Špinavé šišky (fotorecept)

Autor receptu: hag

Tiež zdedený recept, ktorý sa pôvodne volal v maminkiných zápisoch "Šišky od Lenky". Ale keďže sme sa pri ich jedení vždy zašpinili od kakaa, prischol im názov špinavé šišky.

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca dáme variť mlieko, v ktorom rozpustíme maslo. Prisypeme múku a miešame. Vytvorí sa nám hustá hrča odpaľovaného cesta. Odstavíme a po chvíli začneme vmiešavať vajíčka. Cesto je ešte horúce. Možno to robiť v robote, ja to miešam ručne. Vajíčka pridávame po jednom! Vždy jedno v mase dobre vymiešať a potom pridať ďalšie. Postupne vmiešame všetky vajíčka, až nám vznikne vláčne žlté cesto.
  2. Do kastróla s horúcim olejom vkladáme cesto lyžičkou. Ja používam detskú lyžičku, ktorá je väčšia ako čajová. Naberiem cesto na lyžičku a prstom ho opatrne stiahnem a šupnem do oleja. Netreba mať obavy z tvaru. Snažíme sa vkladať akési haluštičky.
  3. Veľmi dôležité je ustrážiť olej, aby nebol veľmi horúci, ale zároveň aby sa šišky neprestali pražiť. Na plyne mi chvíľu trvá, kým nastavím správnu teplotu. Pri nesprávnej teplote šišky rýchlo zhnednú a zostanú maličké, ťažké. Ak je olej správnej teploty, cesto postupne rastie...
  4. ...a rastie...
  5. ...a rastie...
  6. ...a rastie :) Kým rastie, nejakým nástrojom do neho troška ďobkáme, aby sa šišky otáčali. Sú to potvory, aj tak sa vždy otočia po svojom. V každom prípade sa napokon upečú. Je to pomerne pomalé pečenie, takže to chvíľu trvá. Ak ich vyberieme skoro, šišky spľasnú, nemajú ešte pevnú "krustičku"
  7. Medzitým v miske rozmiešame preosiaty práškový cukor s kakaom (pomer kakaa a cukru každý podľa vlastnej chuti). Upražené šišky vyberieme (nenapichujeme) a ešte horúce obaľujeme v pripravenom sladkom kakae.
  8. Upražené šišky sú duté a krehké. Pri obaľovaní šišky na konci troška oklepeme cinknutím lyžice, aby kakao nebolo úplne nahrubo. A môžeme jesť.