Starkin maslový jablčník
Autor receptu: mata2101
Tento recept som zdedila po mojej milovanej starkej, ktorá vedela piecť úžasné koláče aj
keď ich sama nejedla, pretože mala cukrovku. Nikdy nezabudnem na jej buchty, medové
rezy,krémeš a samozrejme tento maslový jablčník.
35 porcií |
50 minút príprava |
25 minút na 170 °C |
Postup
- Suroviny spracujeme na cesto a dáme minimálne na pol hodinu odpočinúť do chladničky.
- Potom cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Múčiť netreba. Ja si to zjednodušujem a malým valčekom to vyvaľkám priamo v plechu. Aby sa mi valček nelepil na cesto posypávam si ho práškovým cukrom. Na cesto rozprestriem postrúhané jablká zmiešané s vanilkovým a kryštálovým cukrom. (Kto má rád kľudne môže dať aj škoricový cukor, ja nedávam, nakoľko moja rodina ho nemá rada).
- Druhú časť cesta rozvaľkávam na dva krát, pretože je veľmi krehké a najlepšie sa mi to osvedčilo keď som si druhú časť cesta znova rozdelila na dve polky, dosku som si obalila potravinovou fóliou, posypala práškovým cukrom a tak rozvaľkám do polky plechu a tak isto druhú časť. V strede sa to spojí. Aj kraje popritláčam k sebe prstami. Popichám vrch vidličkou.
Pečiem v rozohriatej rúre tak na 170 stupňov asi tak 25 minút do zlatova. Po vybratí posypem práškovým cukrom.
Necháme vychladnúť.