Šťaveľová omáčka s vajíčkom

izabella929 - fotkaizabella929, 26. apríla 2013

Naše prvé jarné a veľmi obľúbené jedlo..

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 hrste
1 lyžica
2 dl
3 lyžice
podľa chuti
2 lyžice
4 lyžice
7 ks
1 lyžica
1
špic noža
2




Postup

  1. 1

    Najprv som si očistila zemiaky, umyla, pokrájala na kocky, dala do hrnca variť v osolenej vode. Štaveľ som nazbierala na záhradke, umyla a odstránila stopky..do malej rajničky som dala zohriať olej, umytý šťaveľ som postupne dávala do oleja a nechala úplne rozpadnúť..

    Šťaveľová omáčka s vajíčkom - obrázok 1
  2. 2

    pomiešala som všetko a chvíľku podusila..v mlieku som rozmiešala hladkú múku a priliala som k šťaveľu..miešala a na malom plameni nechala povariť...osolila som ho, pridala cukor a stále miešala..po 20min. varenia, pridala domácu sladkú smotanu, nechala prejsť varom a odstavila..uvarené zemiaky som scedila..na masti som opražila pokrájanú cibuľku a pridala červenú papriku, pomiešala a vyliala na zemiaky..

  3. 3

    uvarené vajíčka som ošúpala a prekrojila na 4 časti...všetko naložila na tanier a prajem vám dobrú chuť..

Diskusia k receptu

ancicka
Záhradný šťavel nemám ,ale by som ho rada,Iste je vyborný.kk
mariamka
dnes idem k Hronu nabrat za vrece, budu stavelove orgie :) ale ja len polievocku varievam, taku hustejsiu, toto tu je riadna syta bomba! krasne ..
frezia68
To jedlo mám rada od detstva a ešte môj obľúbený kôpor... dobre si navarila a pekný servis,ako vždy :-)
frezia68
@laurika : šťavel sú kyslé lístky.Poznám 3 druhy-jemný záhradný,lesný sú také lístky podobné ďateline a lúčny....daj si googlu :-)
ula2
šťaveľ : šťiav,šoška...
mariamka
ak p. Izabelka dovoli, vlozim obrazok, co som dala aj k mojmu receptu, toto je stavel, soska, stiav, ktory sa pouziva v kuchyni

tatranka
Takýto obedík nám robievala z prvého šťavela svokra.Tiež ho pestovala v záhradke.
izabella929
@mariamka... ďakujem pekne za pohotovú info pre lauriku...nemala som dnes čas nafotiť túto skvelú rastlinku..inak mám tu aj recept na jej záváranie na zimu...dostala som balík z novými ružami, tak som sa venovala tomu..teraz mám mnoho práce na záhradke...veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorým sa recept páči a zároveň vám ďakujem pekne za milé komentáre.-)
izabella929
@ancicka...sta čí kúpiť jeden sáčok so semienkami šťaveľu a vysypať do jamky hoc aj na jedno miesto, krásne sa rozrastie...nevenovala som tomu veľkú pozornosť, urobila 2 jamky a vysypala semienko...každý rok mám až do zimy čo trhať...vďaka za komentár.-)
mariamka
p. Izabelka nie je zac :) ja ju najcastejsie mrazim, je s tym najmenej roboty :) tiez ma napadlo ze najlepsia by bola fotka priamo z Vasej zahradky :), ved ked porobite, mozete odfotit sosku aj ruzicky, potesime sa:) hlavne nech sa vsetko ujme, pekny den
izabella929
@tatranka...m ám ho rada, lebo je obed na stole raz-dva...)kým sa uvaria zemiaky a vajíčka, urobím omáčku a už sa môže naberať...teraz mám dosť veľa práce na záhrade, takže iba na skok som pribehla, kým je vonku veľmi teplo, potom musím zalievať...u nás je moc sucho..vďaka za komentár.-)
izabella929
@tatranka...m ám ho rada, lebo je obed na stole raz-dva...)kým sa uvaria zemiaky a vajíčka, urobím omáčku a už sa môže naberať...teraz mám dosť veľa práce na záhrade, takže iba na skok som pribehla, kým je vonku veľmi teplo, potom musím zalievať...u nás je moc sucho..vďaka za komentár.-)
izabella929
@mariamka...s ľubujem, že určite šťaveľ pofotím...)trošku tie ruže meškali, takže mám fofry..ale verím, že sa všetko ujme..)pekný deň aj tebe.-)
srac
Vynikajúce jedlo domácej kuchyne "a la mamka", tentoraz od šikovnej pracovitej včeličky @izabella929 - aj ja ho robím od apríla do decembra (niekedy, keď nie sú tuhé mrazy). Šošku_šťaveľ som si, podobne ako Izka_hugácska, vysial pred pár rokmi do dvoch hniezd a mám po starostiach. Semienka, vo dvoch "origo" vrecúškach, som dostal z domova, tak sa slovenské semä nádherne rozrástlo aj tu v Des Moines-Iowa, až do veľkosti mužskej dlane! Krásna práca, ďakujem a prajem vela síl na "pánskom" v záhradke!
njdevil
Jezis @ izabelle929, sosku som nejedla odkedy som z domu prec:-(...ta omacka mi pripomenula domov a oslintala som monitor...
cesminaz
Mnam...aj my sme teraz sadili do zahrady,uz kuka...moj väcsi syn zboznuje sosku.No my ju robime trochu inak,len mlieko,muka,smotana,soska,cukor,ocot,sol a vajicka,ktore ku koncu rozhabarkovane zavarime do sosky :-)
pusta
veľmi chutné, príjemné jarné.
afataga
ani ja som to nikdy nejedla, ochutnala by som, da sa ta chut k niecomu prirovnat?
izabella929
@margaretka28...to som o tom naprosto presvečená...moje jedlá sú chutné..)@njdevil..te ší ma, že som ti mojim jedlom pripomenula domov.-) domov, to je najkrajšie v živote a neopakovateľné.-)@cesminaz..presne tak, každý má svoj zaužívaný spôsob úpravy, ktorý mu chutí najviac.-)) nech sa ti darí...@pusta..presne tak, toto jedlo vonia jarou a pripomína mi, že už nás čaká iba to krásne leto...slniečko milujem.-)))@afataga..chu ť sa dá prirovnať iba ku šóške.-) fajnová, jemná, jemne kyslá..proste mňam...) vyskúšaj...občas upražím domácu klobásku a ozdobím ňou tanier a dodá to prájemnú chuť.-))) všetkým vám veľmi pekne ďakujem...prekvapili ste ma príjemne.-))
izabella929
@srac...b átyuskám, teším sa, že si sa vrátil v myšlienkach do svojho domava a maminkin obed sóska mártás...spomienky na domov a maminku ..sú tie nejkrajšie na svete.-)))úspešne pestuj túto skvelú rastlinku a jka ti budem držať palce, aby sa ti vydarila.-)))vďaka za komentárik zpoza mláky.-)
mariamka
@afataga ak budes citat este.. dovolim si doplnit p. @izabella9929 ta soska chuti kyslo ako jemne vykvasena kapusta, ale ovela lahodejsie, zaroven slano aj korenisto .. celkove tazko povedat, je to taka chut, az ti usi vykruca, ale chces su citit stale, chut, ktoru si zamilujes
mijaita
@izabella929 jen co se dostanu nekam ven, naskubu, uvarim, libi se mi recepty s"travou" :-) Krasny recept, pro me sice pripada do uvahy jen jiska, ale to je jen moje nechut pridavat do jidla syrovou mouku.
evusik
@izabella929 ja som ešte nikdy nič takéto nejedla, ale keď píšeš, že semienko dostať kúpiť tak bežím kúpiť a zasadím na záhrade a potom vyskúšam tvoj recept (uložený v KK).... tiež mám rada takéto domáce recepty z prírody :-)
manya
aj mne rastie v záhrade ale iba lúčna, tá je najlepšia na jar, keď budem pri semiačkach kúpim, dnes varím aj ja šťavelovú omáčku podobne ako ty.
izabella929
@evusik...d á sa kúpiť samozrejme a netráp sa s vysievaním, urob jamku plytkú a všetko nasyp, zalej a nezabudni polievať...ja ju mám už 7 rokov na jednom mieste...je krásna.-)) držím palce...@manya...mnoho ľudí u nás ju zbiera na svahoch popri ceste, takú by som nejedla, ale na lúke by mala byť čistá...a najsamlepšia je domáca, lebo tá je určite čistá...ďakujem vám za komentáre a už letím na záhradku...krásny deň všetkým na Vareche.-)))
evusik
@izabella929 ďakujem, jasné, že sa budem držať tvojich rád.... my tiež ideme na chalupu, už len čakáme na deti a vyrážame... včera sme boli celý deň, síce sme sa namakali ale bolo úplne fantasticky, až nám bolo ľúto, že musíme ísť domov.... dnes budeme zase do večera, chystáme sa grilovať tak dúfam, že nám to počasie nepokazí :-)
anina43
šoška-jedlo môjho detstva, k nej zem. fučka stratené vajíčko navrch, to bolo jedlo, ktoré som nikdy neodmietla, inak nič som nechcela jesť, len rôzne omáčky a zem. fučku. božská chuť, špenát sa jej nevyrovná
mesiar50
Šóšku mám velmi rád.Tvoja vypadá lepšie ako velmi dobre.Mne si tiež pripomenula pekné
zážitky z detstva keď sme chodievali zbierať šóšku
k brehom rieky Ipla.Ďakujem ti za peknú nostalgiu a prajem ti krásny nedelný deň.
izabella929
@mesiar50...som rada, že som ti pripomenula receptom tvoje krásne detstvo pri brehoch rieky Ipeľ..spomienky sú najkrajšie a najmilejšie.-)) vďaka za krásny komentár.-)
evanaaa
Šóška rástla aj v záhrade mojej starej mamy a my deti sme žuvali surové listy, chutilo to práve pre tú kyselkavosť a je možné, že sme ju aj jedli v uvarenom stave, ale to už sa nepamätám.
mlska
Dnes sme sa boli s manželom prejsť po lúkach, tak som si natrhala a zajtra si spravím túto pochúťku s perkeltíkom. To nám robila mamička. Vždy keď si to spravím, tak som vždy spomienkami v detstve.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia