Spišské tvarohové čudo fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 26. septembra 2012
Spišské tvarohové čudo (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept doniesla do práce moja pracovníčka,ktorá mala krstiny.Vraj aby sme sa ponúkli.Koláčiky boli všelijaké,ale mne chutnal veľmi tento. Požiadala som Zobraziť celý popisTento recept doniesla do práce moja pracovníčka,ktorá mala krstiny.Vraj aby sme sa ponúkli.Koláčiky boli všelijaké,ale mne chutnal veľmi tento. Požiadala som o recept.Keďže nemal žiaden názov,vymysleli sme mu ho.A tak mám už 30 rokov,Spišské tvarohové čudo.Je to šťavnatý,chutný koláčik.

30 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
3  hrnčeky
2  hrnčeky
300  g
1,5  hrnčeka
2  PL
2  Kl
pol  hrnčeka
3  PL
3  PL
3  PL
Plnka:
200  g
120  g
3  ks
3  PL
pol  KL
1  balíček
z 1  citróna
Posýpka:
2  PL
3  PL
2  PL
ľahko roztierateľný




Postup

  1. 1

    Použila som 2,5 decový hrnček,ako mierku.Mlieko,jogurt,olej a kryštálový cukor vyšľaháme.Pridáme zmiešanú múku,kakao,jedlu sódu a vsypeme do tekutej masy.Našľaháme!

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z hotovej masy odlejeme asi jednu tretinu cesta .Dáme bokom.Do zostatkového cesta pridáme tri lyžice,kokosu,posekaných orechov,a hrozienka,.Zamiešame do cesta.Vymastíme plech a vysypeme múkou.Naň vylejeme cesto.

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Posekané ingrediencie do väčšinového cesta.

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z tvarohu,cukru škorice a vanilkového cukru žĺtok vymiešame plnku do ktorej pridáme kokos a citrónovú kôru. Z troch bielok vyšľaháme sneh a pridáme k plnke pomaly sneh vmiešame

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Touto tvarohovou masou potrieme surové nepečené tmavé cesto.Masu ktorú sme si odliali bokom spojíme a vymiešame s tromi lyžicami kokosu a polejeme ním cesto.Ja som robila štvorce,aspoň som sa snažila. Takto pripravené cesto dáme piecť na 45 minút do trúby na 170 0C. Upečené cesto vyskúšajte drevenou špajlou,aby ste ho mali prepečené.

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tým si pripravíme posýpku.Orechy,kokos a práškový cukor spojíme a vymiešame.Koláč po upečení ešte teplý,natrite ľubovolným lekvárom.Ja som ho tento krát natrela,jahodovým.Nešetrite! Keď sa lekvár trošku zatiahne,posypte koláč posýpkou a zatlačte opakom lyžice do lekváru.

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu je už chutná pochúťka na stole.

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu pekne vidieť mozaiku zákuska.

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na druhý deň keď postojí,je ešte chutnejší. Ingrediencii sa zdá veľa,ale s koláčom je minimálne roboty.Je rýchlo hotový.Skúste uvidíte,že budete spokojné. " Spišské tvarohové čudo" dostane aj vás,ako dostalo aj mňa.

    Spišské tvarohové čudo (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ancicka
Troška čudný názov má to čudo,no ale dobré.Ozaj to može byť veľmi dobré.kk
afataga
robievam velmi podobny od @margaretka28 , tiez hrncekovy a je vyborny, ale nie je tam kosos ani orechy, tak vyskusam aj tento a paci sa mi ze je hrncekovy :-)
lusinkab
krasny receptik a tie fotky no radost sa na to pozerat :-) teraz na noc sa mi zase slinky zbiehaju ale aspon ocka popasiem :-)
tatranka
@ancicka vieš keď sme recept čítali pred tými 30 rokmi,zdal sa nám divný,čudný.Preto dostal názov /Čudo/.Keďže bol tvarohový a my sme na Spiši,tak už chápeš,ako vznikol názov.Je to krkolomné,ale názov ostal a ja som si už naň zvykla.
@izabella929 a @marianne , ďakujem vám.
radulienka
Zvláštny koláčik, stojí za vyskúšanie, vyzerá lákavo a zdá sa veru čudný, ale určite by si ho sem nepridala, ak by nebol chutný, vďaka za to "čudo"...
vierik
Martuška skúsim,uvidím.Ale už teraz viem že si aj pochutím a ukladám.
Foto-dokument 1* ako vždy...
sneica
nepochybujem o tom ze toto Spisske cudo chuti vyborne :)
marijanka712
krásne aspracovaný recept pekne nafotený a vypadá vynikajúco tak už ho len vyskúšať a preto šup do kk
babav
Krasne prezentovany recept @tatranka a kolacik iste fajnovy .
Niet nad casom overene recepty , tento ma iste nesklame ;-)
3sandra3
rezy sa zdajú byť výborné... určite ich vyskúšam,,, jogurt ide biely?
hefa
čudo...ale veľmi pekné a dobré...
elisticka
waaaaaau Martuska tvoje spracovane receptiky su vzdy ukazkove:-))
medulienka122
dobré čudo, aj tie fotky sú zaujímavo zostrihané, neviem, čo skôr, až mi z toho oči idú krížom:-))),neviem, či sa naňho niekedy odvážim, zatiaľ je v KK
soncya
poznám ho je fakt super, taká mnohochuť. Ďakujem za pripomenutie.
Fotodokumentácia opäť ako od profesionála! :)
sonulienka
Martuška tak toto je fantastické čudo, škoda len, že si ďaleko dala by som sa ponúknuť. Ja teraz nepečiem nič lebo chodím každý deň za manželom do nemocnice. Dúfam, že sa čoskoro vráti a potom budem mať pre koho piecť.
tatranka
@sonulienka mrzí ma,že manžel má zdravotné problémy.A myslím,že manžel je radšej,že prídeš za ním každý deň,akoby si mala mať napečené a navštíviť ho len sporadicky.Prajem skoré uzdravenie,a ako ťa poznám ako gazdinku,ty si to veru dobehneš.
babi
Martuška, veľmi sa mi tento receptík páči ,už je v KK . Niečo podobné zvyknem pekávať, ale tento tvoj je vylepšený o kokos a sneh zašlahaný do tvarohu. Super!!!!!!!!!
Keď "noha" dovolí určite urobím. (rozumieš)
tatranka
Vierka teším sa ,že si zavítala aj pri svojich zdravotných problémoch na Varechu.Teším sa,že sa ti recept páči.Je veľmi chutný a aj rýchly.Nie je tam nič náročné a čo mňa teší,žiadne krémy.Pre tieto prednosti si ma takéto koláčiky získavajú aj dnes.
medovnicek
najskôr ma veľmi zaujal názov a po prečítaní receptu ma veľmi zaujal aj on, už je v kk nachystaný na vyskúšanie
medovnicek
a zabudla som napísať, že sa mi veľmi páčia aj fotografie a aj tá krásna orchidea
garanco
Martuška, čudo je krásne, určite veľmi chutné! Recept si pripravila "ako po lopate", uložím si ho a skúsim upiecť! (podľa názvu som si tipla, že je od Teba- a mala som pravdu)
tatranka
@medovn ícek teším sa že recept skúsiš,preto že ty máš naozaj výborné recepty a určite si hocičo nevyberieš.No je to obyčajný koláčik.
Tá orchideika je malinka liliputka.Dostala som ju od dcérky a veľmi mi zdobí stôl v kuchyni a nezavadzia.
@garanco až tak ma poznáš? Že podľa názvu receptu vieš,že je môj.To mi lichotí.A len si koláčik upeč.Je ho veľa a nie je náročný.
jeka
Čudo vyzerá zaujímavo,preto si ho ukladám a pekne dakujem za receptík
jerica
@tatranka Martuška,aj keď toho času mám málo,určite si upečiem toto perfektné "čudo" ja síce kokos nemusím ale lekvár a orechy , to je pre mňa výborná kombinácia,plnka s tou škoricou , mňam:-) Už je tam , v KK.


vierik
Martuška takto sa podaril mne,je vynikajúci .Je presne taký ako píšeš šťavnatý a mäkučký,vrelo odporúčam a díky za receptík.


tatranka
Vierka,videla som tvoj koláčik na facebooku a veľmi som sa potešila,kde ho tiež chváliš.Nie je to koláč honosný na efekt,ale ohromne chutný.Aj mňa hneď na prvé chutnanie milo prekvapil.
Veľmi som sa tejto chuti čudovala a preto sme ho nazvali tvarohové čudo.Máš ho krásne urobený,ale pri tebe som zvyknutá na krásne koláče a zákusky.
dorisa
krásny koláčik, aj tvoj, Marti, aj Vierkin
baculata
Včera som čudo piekla, hladala som rýchly zakusok bez vázenia s dostupnými ingredienciami mojej spajze, splnil všetky moje požiadavky, tešilo ma že chutil aj maličkej vnučke, zdá sa mi, že na druhý den je ešte chutnejší.Dakujem za recept.
tatranka
@baculata je to naozaj rýchly a veľmi chutný koláčik.Teším sa,že chutil.A máš pravdu,na druhý deň a tie ďalšie je chutnejší ak postojí.
anina6
ozaj veľmi pekne spracovaný a nafotený receptik. aj ja pečiem hrnčekové koláče a ten tvoj vyzerá zaujímavo, takže si ho ukladám a vyskúšam.
abkul
Vyzerá skvelo, recept naozaj dobre spracovaný, až ma to núti vyskúšať. Určite ho budem piecť, takéto hrnčekové zákusky zbožňujem. Dík za nový recept. Mám podobný mrkvový, tiež tam ide veľa ingrediencií a je dobrý.
garanco
Martuška, až teraz v nedeľu som ho upiekla, chutil aj návšteve! Ďakujem za recept:-))
tatranka
@garanco je to šťavnatý a mäkučký zákusok.Nám veľmi chutí.Pokiať vám chutil,tak recept splnil svoju úlohu.Teší ma to.
jeka
Odkedy ste uverejnili tento rcp.tak som ho robila už veľakrát,je taký aký ho opisujete.Sme doma s MM a celá plech je zjedený (však aj tak vyzeráme).Dakujem velmi pekne za vynikajúci rcp.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia