne, lebo cesto je dosť krehké). Necháme ešte asi 30 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a "krásavec" je pripravený na pečenie, priamo na silikónovej podložke.
  4. Závin upečieme vo vyhriatej rúre, cca 25-30 minút, 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke a pocukrujeme. No a potom krájame, papáme a rozplývame sa nad jeho úžasnými vlastnosťami.. Veď takto to tí naši krásavci majú radi, či nie? :)