Špinavé šišky fotorecept

hag - bez fotkyhag, 3. marca 2014
Špinavé šišky (fotorecept)
Foto: hag

Tiež zdedený recept, ktorý sa pôvodne volal v maminkiných zápisoch "Šišky od Lenky". Ale keďže sme sa pri ich jedení vždy zašpinili od kakaa, prischol im názov špinavé šišky.

Suroviny

500 g
600 ml
160 g (tuk)
10 ks
500 g
2 PL
 na vyprážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť mlieko, v ktorom rozpustíme maslo. Prisypeme múku a miešame. Vytvorí sa nám hustá hrča odpaľovaného cesta. Odstavíme a po chvíli začneme vmiešavať vajíčka. Cesto je ešte horúce. Možno to robiť v robote, ja to miešam ručne. Vajíčka pridávame po jednom! Vždy jedno v mase dobre vymiešať a potom pridať ďalšie. Postupne vmiešame všetky vajíčka, až nám vznikne vláčne žlté cesto.

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kastróla s horúcim olejom vkladáme cesto lyžičkou. Ja používam detskú lyžičku, ktorá je väčšia ako čajová. Naberiem cesto na lyžičku a prstom ho opatrne stiahnem a šupnem do oleja. Netreba mať obavy z tvaru. Snažíme sa vkladať akési haluštičky.

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Veľmi dôležité je ustrážiť olej, aby nebol veľmi horúci, ale zároveň aby sa šišky neprestali pražiť. Na plyne mi chvíľu trvá, kým nastavím správnu teplotu. Pri nesprávnej teplote šišky rýchlo zhnednú a zostanú maličké, ťažké. Ak je olej správnej teploty, cesto postupne rastie...

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a rastie...

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a rastie...

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a rastie :) Kým rastie, nejakým nástrojom do neho troška ďobkáme, aby sa šišky otáčali. Sú to potvory, aj tak sa vždy otočia po svojom. V každom prípade sa napokon upečú. Je to pomerne pomalé pečenie, takže to chvíľu trvá. Ak ich vyberieme skoro, šišky spľasnú, nemajú ešte pevnú "krustičku"

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým v miske rozmiešame preosiaty práškový cukor s kakaom (pomer kakaa a cukru každý podľa vlastnej chuti). Upražené šišky vyberieme (nenapichujeme) a ešte horúce obaľujeme v pripravenom sladkom kakae.

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upražené šišky sú duté a krehké. Pri obaľovaní šišky na konci troška oklepeme cinknutím lyžice, aby kakao nebolo úplne nahrubo. A môžeme jesť.

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Fíha, samá diera, také ja môžem, s lekvárom. A vieš čo? My jedávame špinavé kysnuté lievance, takto ich deti mali najradšej. Ale ja sa nezapriem, kakao, nekakao, aj tak si ich musím zlepiť lekvárom. Skrátka, lekvár, moja láska.
tak toto sú tie šišky čo robievala moja babka v Modre,áno je to presne to, veľa vajíčok, vedela som, že ich nevykrajovala, ale naberala lyžicou, teším sa, že si dala recept aj s fotom,ďakujem , ďakujem !!! ĎAKUJEM ZA SPOMIENKU na babka, ale aj na šišky (bez kakaa). Určite si recept vytlačím A4 :-)
používateľ nemá avatar
hag
Mám radosť, že niekto ich spoznal, spomenul si :) Je to recept môjho detstva. Chuťovo to nie sú klasické šišky. Škoda, že sa nedá ponúknuť ochutnávka cez internet :)

Pridaj komentár k receptu: