Šťavnatý jablkový koláč fotorecept

aleana - fotkaaleana, 19. januára 2017
Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept)
Foto: aleana

Recept nájdený na internete a ihneď vyskúšaný, k veľkej spokojnosti všetkých domácich :-)

45 minút
na 200 °C

Suroviny

60 g
100 g
3 ks
90 ml
1 ČL
2 PL
4 ks
1 PL (príp. iný likér)
3 PL
2 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si nakrájame jablká na tenké plátky. (Ja som postrúhala na plátkovacom strúhadle, zdalo sa mi to rýchlejšie a menej prácne.) Potom vyšľaháme 2 vajíčka s 2/3 množstvom cukru. Pridáme olej, mlieko, koňak, a múku s PDP. Narezané plátky jablka vložíme do vzniknutého cesta a premiešame. Môžeme ešte posypať škoricou. Formu na pečenie vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie a nalejeme cesto s jablkami. Pečieme 30 min. na 200 °C.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyšľaháme 1 vajíčko so zvyšným cukrom a dvoma lyžicami rozpusteného masla. Vylejeme na koláč a na vrch posypeme orechy. Pečieme ešte 15 min.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pôvodný recept je s klasickými surovinami (polohrubá múka pšeničná, cukor kryštálový repný, mlieko kravské, olej ľubovoľný.) Ja som si ho upravila na bezlepkovú, bezlaktózovú a dia verziu. Kto nemá potravinovú intoleranciu, môže si urobiť klasický koláč. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Vďaka za recept @Aleana ! Viem presne pre koho túto verziu zúžitkujem, celá vyhovuje ako je, až teda na ten alkohol, to použiť nemôžem. Aký je prosím jeho účel v recepte? Má len ochutiť/prevoňať?
@Katka pravdepodobne áno, je tam len na ochutenie...ja som ho tiež nedávala, takže neviem, ako to s ním chutí. Do rozpisu surovín som ho dala preto, lebo bol v pôvodnom recepte. Ale aj bez koňaku nám koláčik chutil fantasticky. Som rada, že sa ti recept páči a keď ho vyskúšaš, daj vedieť, ako chutil :-)
Zaujímavý koláč. Tiež nedávam alkohol. Stál by za vyskúšanie presne podla tvojho receptu. Brezový cukor znie super, nemala som ešte tú česť...
môžem sa opýtať na priemer použitej formy na pečenie? je dosť nízky a tak sa bojím, že ak urobím do väčšej...ako je v recepte, bude to len placka. dakujem pekne
Premiéra bola napokon už včera, z 2/3 dávky. Je chutný a šťavnatý, vôbec sa netrúsi ako niektoré iné bezlepkové koláče, je vláčny. Vďaka za recept @Aleana , príležitostne zopakujem :-)



Pridaj komentár k receptu: