Spišské tvarohové čudo (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tento recept doniesla do práce moja pracovníčka,ktorá mala krstiny.Vraj aby sme sa ponúkli.Koláčiky boli všelijaké,ale mne chutnal veľmi tento. Požiadala som o recept.Keďže nemal žiaden názov,vymysleli sme mu ho.A tak mám už 30 rokov,Spišské tvarohové čudo.Je to šťavnatý,chutný koláčik.

30 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Použila som 2,5 decový hrnček,ako mierku.Mlieko,jogurt,olej a kryštálový cukor vyšľaháme.Pridáme zmiešanú múku,kakao,jedlu sódu a vsypeme do tekutej masy.Našľaháme!
  2. Z hotovej masy odlejeme asi jednu tretinu cesta .Dáme bokom.Do zostatkového cesta pridáme tri lyžice,kokosu,posekaných orechov,a hrozienka,.Zamiešame do cesta.Vymastíme plech a vysypeme múkou.Naň vylejeme cesto.
  3. Posekané ingrediencie do väčšinového cesta.
  4. Z tvarohu,cukru škorice a vanilkového cukru žĺtok vymiešame plnku do ktorej pridáme kokos a citrónovú kôru. Z troch bielok vyšľaháme sneh a pridáme k plnke pomaly sneh vmiešame
  5. Touto tvarohovou masou potrieme surové nepečené tmavé cesto.Masu ktorú sme si odliali bokom spojíme a vymiešame s tromi lyžicami kokosu a polejeme ním cesto.Ja som robila štvorce,aspoň som sa snažila. Takto pripravené cesto dáme piecť na 45 minút do trúby na 170 0C. Upečené cesto vyskúšajte drevenou špajlou,aby ste ho mali prepečené.
  6. Medzi tým si pripravíme posýpku.Orechy,kokos a práškový cukor spojíme a vymiešame.Koláč po upečení ešte teplý,natrite ľubovolným lekvárom.Ja som ho tento krát natrela,jahodovým.Nešetrite! Keď sa lekvár trošku zatiahne,posypte koláč posýpkou a zatlačte opakom lyžice do lekváru.
  7. A tu je už chutná pochúťka na stole.
  8. Tu pekne vidieť mozaiku zákuska.
  9. Na druhý deň keď postojí,je ešte chutnejší. Ingrediencii sa zdá veľa,ale s koláčom je minimálne roboty.Je rýchlo hotový.Skúste uvidíte,že budete spokojné. " Spišské tvarohové čudo" dostane aj vás,ako dostalo aj mňa.