Jablkový koláč
Jablkový koláč

Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. novembra 2018
Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept)
Foto: Olinecka

Ďalšie moje pečenie jablkového koláčika, ktorý nesklame ani najnáročnejších.

40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
200 g
4 ks
250 g
2 PL
3/4 bal.
podľa chuti
1 kg nastrúhané
 na posypanie
 (nemusí byť)
z 1/2  citróna
4 ks
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto.

    Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si suroviny na jablkovú plnku.

    Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na vypracovanie cesta potrebujeme trpezlivosť, aby sa spojili všetky ingrediencie. Múku preosejeme do misky, pridáme cukor, žĺtky, prášok do pečiva, kakao, zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky. Rukou vypracujeme hladké cesto.

    Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu časť a menšiu, ktorú dáme do chladničky stuhnúť.

    Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si pripravíme jablká, ktoré ošúpeme a nastrúhame. Plech 30x40 cm vymastíme maslom. Väčšiu časť cesta dáme na pomučenú pracovnú dosku, rozvaľkáme a prenesieme na plech. Cesto potrieme ľubovoľným džemom.

    Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rovnomerne nanesieme nastrúhané jablká, posypeme škoricou, vanilkovým cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha a rozotrieme na jablká.

    Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z chladničky vyberieme stuhnuté cesto, husto nastrúhame na hrubom strúhadle navrch koláča. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút.

    Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení necháme vychladnúť. Dobrú chuť.

    Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Fííínom koláč - aj nedeľný, aj sviatočný a zvláštny. Ten upečený bielok, super. Ukladám, aby som nezabudla. Obdivujem tvoju vitalitu aj kreatívnosť. Si skutočne šikovná a vynaliezavá.
Koláčik som už upiekla, je neskutočný! Veľmi dobrá kombinácia kakaové cesto a jablková plnka. Sú to vlastne Barónkine rezy, tie sú bez kakaa. Ale to pridané kakao tam urobilo výbornú chuť. Ďakujem za recept. Ozaj aj tvarohový robievam s týmto kakaovým cestom a tiež je super. Tvarohové a jablkové koláče sú u nás TOP.

Pridaj komentár k receptu: