Tento recept som zdedila po mojej milovanej starkej, ktorá vedela piecť úžasné koláče aj keď ich sama nejedla, pretože mala cukrovku. Nikdy nezabudnem na jej buchty, medové rezy,krémeš a samozrejme tento maslový jablčník.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
200 g |
|
200 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 - 1,5 kg postrúhané |
|
1 bal. |
|
1 - 2 PL |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Suroviny spracujeme na cesto a dáme minimálne na pol hodinu odpočinúť do chladničky.
- 2
Potom cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Múčiť netreba. Ja si to zjednodušujem a malým valčekom to vyvaľkám priamo v plechu. Aby sa mi valček nelepil na cesto posypávam si ho práškovým cukrom. Na cesto rozprestriem postrúhané jablká zmiešané s vanilkovým a kryštálovým cukrom. (Kto má rád kľudne môže dať aj škoricový cukor, ja nedávam, nakoľko moja rodina ho nemá rada).
- 3
Druhú časť cesta rozvaľkávam na dva krát, pretože je veľmi krehké a najlepšie sa mi to osvedčilo keď som si druhú časť cesta znova rozdelila na dve polky, dosku som si obalila potravinovou fóliou, posypala práškovým cukrom a tak rozvaľkám do polky plechu a tak isto druhú časť. V strede sa to spojí. Aj kraje popritláčam k sebe prstami. Popichám vrch vidličkou. Pečiem v rozohriatej rúre tak na 170 stupňov asi tak 25 minút do zlatova. Po vybratí posypem práškovým cukrom. Necháme vychladnúť.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
Ďalšie recepty
- 2
Diskusia k receptu