Spišský tanier

stefanm - fotkastefanm, 8. mája 2010
Spišský tanier
Foto: stefanm

Také jedlo sme si raz objednali na salaši pri Starej Ľubovni.Doniesli nám ho na veľkej mise pre štyri osoby.Jedli sme to priamo z nej Zobraziť celý popisTaké jedlo sme si raz objednali na salaši pri Starej Ľubovni.Doniesli nám ho na veľkej mise pre štyri osoby.Jedli sme to priamo z nej a zapíjali pivom.Skúste hádať čo sa pojedlo ako prvé??

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Uvaríme halušky.Ja zemiaky mixujem,pridávam vajíčko soľ a podľa potreby hrubú múku.Zaváral som ich každé zvlášť.Bryndzové som hádzal do vriacej posolenej vody nožíkom priamo z loparika a polial opraženou slaninou,kapustové som pretláčal cez dierky na haluškovači a pridal som opekanú klobásu a tvarohové som prepasíroval na strúhadle na jablka,rozmiešal s prepraženým máslom a posýpal nasekanym kôprom.

  2. 2

    Na placky si zemiaky strúham a pridal som vajíčko,soľ,korenie,trochu strúhanky a roztlačený cesnak.Piekol som malé placičky aby vošli na tanier.

  3. 3

    Pirohy robím z polohrubej múky,vajíčka vody a soli.Na plnku som použil dusené zemiaky rozmiešané so soľou,majoránom a lyžičkou kyslej smotany.Polial som ich na masle opraženou cibuľou.

Diskusia k receptu

jezibabka1
@stefanm neviem síce, čo bolo zjedené najskôr, lebo ja z toho lubim všetko, ale určite to urobím, lebo leto je u nás narodeninové a meninové:)
stefanm
jezibabky1 je v lete??...na tej "vareche" sa človek dozvie fakt veľa nového!!!....čo sa zjedlo prvé zverejním večer...kto uhádne dostane 1.cenu!!!
evas13
Začala by som s tvarhovými, potom pirohami, kapustovými, bryndzovými haluškami a nakoniec placky, ktoré z toho všetkého najviac miľujem. A čo som vyhralaááááá??? :))))
stefanm
1.cena je : letecký zájazd do Grécka v hodnote 2000E pre jednu osobu na 1 noc s ubytovaním v centre Atén blízko národnej banky.V cene nie je započítana letenka ani ubytovanie.Odlet je z Islandského letiska v Rejkiaviku hneď keď vyhasne sopka.Výhercovi vopred blahoželám.
jezibabka1
@stefanm tak to sa rýchlo idem zapojiť do súťaže:))))) a letenka je predpokladám len tam a potom sa uvidí?????:)))))) takže 1.placky, 2. pirohy, 3.bryndza, 4.kapusta, 5.tvaroh:) a áno ježibabka je júlová račica a presne ten deň, čo aj Rony (kucharronald)
frezia68
Tak,už pár dní nechodím na recepty,lebo chudnemea nemienim tu slintať.Ale teraz-už po obede som nakukla a tanier ma zaujal,ale najmä tá výhra.Dúfam,že si lokálpatriot a pretože som z PO,prižmúriš jedno očko a výhra bude moja.Len tá sopka....?A hlasujem za placky-dúfam,že chrumkavé?
evas13
...a more tam nie je? Škoda na ostatné som alergická. :-)))
frezia68
A to ňepoznaš,že furt košulka bližša,jak kabat?Ale,samomu smutno na dovolenke,možno Stefanm vybere dvoch a da len po tišicke?
jezibabka1
@frezia68 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ale ja mám v Prešove rodinu, aj som tam chodila do školy, tak už som aj ja dakuščičko do vas NE? :)))
frezia68
Ta to še opytaj Stefanma,či to placi?Budze mac cešku ulohu,bo placky vyhravaju,co tu každy taky bandurkovy?Sice aj halušky bandurkove,ale tam aspoň škvarečky.A ja do plackoch pridavam kuščok klobasky na male kusky pokrajanej,aby aspoň " zavoňalo".Ale pretože neviem,či Stefanm tomu rozumie,radšej prestanem tým nárečím....:-)) a ideme do prírody.
stefanm
stefanm rozumi...dámy ste ma potešili,že ste sa zabavili....frezie68,sa mi páči,že do "prírody"...jezibabka ja som dlho býval pri hviezde a chodili sme sa pozerať cez okno ako sa vysokoláčky sprchuju.
jezibabka1
@stefanm sklamem Ťa:))) ja som k vám chodila na strednú:))) a to sme boli total strážené:))) k nám mohli len vojaci z VLÚ:))) pegečka = mníšky!, ale to len tak chceli, aj tak sme si chodníčky našli:)))
jody
Do súťaže sa nezapájam, ale ja by som prvé zblajzla placky. :-)
honestka
u mna by to islo: harula, pirohy, bryndzove, kapustove, zapit dobrou zincicou... ostatky by boli pre dalsich pri stole...
stefanm
mali sme tam môjho synovca (asi 8-9rokov) a on nám zjedol všetky placky a ešte sme mu museli objednať.takže do Grécka poletí každý kto tipoval "placky" (haruľu) a ešte asi aj Fico.
ketty3811
Prišla som sem až teraz,takže už asi nič nevyhrám,ale moje obľúbené sú tiež placky.Ten tanier vyzerá supeeeer,určite vyskúšam,lebo aj halušky máme radi.Akurát pirohy nerobím veľmi rada,aj keď moji chlapi ich majú radi.
klaura
toto je výborné ... všetko ľúbim a rada robím ... aj keď každé zvlášť ... :) ale dobrá inšpirácia, použijem tiež pri najbližšej rodinnej oslave ... grilovačiek už bolo dosť ... :)))
alexdidi
aj ja všetko ľúbim, ale najviac pirohy bryndzové...a keďže ich veľmi ľúbia aj moji vnúčikovia, musím ich aj často robiť a dosť...vždy min.100ks...aj dnes som ich varila a veru nezvýšil ani jeden...a to nás poctili svojou návštevou len dvaja vnuci /12 a 5 rokov/...koľko ich bude treba, keď prídu štyria a okolo 18tky?!
nelajsia
joooj ta toto dobréééé, ta toto spravím tomu mojmu špišakovi, ľem co še vraci z teho Finska...:-)))
tinca
Už sa hlasovať nedá bo štefann výsledok prezradil skôr ako večer, ale ja jednoznačne by som zjedla placky a také maličké z lievancovej panvice,mňam. Jažibabka aj ty si račica? Aj ja, ale ja som júnová a trošku staršie vydanie ako ty. Pekne to raz povedal herec Kukura, že my sme stredne mladá generácia,???
zamagurcanka
Kazdy tu mlaska nad tymto jedlom,u nas na Zamaguri sme na tom vyrastali,este doteraz je to bezne jedlo v kazdej domacnosti.Ziadne susi a ostatne cinske a neviem ake jedla to nenahradi.Ked citam niektore recepty,tak mam pocit,ze su vsetky na jedno kopyto.Staci,ked sa prida ina surovina ,napr.bazalka a uz je z toho zazrak.
marienka44
Ako vyzerá strúhadlo na jablká v 3. prípade? Ja do halusiek nedávam vajce ziadne, potom sú tvrdé. Vodu po nastrúhaní zemiakov treba trochu zliat, aby sa nemuselo davať veľa múky /Od nej su tiez tvrdé/. Hovoril to kuchar, odborník na STV 1.
stefani11
Hlási sa ďalšia račica a tiež v trocha staršom prevedení.Ja som račica cyrilo-metodejská a tiež by som si určite ako prvé dala placky moje obľúbené.
sonal
Ja som sice Vodnar , ale tiez by som zjedla ako prve placky a potom bryndzove halusky a viac by som nevladala ...
tinca
stefani, ja som svätojánska račica, ale to je blízko seba, tak preto tie rovnaké chute.
cistinka
dobrý nápad variácií tradičných jedál...ja by som sa pustila do tých bryndzových halušiek....alebo aspoň do tej skvelej slaninky :-))
bozulka
@ čistinka slaninku by som ti prepustila,ale takú čo by zvýšila od halušiek.
@ frezia ty nevieš,že už sa nosí aj tak,že kabát je bližší než košela?
Ale ten tanier je výborný aj krásny,len neviem akoby som zvládla všetko uvariť a usmažiť,to by sme museli urobiť BSP a potom by to snáď išlo.
sairaam
Že Spišský tanier! A mne sa to náramne podobá na Liptovský :-)))
používateľ nemá avatar
dry
dry
Tie surové zemiaky sa môžu nastruhať i na kvartete. Bryndzové halušky robím z 2 kg zemiakov a sú nastruhané (zomleté) za chvílu.
garanco
Ja som až dnes našla tento recept, lebo v uvedenom dátume som bola "za hranicami všedných dní", ale ako prvé by som si dala placky, a keď aj som rodom Spišiačka( u nas že hvari že slepi spišak) no taký obed by som nevarila,- toľko riadu a roboty, to by som radšej šla na ten salaš pri Starej Ľubovni :-)) Teraz takto navečer som už taká hladná /večerala som o pol šiestej/ že by som si dala s veľkou chuťou aj polovicu porcie, čo je na tvojom tanieri!
ancicka
@garanko ,a vieš preco še hvari ,,šľepi špišak?Pretože veľa lľudí to hovorí,ale málo kto to vie.
frezia68
Pri mojom "gruľovom"recepte som objavila tento podobný a som tu nakukla.Ten tanier je taký lákavý,že až prída návšteva,asi urobíííííím :-)))
tatranka
Teda paráda.Ak by som sa do tvojho taniera pustila,neostalo by na ňom nič.Všetko čo sa na ňom nachádza milujem.Veď som Spišiačka.
viha
Nemali by sa halušky robiť z hladkej múky, sú potom jemnejšie, mňa to tak naučila moja stará mama. A zemiaky nikdy nemixujem, ale pekne nastrúham, trvá to síce dlhšie, ale ich krásne v ceste cítiť a nie je z nich taká kaša. Halušky sú mäkkučké, a nie také bomby a zapchávačky ako v niektorých reštauráciách. A vajce nemusí byť...
majo51
Na ten tanier dávajú miesto tých placiek Kamienske pirohy,sú to pirohy vysmažené.Sú vynikajúce a tie boli prvé zjedené. Mam na ne recept a je to dosť komplikované.
dellawar
Slanina, maslo, olej to je kombinácia. Chýba mi tam kačacia masť a rybí tuk.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia