Staročeské prsia s grilovanou polentou fotorecept
Foto: monty469
Polenta, kukuričná kaša, či po našom zameška. Dá sa použiť rôzne. Ja som ju prvý krát jedla u manželových rodičov. Svokra ju robievala na Zobraziť celý popisPolenta, kukuričná kaša, či po našom zameška. Dá sa použiť rôzne. Ja som ju prvý krát jedla u manželových rodičov. Svokra ju robievala na sladko, poliatu roztopeným maslom, posypanú cukrom a kakaom, alebo na slano, keď ju uvarila, nechala stuhnúť, lyžicou nabrala kúsky do taniera a zaliala teplým mliekom. Takto ju jedával svokor. Verte či nie, mne to veľmi chutilo. Dnes vám ponúkam recept na polentu, ktorá bude ako príloha k mäsku.
na 200 °C
Suroviny
Polenta: | |
250 g |
|
1 l (alebo voda) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 vetvička |
|
(olej) |
|
Ďalej: | |
650 g |
|
10 strúčikov |
|
1 ks |
|
60 g |
|
150 ml |
|
|
|
|
|
1 čl |
|
Postup
-
1
Najprv si uvaríme polentu. Dáme zovrieť vývar, postupne sypeme kukuričnú krupicu a miešame, aby sa neutvorili hrudky. Varíme na miernom plameni 25 - 30 min, podľa chuti dosolíme a pridáme korenie. Odstavíme.
-
2
Pekáč opláchneme studenou vodou a polentu dáme doň a roztiahneme na hrúbku cca.2cm a necháme úplne vychladnúť.
-
3
Medzitým si pripravíme mäsko. Prsia nakrájame na rezne. očistíme cesnak a jablko nakrájame na mesiačiky.
-
4
Pekáč vymastíme maslom, rozložíme mäso, jemne osolíme a okoreníme, navrch dáme plátky masla, strúčiky cesnaku a jablko, podlejeme vývarom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
5
Po cca. 25 až 30 min. vyberieme.
-
6
Výpek aj s cesnakom a jablkom zlejeme do nádoby a vymixujeme dohladka, dáme na sporák, pridáme červenú ml.papriku.
-
7
Necháme prevrieťa zalejeme kuracie prsia.
-
8
Vychladnutú polentu pokrájame na požadované tvary ( v mojom prípade obdlžníky) , ktoré na grilovacej panvici opečieme (potvrdzuje sa, že súmernosť naozaj nie je moja silná stránka :-)
-
9
Na grilovaciu panvicu dáme roztopiť trochu masla s olejom, pridáme vetvičku rozmarínu a opečieme kúsky polenty z oboch strán.
-
10
A môžeme servírovať. Polenta je vynikajúca príloha, mäsko je mäkkučké a šťavnaté a omáčku netreba ničím zahusťovať, lebo to urobilo jablko aj cesnak, ktoré sme rozmixovali. Prajem vám dobrú chuť.
Ďakujem veľmi pekne. Polentu, predávajú aj v Kauflande alebo v inom supermarkete pod názvom kukuričná krupica. Je aj instantná, ale táto je obyčajná. Zvykne byť väčšinou tam , kde aj detská krupica. Čo sa týka tých 1*, ani ja som sa im nevyhla, ale neriešim. Názov mäska je z kuch.knihy, kde som našla tento rp na mäso. Tú polentu vyskúšaj odporúčam, je to zaujímavá príloha. Ešte raz ti pekne ďakujem za pochvalu, vážim si to.
Milá moja sestrička
Ďakujem ti veľmi pekne.Máš pravdu taniere ostali prázdne a keď manžel ho doslova oblíže, poznáš ho , tak vieš čo to znamená. Keď ľubkaš zamešku, dojdi , navarím ti :-D
Milá Haji, krásne ti ďakujem,ako vždy, ma poteší každý tvoj komentár:-) Verím, že to dáš a podáš hlásenie, ako to dopadlo. Ja sama som ostala milo prekvapená aká skvelá omáčka po vymixovaní vznikla. Ešte raz ti ďakujem a prajem krásny deň :-)
Ďakujem ti pekne. Vážim si to. Čo sa týka tých 1* to neriešim,zrejme si svoju frustráciu riešia takým spôsobom a keď ich to uspokojuje, tak nech im to padne na úžitok. Do polenty môžeš kľudne pridať aj bylinky, je to fakt dobrá príloha k rôznym jedlám.Ešte raz ďakujem a prajem krásny deň :-)
polentu robievam ako Ty, po vychladnutí pokrájam na obdlžniky a na grilovacej panvici opečiem šup šup na masle, podávam k Osso buco, potvrdzujem, že je to skvelá príloha, aj samotná kaša z kukuričnej krupice je výborná, ešte takúto kašu prekladám po vrstvách bryndzou, kyslou smotanou a vyškarenými kockami údenej slaninky a upečiem tiež dobrotka :-)
Vďaka za komentár. Omáčka je výborná, jemná, tých 10 strúčikov smelo daj, budeš chuťou milo prekvapená :-)
Vďaka za pekný komentár, tú kašu s bryndzou, smotanou , slaninkou vyskúšam. Znie to dobre :-)
Keď prídeš domov, tak ti to urobím :-) Vďaka moja zlatá (poslala by som ti to srdiečko, ale neviem to nájsť :-*