Špinavé šišky fotorecept

hag - bez fotkyhag, 3. marca 2014
Špinavé šišky (fotorecept)
Foto: hag

Tiež zdedený recept, ktorý sa pôvodne volal v maminkiných zápisoch "Šišky od Lenky". Ale keďže sme sa pri ich jedení vždy zašpinili od kakaa, Zobraziť celý popisTiež zdedený recept, ktorý sa pôvodne volal v maminkiných zápisoch "Šišky od Lenky". Ale keďže sme sa pri ich jedení vždy zašpinili od kakaa, prischol im názov špinavé šišky.

Suroviny

500 g
600 ml
160 g (tuk)
10 ks
500 g
2 PL
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť mlieko, v ktorom rozpustíme maslo. Prisypeme múku a miešame. Vytvorí sa nám hustá hrča odpaľovaného cesta. Odstavíme a po chvíli začneme vmiešavať vajíčka. Cesto je ešte horúce. Možno to robiť v robote, ja to miešam ručne. Vajíčka pridávame po jednom! Vždy jedno v mase dobre vymiešať a potom pridať ďalšie. Postupne vmiešame všetky vajíčka, až nám vznikne vláčne žlté cesto.

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kastróla s horúcim olejom vkladáme cesto lyžičkou. Ja používam detskú lyžičku, ktorá je väčšia ako čajová. Naberiem cesto na lyžičku a prstom ho opatrne stiahnem a šupnem do oleja. Netreba mať obavy z tvaru. Snažíme sa vkladať akési haluštičky.

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Veľmi dôležité je ustrážiť olej, aby nebol veľmi horúci, ale zároveň aby sa šišky neprestali pražiť. Na plyne mi chvíľu trvá, kým nastavím správnu teplotu. Pri nesprávnej teplote šišky rýchlo zhnednú a zostanú maličké, ťažké. Ak je olej správnej teploty, cesto postupne rastie...

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a rastie...

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a rastie...

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a rastie :) Kým rastie, nejakým nástrojom do neho troška ďobkáme, aby sa šišky otáčali. Sú to potvory, aj tak sa vždy otočia po svojom. V každom prípade sa napokon upečú. Je to pomerne pomalé pečenie, takže to chvíľu trvá. Ak ich vyberieme skoro, šišky spľasnú, nemajú ešte pevnú "krustičku"

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým v miske rozmiešame preosiaty práškový cukor s kakaom (pomer kakaa a cukru každý podľa vlastnej chuti). Upražené šišky vyberieme (nenapichujeme) a ešte horúce obaľujeme v pripravenom sladkom kakae.

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upražené šišky sú duté a krehké. Pri obaľovaní šišky na konci troška oklepeme cinknutím lyžice, aby kakao nebolo úplne nahrubo. A môžeme jesť.

    Špinavé šišky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sovka62
Fíha, samá diera, také ja môžem, s lekvárom. A vieš čo? My jedávame špinavé kysnuté lievance, takto ich deti mali najradšej. Ale ja sa nezapriem, kakao, nekakao, aj tak si ich musím zlepiť lekvárom. Skrátka, lekvár, moja láska.
jerica
tak toto sú tie šišky čo robievala moja babka v Modre,áno je to presne to, veľa vajíčok, vedela som, že ich nevykrajovala, ale naberala lyžicou, teším sa, že si dala recept aj s fotom,ďakujem , ďakujem !!! ĎAKUJEM ZA SPOMIENKU na babka, ale aj na šišky (bez kakaa). Určite si recept vytlačím A4 :-)
používateľ nemá avatar
hag
hag
Mám radosť, že niekto ich spoznal, spomenul si :) Je to recept môjho detstva. Chuťovo to nie sú klasické šišky. Škoda, že sa nedá ponúknuť ochutnávka cez internet :)
kukulienka71
môžu byť veľmi chutné!ukladám,páči sa mi tvoj recept,chúďatká dobručké ani si nezaslúžia ten názov:-))
jozka2
no,vyzeraju ako paperie,na tvare nezalezi nejdes s nimi na vystavu I ked aj tam by obstali,urcite vyskusam cim skor.
izabella929
veľmi super recept.-) páčia sa mi zafúľané...robievam rezance, skúsim aj šišky.-)
hannah22
tak tieto nepoznám ale určite stoja za vyskúšanie, lákavé..... je čas šišiek tak do toho... 5*..... :))
gabusa
recept sa mi páči zajtra vyskúšam , konečne sa nemusí cesto válkať a vykrajovať, stačí len lyžica super diky :)5*
medovnicek
zaujímavé šišky, niečo podobné som videla na TV Paprika, robila ich Ági so švagrinou a už vtedy ma zaujali, recept si ukladám




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia