Starkine chlebové žemličky

diabambulka - fotkadiabambulka, 10. apríla 2012

Delikatesa :-)))

40 minút
na 170-180 °C

Suroviny

1000 g
3 čajové lyžičky
3 čajové lyžičky
1 čajová lyžička
600 ml vlažná
42 g čerstvé
2 PL
 (očistené)
 na potretie




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, soľ, masť,ocot, sezamové semienka, ľanové semienka a rozdrvené slnečnicové semienka. Z vlažnej vody, cukru a kvasníc si pripavíme kvások, ktorý vlejeme do múky a vymiesime cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Z vykysnutého cesta vypracujeme žemličky, ktoré poukladáme na vymastený plech. Žemličky natrieme olejom a necháme na plechu ešte podkysnúť. Pečieme pri teplote 170-180°C 40 minút. Horúce žemličky uložíme na mriežku, prikryjeme alobalom a uterkou. Takto necháme žemličky vychladnúť. Takto pripravené žemličky sú dlho mäkučké...

    Starkine chlebové žemličky - obrázok 1
  2. 2

    Dobrú chuť :-)))

Diskusia k receptu

havino
ukladám, na rodinnú gulášku pečiem, krásne súúú
elekra
Priam volajú: Zahryzni sa do mňa! Vyzerajú úžasne!
enerrgizer
na také niečo sa zajtra chystám, vďaka za recept :) vyzerajú výborne...
jarunka
Velmi pekne zemlicky. Kupila som si semiacka, tak vyskusam.
kuchticka
Mas ich pekne. Ja peciem takiste, iba pouzivam napoli s celozrnnou mukou a prave zajtra sa na ne chystam. Vyzeraju presne ako tvoje.
kuchticka
Zabudla som dodat, ze pouzivam olivovy olej namiesto masti, ktoru nemam.
zdezda
Nádhera, my ich voláme bosňáky, aj ja sa ich chystám upiecť, práve včera som si našla starý , zožlknutý recept, no teraz vyskúšam tvoj :-)
afataga
verim ze delikatesa, raz som robila kysnute s mastou a bolo take lahodne, vyskusam aj tieto zemlicky
hellym
vyzera to fakt super,teraz pocas tehotenstva peciem a hned to idem aj vyskusat,tak som veeelmi zvedava na ne:) mnamka :)
diabambulka
ďakujem všetkým
monika29875 môžeš použiť aj olej, ale najlepší je olivový do kysnutého cesta, aspoň ja to mám vyskúšané a porovnané. Takže odporúčam buď masť do cesta, alebo olivový olej :-)))
diabambulka
ahoj mariaklara, vyskúšaj s celozrnnou múkou a daj vedieť ako sa podarili, bude to zdravšia varianta a napíš nám aj pomer aký si použila celozrnnej múky a hladkej. Myslím že sa dáva 1/3 celozrnnej a 2/3 bielej múky :-))) držím palčeky a prajem dobrú chuť...
babkamt
Vydarené žemle. Škoda, že som dnes už zamiesila na žemle. Ukladám do kk.
babidka
Z chleboveho cesta peciem aj rozky aj taketo zemlicky ale nikdy som nedavala do cesta mast . takze teraz vyskusam ake to bude - hoci predpokladam , ze urcite velmi dobre :-))))
orchidea
Nádherné žemličky...ukladám si recept samozrejme a vyskúšam.
ola111
Výborne vyzerajú,pekne nadýchané,tieto tvoje vyskúšam:-)
martamm
Mas ich krasne, naozaj len zahryznut do nich, ukladam a urcite vyskusam, dufam, ze sa podaria...
valeri
krásne, už sú aj uložené, len napíš, či tá masť ide do cesta, alebo len na vymastenie plechov.
tiginko
valeri na prvom riadku receptu je uvedene, ze mast ide do cesta...
kvitku
hotovo uzasne skvele perfektne dik za recept odporucam kazdemu vyskusat :)
diabambulka
kvitku supeeer, no aká si šikovnica šikovná :-) verím že chutia a príprava nieje až tak náročná...
kvitku
priprava super, a či chutili???? no jasne :)
ailuj82
Výborné aj ako chlieb - nechcelo sa mi babrať so žemľami :)
weron0605
dievcata mozem sa spytat naco sa dava do cesta ocot? musim ho tam dat? dakujem.
ericqa72
ahoj :-) dnes som ich urobila a boli fakt ako od babičky... :-) skvelý recept, chutili deťom a manžel hovoril, že by ich pojedol všetky naraz-potrebuje toto ešte komentár? :-)))
renka73
nemám slov,sú nádherné a tak aj chutia...vraj musím spraviť z dvoch dávok :))
aajka
Akurát som si ich dala podkysnuť výsledok napíšem
katka78
Chutné žemličky, síce moje dohneda po použitej melase a s príchuťou černušky, lebo ľan mi došiel. Na ďalší raz vyskúšam celé v pôvodnej verzii. Ďakujem pekne za recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia