Kávový zákusok
Kávový zákusok

Štafetky - famózne roládky z bielkov fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 5. marca 2018
Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept)
Foto: eruska25

Občas má každý doma väčšie množstvo bielkov. Čo s nimi? Dajú sa využiť rôzne, určite ich nevyhadzujeme. Posledne som robila malé roládky plnené Zobraziť celý popisObčas má každý doma väčšie množstvo bielkov. Čo s nimi? Dajú sa využiť rôzne, určite ich nevyhadzujeme. Posledne som robila malé roládky plnené kávovým krémom. Poviem vám, niečo fantastické.

18
porcií
40 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

160 g
105 g
45 g mleté
40 g
Krém:
20 g
20 g
1 ČL
100 ml
70 g
125 g
1 PL
Čokoláda:
100 g
30 g




Postup

  1. 1

    160 g bielkov boli u mňa 4 bielky. Záleží od veľkosti vajec. Radšej si treba odvážiť. Bielky vyšľaháme a postupne prišľahávame cukor. Potom zľahka orechy a múku. Rozotrieme na veľký plech s papierom na pečenie, trochu posypeme práškovým cukrom.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C maximálne 8 minút. Nie dlhšie, cesto by sa nedalo stočiť, lámalo by sa. Ja som mala zadnú časť už trochu vysušenú, to som odrezala. Tam bolo cesto asi tenšie.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stiahneme papier - ide to veľmi dobre. Cesto sa zdá zdola lepkavé, ale to je v poriadku, ešte je teplé. Otočíme ho tak, ako sa pieklo a necháme vychladnúť.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si krém: z 20 g múky a 20 g masla si urobíme svetlú zápražku, pridáme instantnú kávu ( prášok) a zalejeme mliekom. Uvaríme kašu a za občasného miešania necháme vychladnúť. V miske si vymiešame maslo s cukrom. Keď je kaša vychladnutá, primiešame ju k maslu a nezabudnime priliať rum. Cesto rozrežeme na 3 pláty, natrieme krémom

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zvinieme. Dáme stuhnúť do chladničky.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame na 5 cm kúsky a namáčame konce v čokoláde. Tú si pripravíme rozpustením čokolády a Cery nad parou.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyšlo mi 18 kúskov.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Štafetka v reze. Vláčne cesto, kávový krém, čokoláda. Už sa teším, kedy budem mať zase 4 bielky.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

motyka
Receptov na využitie bielkov nikdy nie je dosť. Tvoj je veľmi zaujímavý a využiteľný aj na príležitosti. Ďakujem za výborný recept. Len neviem, či aj mne sa takto podarí. Ukladám KK.
haji
Moje nervy, štafetky miluju, a takéto zatočené musí být ještě lepší než klasika!! Krásný recept, výborné chuti!! Děkuji, jsi šikulka!!!!
mitzy
Eruska, vcera po zbadani tvojho receptu som si povedala, ze prekvapim takou sladkostou muza, dlho pradlho som nic sladke nepiekla. Pecenie sa mi vsak nevydarilo. Asi to bolo tym, ze po vyslahani bielkov som zistila, ze mi dosla v doze muka :) teda som pomlela viac orechov a urobila z toho cesto. (Cukru som dala len polovicu. Pre mna to bolo sladke akurat a pouzila som trstinovy.) Piekla som dlhsie, lebo sa mi cesto stale zdalo nedopecene. Nuz a na jednej strane, ked som dole dávala papier, sa mi to rozbilo. No nic, vravim si, urobim krem. Tam som tiez dala len 1 a 1/2 PL cukru a miesto rumu aromu. Krem bol super! Rozbila som teda cely plat, zaliala ho kremom v mise, poukladala na to maliny a poliala cokoladou. Potom som to pekne naporcovala do salok a bolo :) muzovi velmi chutilo, ja som sa zacala smiat a ukazala som mu, ako to malo vyzerat naozaj, tak sme sa spolu zasmiali a na chuti nam neubralo. Snad nabuduce uz to vyjde tak ako ma. Ukladam a vdaka za recept. Som rada, ze som skusila nieco nove :)
eruska25
@Mitzy (6.3.2018 06:47)

Musím pochváliť Tvoju kreativitu, ako si sa vynašla a z "nepodarku" si vyčarila fajnový dezert. Veď Ty si prišla na nový recept! Všetky slávne špeciality sú vraj výsledkom nejakého omylu, nezdaru. Len ma mrzí, že akurát tieto roládky nevyšli ako mali. Tu je asi dôležité dodržať uvedené množstvá surovín do cesta. Pozdravujem.
garanco
Páči sa mi Tvoj recept, keď budú bielky, vyskúšam!
Ja robievam väčšinou "pusinky", alebo bielkový chlebíček, toto bude vhodná obmena.
tatranka
Pekný a celkom zaujímavý recept.
Tiež mám teraz voľné bielky,ale chystám sa urobiť z nich kokosové bezé.Tiež je to zaujímavý a veľmi chutný koláčik.
No tvoj určite príležitostne vyskúšam.
babkamt
Recept si ukladám. Mám bielka v mrazničke. Aspoň ich chutne využijem. Recept sa mi páči.
janina444
prosím vás, vie mi tu niekto poradiť? môžem to cesto upiecť deň vopred? a až na druhý deň naplniť?
eruska25
@janina444 (24.11.2019 18:12)
Ja vždy plním hneď. Mám pocit, že na druhý deň by cesto už nebolo také tvarovateľné a pri stáčaní by sa lámalo. Ale to netvrdím, len si tak myslím.
martamm
@eruska25 , skvely recept, krasne kolaciky, casto mi zostavaju bielky. Tvoj recept obohati moju kolonku "Z bielkov" v KK 🙃
eruska25
@martamm (16.4.2021 11:53)

Upeč ich, sú naozaj famózne. Ja si každý jeden bielok pekne dám do mrazničky a keď ich je dosť, už aj pečiem štafetky.
zojenka
Recept aj postup prípravy je zrozumiteľný, cesto sa pri rolovaní neláme, treba všetko dodržať a štafetky sa vydaria, tak ako mne. Do kaše som pri varení ešte dala trochu mletých orechov. Bielky som použila z mrazničky. Ďakujem za dobrý recept. Už nie je iba uložený, ale aj vyskúšaný.
eruska25
@zojenka (22.12.2021 12:19)

Som rada, keď je niekto spokojný s mojim receptom, teší ma to. Prajem Ti príjemné vianočné sviatky.
stasi
Dnes som robila tieto štafetky na dvakrát, dlho som už mala recept uložený v KK. Miesto orechov som dala kokos. Prvé cesto som piekla 7 a pol minúty, druhé 9 a pol minúty. Po upečení a vychladnutí obe cesta ostali také lepkavé. Neviem, či to tak aj má byť. Teraz je cesto už natreté plnkou, zrolované a chladí sa v chladničke. Som zvedavá, či aj po vychladení bude tiež také lepivé na dotyk. Pri rolovaní sa s cestom pracovalo dobre. Inak, ďakujem Vám za recept.
eruska25
@stasi (23.12.2021 13:08)

Áno, je také lepkavé. Naplní sa, zroluje, nechá stuhnúť, nakrája, namočia konce do čokolády a hotovo. Štafetky napokon nie sú lepkavé. Daj vedieť, ako to dopadlo u Teba.
stasi
Áno, je to tak, cesto po stuhnutí už nie je lepkavé. Takže štafetky sa mi vydarili. Ja som vlastne zabudla cesto po natretí na pečiaci papier posypať cukrom. Ale aj tak sa cesto upieklo., myslím si. Na čo to vlastne sa má posypávať?
eruska25
@stasi (24.12.2021 12:45)

Veru, tú otázku si kladiem aj ja, načo to pocukrovať. Taký recept som našla, že sa to má pocukrovať. Niekedy posypem cukrom, niekedy zabudnem a štafetky sú vždy rovnako dobré. Prajem Ti krásne Vianoce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia